Nihanje krvnega tlaka poveča tveganje za preeklampsijo

Ali sta raven in variabilnost krvnega tlaka povezana s preeklampsijo? Analiza nadzora hipertenzije pri nosečnicah je pokazala, da temu je tako.

Nihanja krvnega tlaka med nosečnostjo so napovedni dejavnik za preeklampsijo. Foto: Bigstock

Preeklampsija je resno bolezensko stanje, ki ga povzroča nosečnost, in se praviloma pojavlja v drugi polovici nosečnosti. Kaže s povišanim krvnim tlakom (hipertenzijo) ter drugimi zdravstvenimi težavami. Ima jo desetina žensk, ki so prvič noseče, in pogosto vodi v prezgodnji porod. Največja dejavnika tveganja za preeklampsijo sta debelost in nosečniška sladkorna bolezen. Na seznam dejavnikov tveganja se zdaj uvrščajo tudi nihanja krvnega tlaka.

V raziskavo so zajeli blizu tisoč žensk, ki so pred zanositvijo imele povišan krvni tlak. Izkazalo se je, da višji kot je bil, večje je bilo tveganje za preeklampsijo. Izkazalo se je tudi, da ima podoben vpliv veliko nihanje krvnega tlaka med nosečnostjo – tudi, če slednji ob zanositvi sicer ni bil povišan.

Variabilni krvni tlak lahko začetek preeklampsije

Pri 97,4 odstotkih žensk je bila višja raven krvnega tlaka povezana s težjim splošnim potekom nosečnosti. Pogostejši so bili tudi zapleti nosečnosti, vendar na srečo ne hudi.

“Naši podatki kažejo, da je za klinično obravnavo pomembno prepoznati, da lahko variabilnost krvnega tlaka napoveduje razvoj arterijske hipertenzije in/ali začetek preeklampsije. Večja variabilnost diastoličnega (tako imenovanega »spodnjega«) krvnega tlaka je bila povezana z manj škodljivimi izidi za dojenčka,” so v raziskovalno poročilo, objavljeno v reviji Pregnancy Hypertension, zapisali avtorji. Zaključili so, da so nihanja krvnega tlaka med nosečnostjo neugoden prognostični dejavnik za preeklampsijo.

Kaj jesti pri težavah s krvnim tlakom

Zdravnik bo nosečnici pri povišanem krvnem tlaku predpisal ustrezno zdravljenje in svetoval tudi spremembo življenjskega stila: spremembo prehrane in več gibanja. Ključna je uravnotežena prehrana, pri kateri je sta pomembna dejavnika omejitev soli in vnos dovolj prehranskih vlaknin. Slednje pomagajo tudi pri zaprtju. V nosečnosti je potrebno biti posebej pozoren tudi na naslednja mikrohranila:

  • Folna kislina. Preprečuje prirojene napake in zmanjšuje tveganje prezgodnjega poroda. Folno kislino najdemo v listnati zelenjavi, agrumih, suhem fižolu in obogatenih žitih.
  • Kalcij. Kalcij je vse od mleka in jogurta do sira, lososa in špinače. Če ga boste dobili dovolj, boste imeli vi in ​​vaš malček močne kosti in zobe.
  • Vitamin D. Mastne ribe, tako kot losos, so odličen vir tega vitamina, ki pomaga tudi pri gradnji zob in kosti.
  • Železo. Nosečnice potrebujejo še enkrat več železa kot ženske, ki niso noseče. Dobri viri železa so telečja in svinjska jetra, soja,stročnice, ribe in – regrat.

Krvni test napove prezgodnji porod

Krvni test, opravljen v prvih 12 tednih nosečnosti, napoveduje tveganje preeklampsijo ali prezgodnji porod. V krvi nosečnic so namreč odkrili molekule, ki jih je mogoče povezati z resnimi zapleti nosečnosti več mesecev prej, preden se le-ti izrazijo. Test so razvili so ga v Centru za reproduktivno medicino na Univerzi Kalifornija (UCLA) in ga preizkusili na 160 nosečnicah. Izkazalo se je, da je preeklampsijo napovedal z 90 odstotno natančnostjo, prezgodnji porod pa z 89 odstotno natančnostjo. Raziskovalci so sicer izpostavili, da je šlo za študijo na majhnem vzorcu in da bo za validacijo rezultatov potrebnih še več študij.

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj