Ko je ozdravitev kot čudež

Vsako leto številna združenja, strokovna in laična, zdravniki, društva bolnikov, seveda tudi SZO, z opozarjanjem na pomembnost pravočasnega testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C ozaveščajo in upajo na čim večji odziv.

Današnje zdravljenje virusnih hepatitisov je na zavidljivi ravni. Nova zdravila omogočajo, da bomo v bodoče lahko pozdravili skoraj vsakega bolnika, pri katerem bolezen še ni dokončno okvarila jeter. Foto: Bigstock

Čeprav smo daleč od svetovnega dne hepatitisa C, ko so mediji polni prispevkov o bolezni, pri nas opozarjamo nanj sredi oktobra. Pripravili smo ganljiva filmska pričevanja bolnic in zdravnikov.

Večina od 290 milijonov ljudi, okuženih z virusom HCV, jih za okužbo ne ve.

Ničesar ni skrivala pred kamero Anita Kemperle, ki je dolga leta vedela, da je okužena, a je bilo zdravljenje z obstoječo terapijo tako težko, da se zanj ni odločila. Zato pa se je ob prvi možnosti zdravljenja z novimi zdravili odločila zanj. Zavedala se je, da gre za prelomnico v njenem življenju, zato se je hkrati odločila tudi za zdravljenje alkoholizma, ki si ga je nakopala v letih čakanja na boljše možnosti zdravljenja hepatitisa.

Za zdravljenje z novimi zdravili, pri katerih ni nobenega pikanja, le tableta na dan, je povedala, da je bilo kot čudež, saj so se ji ob eliminaciji virusa popravila tudi jetra, ki so bila v zelo slabem stanju. Pravi, da se življenje res spremeni po zdravljenju. In da svoboda ne pride, če si prizadevaš, ampak šele takrat, ko sprejmeš samega sebe. In da je svoboda zares prišla šele zdaj.

S hepatitisom C se lahko živi tudi 20 ali 30 let brez značilnih težav.

»Še vedno je strah pred interferonom, ki je imel hude neželene učinke, pa strah pred biopsijo jeter, ki je sploh ne izvajamo več, ali pa je strah v njih samih izvedeti, ali so sploh okuženi ali pa, ko že vejo, da so okuženi, se eni kar zadovoljijo s to situacijo in se ne želijo zdraviti,« pojasnjuje psihiater dr. Andrej Kastelic.

V Sloveniji je s HCV okuženih med 10 in 20 tisoč ljudi, le dobrih 3 tisoč jih ve za okužbo.

Pretresljiva je tudi zgodba bolnice Jerice Šipek infektologov Zvonka Baklana in Ksenije Ekart Koren, ki se je borila z okužbo dolgih 30 let. Tiščali so jo številni strahovi in pritiskala je krivda, da ne bi okužila koga izmed domačih ali kogar koli drugega. Zato se je takrat odločila za zdravljenje, ki jo je dotolklo. Z veliko podporo zdravnikov in zdravniškega osebja je vztrajala.

A je žal niso ozdravili. Je pa zato zelo oslabela, shujšala, počutje je bilo na robu. Zato je bilo mogoče nekaj nezaupanja tudi na začetku jemanja novih zdravil, ki pa je hitro splahnelo, saj v resnici ni bilo nobenih stranskih učinkov. Življenje je ob jemanju tablet normalno teklo naprej, vse do končne ozdravitve, ko so krvni testi pokazali, da v telesu ni več virusa. »Toliko nekih skrbi sem odvrgla,« pove z olajšanjem.

Slovenija sodi v evropski vrh po uspešnosti obravnave in zdravljenja bolnikov s hepatitisom C.

Z olajšanjem pa sprejemata nove bolnike tudi njena zdravnika (in tako tudi vsi drugi infektologi), saj se bolezen brez težav v nekaj mesecih pozdravi pri večini bolnikov. Če so prej zelo trpeli, nekateri so tudi po nekaj injekcijah prinesli škatle zdravil nazaj, da tega ne zmorejo, je danes drugače. Na novo. Le bolnikov je premalo, največkrat zato, ker ljudje niti ne vedo, da so okuženi.

Pri ljudeh, ki so se okužili z virusom hepatitisa C, se bo:

  • pri 50-90 % razvila kronična okužba jeter
  • pri 60-90 % oseb s kronično okužbo jeter se bo razvilo kronično vnetje jeter (hepatitis)
  • pri 10-40 % oseb s kroničnim hepatitisom bo prišlo do ciroze jeter
  • pri 1-5 % se bo razvil rak na jetrih
  • pri 3 % bo prišlo do odpovedi delovanja jeter

Z novimi zdravili uspeli pozdraviti veliko okuženih

Pa če vedo, nekako v sebi to zatrejo, potisnejo v globino; nekateri se nočejo zdraviti, nam je zaupal psihiater Andrej Kastelic, ki z veliko zavzetostjo že desetletja skrbi za zdravljenje odvisnih od prepovedanih drog, in ker je (bila) večina tistih, ki drogo jemljejo intravenozno, tudi okužena, je skrbel v povezavi z infektologi tudi za njihovo testiranje in napotovanje na zdravljenje. Z roko v roki so tako uspeli, tudi s starejšim zdravljenjem, pozdraviti veliko okuženih.

»Še vedno je strah pred interferonom, ki je imel hude neželene učinke, pa strah pred biopsijo jeter, ki je sploh ne izvajamo več, ali pa je strah v njih samih izvedeti, ali so sploh okuženi ali pa, ko že vejo, da so okuženi, se eni kar zadovoljijo s to situacijo in se ne želijo zdraviti. Nekaj je tudi strahu pred stigmo, že tako ali tako je biti oseba, ki jemlje droge, precej stigmatizirajoče, in če si pri tem okužen, je strah toliko večji,« pojasnjuje dr. Kastelic in pozove, da je treba najprej najti in potem vključiti vse z okužbo v zdravljenje.

Zadnja leta imamo na voljo najsodobnejša zdravila, s katerimi brez neželenih učinkov v 2-3 mesecih uspešno ozdravimo bolezen pri večini bolnikov.

Možnosti zdravljenja so za vse, poudari, in tako kot kolega infektologa iz Maribora pozove k testiranju in potem zdravljenju. »To je bolezen, ki se jo da pozdraviti, zato ni prav, ni humano, da ljudje, ki jih leta zdravimo zaradi odvisnosti, umirajo zaradi hepatitisa. Samo zato, ker se bojijo iti na zdravljenje ali ker je mogoče pot do njega predolga …«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj