Akcija testiranja na virus HIV ter hepatitisa B in C

Avtor: R. M. Z.

UKC Ljubljana se aktivno pridružuje evropskem tednu testiranja na virus HIV ter hepatitisa B in C. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je namreč danes po vsem svetu z virusom HIV okuženih 37 milijonov ljudi, z virusom hepatitisa B 350 milijonov, z virusom hepatitisa C pa 170 milijonov ljudi. 

Gre za tri virusne okužbe, ki se prenašajo z okuženo krvjo ali s tveganimi spolnimi odnosi, potrebno pa jih je odkriti čim prej, saj imamo za vse tri okužbe na voljo ustrezno zdravljenje. Prepozno odkrite okužbe se lahko končajo tudi tragično, zato je zelo pomembno, da v prvi vrsti z varnim vedenjem tovrstne okužbe preprečimo. 

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana bo od 23. do 27. novembra 2015 med 15. in 17. uro potekala akcija testiranja na okužbo z virusom HIV ter hepatitisoma B in C. Testiranje bo ANONIMNO, BREZPLAČNO in BREZ NAPOTNICE. Poleg oddaje majhnega vzorca krvi, se boste lahko tam pogovorili tudi z zdravnikom, ki bo odgovarjal na vaša vprašanja. 

Po najnovejših ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na svetu živi 37 milijonov oseb, okuženih z virusom HIV, 350 milijonov je kronično okuženih z virusom hepatitisa B (HBV) in 170 milijonov z virusom hepatitisa C (HCV). Pri veliki večini okužba s temi virusi dolgo poteka povsem nezaznavno in preide v kronično bolezen – bodisi aids bodisi kronično vnetje jeter s posledično cirozo in rakom na jetrih, kar lahko privede do smrti. Ob tem pa vse tri okužbe lahko učinkovito preprečimo s tem, da se ne izpostavljamo tveganemu vedenju. Če je za to že prepozno, imamo danes na voljo ustrezna protivirusna zdravila, ki omogočajo, da sta HIV/aids in kronični hepatitis B dobro obvladljivi kronični bolezni, hepatitis C pa je celo ozdravljiv, če se le zavedamo, da smo okuženi in pravočasno poiščemo ustrezno zdravniško pomoč. 

Zakaj se testirati?

Ozaveščanje o nevarnostih okužb z virusom HIV in virusoma hepatitisa B ali C rešuje življenja, saj danes dobro poznamo načine prenosa teh okužb. Tvegano spolno vedenje, še posebej med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, in menjavanje pribora za injiciranje drog, danes sodijo med dobro poznane načine prenosa okužb, ki se jim lahko zavestno izognemo. Žal pa je še vedno veliko oseb, ki živijo s temi virusi, čeprav sploh ne vedo, da so okuženi, saj lahko vrsto let po okužbi živijo brez kakršnihkoli znakov bolezni. Prepozno odkrita okužba je danes glavni razlog, zaradi katerega virusu HIV/aidsu in virusnima hepatitisoma B/C v svetu še vedno vsako leto podležeta dva in pol milijona ljudi. Pomembno je vedeti, da sta HIV/aids in kronični hepatitis B z zdravili dobro obvladljivi bolezni, hepatitis C pa je ozdravljiv, vendar je potrebno okužbo odkriti čim prej in obiskati ustreznega zdravnika specialista. Če okužbe niso prepoznane in zdravljene, lahko vodijo v smrt. 

Novosti v zdravljenju

Letošnje leto še posebej odlikujejo novostmi na področju zdravljenja virusa HIV/aidsa in hepatitisa C. »Rezultati večletne multicentrične raziskave, ki smo jih nestrpno čakali, nesporno kažejo, da je potrebno z virusom HIV okuženo osebo zdraviti čim prej. Zato se je spremenila doktrina in zdaj zdravimo osebe, okužene z virusom HIV takoj, ko jih diagnosticiramo. Na voljo pa imamo tudi nova zdravila (zaviralci virusnega encima integraze), ki so še bolj učinkovita in varna od predhodnih,« je dejal prof. dr. Janez Tomažič iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Hepatitis C pa z letošnjim letom lahko dokončno pozdravimo že pri skoraj vsakem bolniku, saj smo prav letos dobili nova, izredno učinkovita in bolniku prijazna zdravila. Sestavljajo jih različne kombinacije na virus neposredno delujočih učinkovin, ki problematičnega interferona alfa ne vključujejo več. Zdravljenje je bistveno krajše od predhodnega in ima izrazito manj stranskih učinkov. »V letošnjem letu nas je bliskovit napredek na področju zdravljenja hepatitisa C kar precej presenetil. Nova zdravila omogočajo, da bomo v bodoče lahko pozdravili skoraj vsakega bolnika, pri katerem bolezen še ni dokončno okvarila jeter. Živimo v zgodovinskem trenutku, saj je zdravljenje hepatitisa C postalo najučinkovitejše protivirusno zdravljenje v celotni medicinski zgodovini. Moderna medicina je stopila na dokončno pot obvladanja kronične virusne bolezni z zdravili, kar se do sedaj še ni zgodilo,« je obrazložila prof. dr. Mojca Matičič iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Stanje v Sloveniji

V Sloveniji število okuženih z virusom HIV narašča, vendar jih je še vedno manj kot eden na 1000 prebivalcev. Nesorazmerno veliko okuženih je predvsem moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Leta 2014 je bilo na novo odkritih več okuženih kot leto poprej, večina že z zelo napredovalo obliko bolezni, saj jih je tretjina že imela aids, trije pa so aidsu tudi podlegli. Ocenjujemo, da je v Sloveniji od pol do enega odstotka prebivalstva okuženega z virusom hepatitisa  B in najverjetnje okrog pol odstotka z virusom hepatitisa C, pri čemer so deleži okuženih v skupinah z večjim tveganjem višji. Triindvajset odstotkov odvisnih od drog je okuženih s HCV, kar je po podatkih Evropskega urada za nadzor nad drogami tretji najnižji delež v EU, kjer izstopamo tudi po izredno nizkem deležu bolnikov s hkratno okužbo HIV in HCV.

Po mnenju strokovnjakov imamo v Sloveniji vse možnosti, da bolnikom, okuženim z virusom HIV/aidsom in hepatitisoma B in C, nudijo kar najboljšo zdravstveno oskrbo, saj Slovenija sodi v evropski vrh po uspešnosti vodenja in zdravljenja tovrstnih bolnikov. Žal pa ne morejo pomagati tistim, ki so okuženi, a za okužbo še ne vedo in zato pomoči pri ustreznem specialistu ne poiščejo pravočasno. »Predvsem je pomembno, da vsak Slovenec pri sebi razmisli, če je bil kadarkoli v svojem življenju morda izpostavljen kakršnemukoli tveganju za okužbo z omenjenimi virusi. Če obstaja tak sum, naj čim prej obišče svojega izbranega osebnega zdravnika, ki bo opravil ustrezno testiranje krvi, ali se oglasi v Ambulanti za anonimno in brezplačno testiranje na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Le zgodnje odkritje okužbe lahko vodi do uspešnega nadzora bolezni. Še boljše od odkrivanja okužbe pa je seveda, da se sploh ne okužite, zato pomislite na vse možne pasti, preden se izpostavite kakršnemukoli tveganju za okužbo. Odločitev je povsem v vaših rokah,« je zaključila prof. Matičičeva.

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana se lahko vsak ponedeljek med dvanajsto in štirinajsto uro anonimno in brezplačno testirate na okužbo z virusoma hepatitisa B in C. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj