Šolanje s področja zdravljenja napredovale parkinsonove bolezni

Avtor: R. M. Z.

Center za motnje gibanja, ki deluje v okviru KO za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je eden izmed prvih v Evropi, kjer lahko pacientom z napredovalo parkinsonovo boleznijo omogočijo zdravljenje  z intrajejunalno infuzijo gela levodope s pomočjo črpalke.

Center ima tradicijo multidisciplinarnega timskega dela, ki sta ga pred leti uvedla prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., in Lidija Ocepek, dipl. m. s. Za uspešno zdravljenje je namreč zelo pomembno timsko delo, ki mnogo bolnišnicam po Evropi in svetu predstavlja ogromen izziv, zato ne preseneča, da se pri nas izobražujejo tako zdravniki kot tudi medicinske sestre iz različnih delov Evrope. 

Center za motnje gibanja KO za bolezni živčevja vsako leto organizira šolanje s področja zdravljenja napredovale parkinsonove bolezni z intrajejunalno infuzijo gela levodope (IIGL) s pomočjo črpalke. Letos je izobraževanje potekalo v petek, 20. novembra 2015.                                                                                                                                                           

Namenjeno je bilo zdravstvenim delavcem, ki še nimajo izkušenj z zdravljenjem z IIGL. Izobraževanja se je tokrat udeležilo 24 zdravnikov iz Bolgarije, Madžarske, Francije, Ukrajine, Slovenije, prvič pa so se izobraževanja udeležili tudi zdravniki z Japonske. Na slovenski center so se obrnili zato, ker tovrstno zdravljenje na Japonskem še ni uveljavljeno, pri nas pa smo ga uvedli že pred devetimi leti. Udeležencem so slovenski strokovnjaki tekom izobraževanja predstavili lastne izkušnje zdravljenja parkinsonove bolezni, teoretične vidike zdravljenja napredovale parkinsonove bolezni z IIGL, za konec pa so zdravljenje predstavili tudi v praksi.

Zdravljenje s črpalko IIGL

Zdravljenje napredovale parkinsonove bolezni z IIGL poteka s pomočjo črpalke in perkutane gastrostome, preko katere se zdravilo v obliki gela tekom aktivnega dela dneva enakomerno vnaša v začetni del tankega črevesa. Z zdravljenjem s črpalko IIGL se kakovost življenja pacienta močno izboljša. Za zdravljenje po tej metodi se zdravniki odločijo, ko zdravljenje s tabletami ni več učinkovito oziroma bolniku ne omogoča dovolj kakovostnega življenja.

Trije načini kontinuiranega zdravljenja

V UKC Ljubljana imajo na voljo tri načine kontinuiranega zdravljenja napredovale parkinsonove bolezni, kar je v evropskem merilu redkost. Poleg predstavljene metode IIGL izvajajo tudi nevrokirurško zdravljenje z globoko možgansko stimulacijo in zdravljenje s podkožno infuzijo apomorfina. Pri vsakem pacientu se odločijo, katera metoda zdravljenja bo zanj najprimernejša. Pri starejših je po navadi primernejša metoda zdravljenja s črpalko IIGL, pri mlajših pa zdravljenje z globoko možgansko stimulacijo ali pa zdravljenje s podkožno infuzijo apomorfina. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj