Vstop prost: vabljeni na Ta veseli dan kulture

Avtor: R.M.Z.

Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) 3. decembra, ob obletnici rojstnega dneva slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna, vabijo na Ta veseli dan kulture. Brez vstopnine lahko obiščete njihove galerije in muzej z organiziranim vodstvom po razstavah. 

Preverite, kaj vse so vam pripravili.

– Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15

10.00–18.00 Obisk razstave Nova doba prihaja!
Zlati nakupovalni vozički nas peljejo v nove čase. Kot so nas v nove čase peljali certifikati, veliki gospodinjski aparati, samoupravljanje, vojne skrivalnice, prvi velesejmi, boj za delavske pravice, prve tovarne in tovarnarji. Industrija je spremenila podobo mesta, mesta so spremenila življenja delavcev, delavci so spremenili kapital, kapital je spremenil ritem življenja.

10.00–18.00 Družinski ogled razstave Nova doba prihaja! s tiskanim vodnikom Indus3ja
Družine, vzemite v roko otroški vodnik in se podajte na raziskovanje pestre preteklosti ljubljanske industrije. Na razstavi vas čakajo zanimiva opravila, v razgibani knjižici pa zabavne naloge, ki vam bodo razkrile tudi, kako se je spreminjal izgled tovarn skozi različna obdobja. Ste že slišali za sladke Šumijeve bonbone, mlečne izdelke Ljubljanskih mlekarn, znamenito kolo Pony, za rafinerijo Cukrarna ter znameniti Litostroj? 

10.00 Vodstvo z avtorjem razstave Nova doba prihaja!, dr. Blažem Vurnikom

16.30 Javno vodstvo po razstavi Nova doba prihaja! v slovenskem jeziku

10.00–18.00 Obisk razstave Čipka
Razstava ob 17. svetovnem čipkarskem kongresu predstavlja izbor muzealij, ki so zaradi občutljivosti redko predstavljene, vsebinsko pa so povezane s čipko od 16. stoletja ter vse do 1. polovice 20. stoletja.

11.00 Javno vodstvo z avtorico razstave Čipka, Mojco Ferle 

Kultura – privoščimo si jo: Ob Slovenskem kulturnem prazniku v muzejski trgovini nudimo do 50 % popust na nekatere razstavne kataloge. 

– Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9

10.00–18.00 Ogled razstave Tone Lapajne: Spomin zemlje
Impresivni opus Toneta Lapajneta sega od zgodnjih, graversko zaznamovanih del v miniaturi do monumentalnih javnih skulptur. Najslavnejše poglavje pa je še vedno njegov slikarski opus, ki se je prek lesenih reliefov in nanje nanesenih slojev črne barjanske zemlje začel leta 1978. Lapajne je v vsa svoja dela vpel svojo lastno, nemirno tlečo osebno zgodbo.

11.00 Strokovno vodstvo dr. Nadje Zgonik v slovenskem jeziku

16.30 Javno vodstvo v angleškem jeziku

Mestna galerija Ljubljana, Mestni trg 5

11.00–19.00 Ogled razstave Ulay
Delo Franka Uwe Laysiepen bo predstavljeno z materiali, ki kot celota niso bili predstavljeni širši javnosti, saj se bosta kustosa osredotočila na umetniške materiale, ki predstavljajo velikokrat prezrte oziroma »nefotogenične« ustvarjalne momente umetnikove prakse.

18.00 Vodstvo s kustosoma razstave, Tevžem Logarjem in Alenko Gregorič

– Plečnikova hiša, Karunova 4 in 6

10.00–18.00 Ogled stalne razstave Plečnik
Plečnikova hiša je od lanske prenove bogatejša še za novo stalno razstavo, ki predstavlja  najpomembnejše projekte Jožeta Plečnika in arhitektovo življenje.

10.00–17.00 Vodeni ogledi Plečnikovega domovanja
15 minutna vodstva bodo potekala za skupine do 7 ljudi. Obvezne vnaprejšnje rezervacije mest sprejemamo v petek, 2. 12. od 8.00 do 15.00 na 01 24 12 506.

10.00–18.00 Okna naj bodo bela, bela, čista, predvajanje dokumentarnega filma o obnovi Plečnikove hiše, 2013–2015
Film z naslovom ”Okna naj bodo bela, bela, čista” – to naj bi bile po pričevanju Plečnikove gospodinje Urške Luzar zadnje besede arhitekta Jožeta Plečnika – je posnel filmski ustvarjalec in fotograf Tone Stojko, nastal pa je v produkciji Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

– Galerija Vžigalica, Trg francoske revolucije 7

10.00–18.00 Dvoboj: Yasmin Martin Vodopivec vs. Matjaž Brulc
Dva kuratorja, dve ekipi umetnikov, dve razstavi (Klub golih pesti in Prispevek k zgodovini blagostanja na Slovenskem) … Obiskovalci oddate svoj glas, katera razstava je boljša.

– Bežigrajska galerija 1, Dunajska 31

10.00–14.00 Ogled razstave Duša Jesih. Med vrsticami. Slike 2012–2016
Predstavitev slikarke, ki skozi svoje likovno delovanje prikazuje kritični pogled na socialno, kulturno in politično sfero našega bivanja, vendar na, za dandanašnji čas, malo manj konvencionalen (trendovski) način. 

13.00 Vodstvo z avtorico Dušo Jesih in kustosom Milošem Bašinom  
 
– Bežigrajska galerija 2, Vodovodna 3

10.00–14.00 Ogled razstave Tugo Šušnik. Krog v podobi. Slike 1980–2015
Pregledna razstava predstavlja izbor del Tuga Šušnika od leta 1980 do danes in sodi v serijo razstav Krog v podobi Bežigrajske galerije, ki se osredotoča na likovno inovativna dela, na katerih prevladuje krožna ali okrogla oblika. Te prevladujejo tudi v večini Šušnikovih slikarskih del.
 
11.30 Vodstvo z avtorjem Tugom Šušnikom in kustosom Milošem Bašinom

 

Foto: MGML

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj