Imate idejo za inovativno živilo? Novi razpis že objavljen

Inštitut za nutricionistiko je objavil nov razpis za inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Letos obljubljajo posebno nagrado za polnozrnato živilo iz ajde.

Zaradi bogate hranilne sestave ajde, ki jo odlikuje visoka vsebnost kakovostnih beljakovin ter drugih bioaktivnih sestavin, predvsem rutina in kvercetina, je ajda živilo, ki bi moralo zasedati pomembno mesto v naši prehrani. Foto: Bigstock

Posebnost letošnjega razpisa je, da bodo podelili posebno nagrado za najbolj inovativno polnozrnato živilo, nadaljujejo pa tudi s spodbudo za najbolj inovativno živilo iz ajde. Projekt je nekomercialne narave in povsem brez stroškov za prijavitelje, sofinancira ga Ministrstvo za zdravje. K prijavi so vabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil, od najmanjših turističnih kmetij pa do velikih živilskih podjetij s sedežem v Sloveniji. Skrajni rok za prijavo je 30. november 2020 – preko spletne strani Inštituta za nutricionistiko.

Spodbujanje inovativnosti med domačimi proizvajalci

Prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko: »Da bi spodbujali inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci in na ta način potrošnikom zagotovili pestrejši izbor kakovostnih živil, smo na Inštitutu za nutricionistiko v letu 2014 začeli z izborom najbolj inovativnih živil. Projekt je bil že v preteklih letih zelo uspešen, tako da smo v začetku letošnjega leta javnosti lahko predstavili že peti sklop najbolj inovativnih živil v različnih skupinah živil. V tokratnem razpisu bomo proizvajalce posebej pozvali k razvoju polnozrnatih živil, saj želimo prispevati k povečanju njihove razpoložljivosti, potrošnike pa ozaveščati o pomenu uživanja polnozrnatih živil.«

Ajdo bi morali v prehrano vključiti pogosteje

Doc. dr. Anita Kušar, Inštitut za nutricionistiko: »Veliko zanimanje za izdelke iz ajde v lanskem letu nas je spodbudilo k odločitvi, da s pobudo nadaljujemo. Zaradi bogate hranilne sestave ajde, ki jo odlikuje visoka vsebnost kakovostnih beljakovin ter drugih bioaktivnih sestavin, predvsem rutina in kvercetina, je ajda živilo, ki bi moralo zasedati pomembno mesto v naši prehrani. Poleg navadne ajde poznamo tudi tatarsko ajdo, katere prehranska sestava je še posebej zanimiva, zelo zanimiva pa je tudi zaradi neizkoriščenega potenciala za širjenje gojenja v Sloveniji, s čemer bi povečali pestrost kmetijskih rastlin in omogočili pridelovanje na marginalnih kmetijskih območjih. Obe vrsti ajde omogočata proizvodnjo živil brez glutena, kar je posebej pomembno za skupine prebivalcev s posebnimi prehranskimi potrebami. Vse to so razlogi, da želimo spodbuditi proizvajalce, da bi potrošniku ponudili več živil iz ajde, prebivalce pa ozavestiti, da v prehrano ajdo pogosteje vključijo.”

Pobude za izbor najbolj inovativnih živil lahko podajo tako potrošniki kot tudi sami proizvajalci živil preko spletne strani Inštituta za nutricionistiko (https://www.nutris.org/inovativna-zivila/novice/razpis-inovativna-zivila-leta-2021). Vsak proizvajalec lahko predlaga tri inovativna živila po lastnem izboru, medtem ko potrošniki lahko predlagajo tudi več različnih živil.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj