Nanotehnologija izboljša delovanje antibiotika

Nanotehnologija bi lahko spremenila življenje bolnikov s cistično fibrozo. Preliminarne raziskave namreč kažejo, da izboljša učinkovitost tobramicina celo do 100.000-krat.

Z »nano okrepljenim« tobramicinom so uspešno zdravili okužbo pljuč človeške celične kulture. Okužbo sta premagala že dva odmerka antibiotika. Foto: Bigstock

Nova tehnologija uporablja biomimetični nanostrukturirani material za povečanje učinkovitosti tobramicina – antibiotika, predpisanega za zdravljenje kroničnih pljučnih okužb z bakterijo Pseudomonas aeruginosa. Okužbo odpravi v samo dveh odmerkih. Cistična fibroza v povprečju prizadane enega novorojenčka, rojenega vsake štiri dni. Gre za redko dedno bolezen, ki povzroči hude okvare pljuč, dihalnih poti in prebavnega sistema. Bolniki so ujeti v ponavljajoče se okužbe, glavni vzrok za smrt ljudi s cistično fibrozo pa je odpoved pljuč.

Vseživljenjska antibiotična terapija

Cistična finbroza je progresivna genetska bolezen, ki povzroča trajne kronične okužbe pljuč in omejuje človekovo sposobnost dihanja. Bolezen povzroči, da gosta lepljiva sluz zamaši človekove dihalne poti in privabi klice in bakterije, kot je Pseudomonas aeruginosa, kar vodi do ponavljajočih se okužb. Zato mnogi bolniki potrebujejo vseživljenjsko antibiotično terapijo.

Okužbo v celoti premagata dva odmerka zdravila

Dokazali, da je nano tehnologijo mogoče uporabiti pri cistični fibrozi. Z »nano okrepljenim« tobramicinom smo uspešno zdravili okužbo pljuč človeške celične kulture. Za trajno eliminiranje okužbe sta bila dovolj že dva odmerko antibiotika. To bi lahko resnično spremenilo vse za ljudi, ki živijo s tem težkim zdravstvenim stanjem, pravijo avtorji. Zdaj tobramicin z biometričnim, nanostrukturiranim lipidnim nanodelcem na tekočih kristalih (LCNP) preskušajo na novem modelu pljučne okužbe.

Tehnologija na voljo v naslednjih petih letih

Dr. Nicky Thomas, vodja projekta, pravi, da odkritje nadaljuje svetovno bitko za izkoreninjenje in preprečevanje okužb z bakterijo Pseudomonas aeruginosa. Tobramicin deluje tako, da zavira sintezo bakterij in povzroča poškodbe celične membrane. Pri tem je ključnega pomena doseganje dovolj visoke koncentracije zdravila, kar je na drugi strani povezano hudimi stranskimi učinki. »Naša tehnologija izboljšuje delovanje tobramicina, ne da bi povečala toksičnost zdravila. Zato je to veliko bolj učinkovito zdravljenje kroničnih pljučnih okužb, pojasnjuje Thomas. Tehnologija trenutno vstopa v predklinična preskušanja in upajo, da bo na trgu v naslednjih petih letih.

Kaj je cistična fibroza in koliko bolnikov je pri nas

Cistična fibroza (CF) je najpogostejša kronična dedna bolezen pri belcih. Pogostnost se razlikuje med populacijami, v azijskih in afriških državah je pogostnost precej manjša kot pri populaciji v Evropi in Severni Ameriki. Najvišja pojavnost bolezni je na Irskem 1:1.800, najnižja pa na Finskem 1:20.000. V Sloveniji je pojavnost CF 1:4.500 živorojenih otrok. Na svetu je danes okrog 70.000 bolnikov s CF, približno 35.000 jih živi v Evropi. V Sloveniji je danes okrog 100 bolnikov, 85 je otrok in mladostnikov, ostali so odrasli.

Gensko svetovanje

Predrojstveno testiranje za CF je mogoče z analizo mutacij na vzorcu horionskih resic, vzetih med osmim in enajstim tednom nosečnosti. Genetsko svetovanje je potrebno nuditi paru, v katerem sta starša nosilca heterozigotne mutacije (opredeljene z rojstvom prvega otroka s cistično fibrozo, družinsko anamnezo bolezni ali po odkritju heterozigotne mutacije pri dojenčku, ki je bil pregledan ob rojstvu).

Povečanje zbolevanja za 50 odstotkov

Z matematičnim modelom so iz pridobljenih podatkov iz evropskega registra bolnikov s CF predvideli, da se bo do leta 2025 število bolnikov s CF povečalo za kar 50 %, od tega za 25 % otrok in 75 % odraslih. Po predpostavkah naj bi otroci, ki jih odkrivamo s presejanjem novorojenčkov danes, ob uporabi vseh trenutno razpoložljivih metod zdravljenja, živeli kar 60 let. (Vir: Redke bolezni. Nacionalna kontaktna točka. https://www.redkebolezni.si/redke-bolezni/cisticna-fibroza/)

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj