Ličinke hroščev razgradijo plastiko v vsega nekaj tednih

Življenje vedno najde pot, in čeprav s planetom, na katerem živimo, ne ravnamo najbolje, narava popravlja naše napake. Po novem tudi s pomočjo ličink določene vrste hrošča.

Ko polistiren konča na odlagališčih, njegova razgradnja traja neverjetnih nekaj sto let. Foto: Bigstock

Ličinke hrošča vrste Zophobas atratus se običajno prodajajo kot krma za ribe, ptice in plazilce. Ponašajo se z izjemno velikostjo – skoraj 2 centimetra, in tudi s še eno (skoraj neverjetno) sposobnostjo: lahko razgrajujejo polistiren. Pri tem si pomagajo z bakterijami, ki živijo v njihovem črevesju.

Polistiren je ena od najbolj vsestransko uporabljanih plastik. Uporablja se v gradbeni, živilski avtomobilski, računalniški industriji in v drugih vejah. Zaradi tako pestre uporabe je odpadni polistiren velik onesnaževalec okolja in lahko vpliva na zdravje ljudi tako v grajenem kot širšem življenjskem okolju. (1) Ko polistiren konča na odlagališčih, njegova razgradnja traja neverjetnih nekaj sto let. Razen, če nanj “ne spustimo” moških ličink hrošča Zophobas atratus. Slednje polistrien razgradijo v vsega nekaj tednih, piše Environmental Science & Technology.

Raziskovalna skupina je 50 ličink hrošča Zophobas atratus postavila v komoro s polistirenom kot edinim virom ogljika. Po 21 dneh so ga predelale približno 70 odstotkov. Nato so iz njihovega črevesja izolirali bakterijo, ki je odigrala ključno vlogo v procesu. Gre za bakterijo Pseudomonas aeruginosa, za katero so kasneje dokazali, da lahko raste neposredno na površini polistirena in ga razgradi. Identificirali so tudi encim, ključen za večino biorazgradnje: serin hidrolazo. Bakterije, ki ga proizvajajo, bi v bodoče lahko uporabili za razgradnjo odpadnega polistirena.

Viri: 1 Hribar Blaž, Britovšek, Mirjam, Dovjak, Mateja: Proizvodi iz polistirena in možni vplivi na življenjsko okolje. Gradbeni vestnik, 2017; 2 Hong Rae Kim, Hyun Min Lee, Hee Cheol Yu, Eunbeen Jeon, Sukkyoo Lee, Jiaojie Li, Dae-Hwan Kim: Biodegradation of Polystyrene by Pseudomonas sp. Isolated from the Gut of Superworms (Larvae of Zophobas atratus). Environmental Science & Technology, 2020;

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj