Za konec avgusta Noči v Stari Ljubljani

Avtor: P. S.

Mednarodni glasbeni festival Noči v Stari Ljubljani je največji poulični festival v prestolnici, ki tradicionalno – letos že osemindvajsetič – poteka zadnji teden avgusta na različnih prizoriščih v starem mestnem jedru. 

Festival s programskimi vsebinami vsako leto pritegne okrog 60.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Letos bo nastopilo 200 uveljavljenih glasbenikov iz 26 držav. Poleg glasbe bo poudarek tudi na filmu, več bo vsebin, ki promovirajo Ljubljano, Zeleno prestolnico Evrope, zgodil se bo tudi mednarodni znanstveni simpozij, na katerem bo 43 vodilnih muzikologov iz 22 držav osredotočeno na sodobne smeri v avdiovizualni etnomuzikologiji. Vsi dogodki festivala so za obiskovalce brezplačni.
 
Programska rdeča nit letošnjega festivala je medkulturni dialog, ki se vsebinsko navezuje na Unescovo Mednarodno leto globalnega razumevanja. Del spremljevalnega programa bo ekološko obarvan, prepleten s predstavitvami prizadevanj in ravnanj za trajnostni razvoj, s čimer se organizatorji pridružujejo dogodkom ob prestižnem naslovu Ljubljane – Zelena prestolnica Evrope 2016.
 
Glasbeni program je zasnovan na različnih aktualnih glasbenih smereh, predvsem na etno, jazz in klasični glasbi. Na štirinajstih glasbenih prizoriščih se bo predstavilo več kot 200 uveljavljenih glasbenikov iz 26 držav, med katerimi velja izpostaviti indonezijsko skupino Toba World, avstrijski Kompost 3, madžarskega kitarista Sandorja Mesterja, Moonlight Sky in Gorana Bojčevskega, Jadranka Juras Jazz Kvintet, Tea Collorija in Momento Cigano. Na klasičnem področju bo posebej zanimiv Večer lepe glasbe in opernih arij z Komornim orkestrom Ljubljanskih solistov in znanimi opernimi solisti ter Dialog kultur violinistke Nadežde Tokareve in pianistke Maje Kastratovič.

Novost letošnjega festivala so filmske projekcije, združene v Festival filmov o glasbah sveta v okviru mednarodnega simpozija in Letni kino na Kongresnem trgu, kjer bo film »Rešitev v zadnjem trenutku« v živo na klavirju spremljal Neil Brand, eden vodilnih svetovnih spremljevalcev nemih filmov.
 
V dnevnem času bodo potekale predstavitve različnih organizacij, ki se ukvarjajo z ekologijo in si prizadevajo za trajnostni razvoj ter okrogle mize in kreativne delavnice na to temo.

Več informacij na povezavi http://imagosloveniae.net/en/

Foto: Ustanova Imago Sloveniae

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj