Kako hitreje okrevati po možganski kapi ali infarktu?

Okrevanje po kapi in infarktu je dolgotrajno in zahtevno, mnogi nikoli ne okrevajo povsem. Življenjska doba ljudi, ki so utrpeli možgansko kap je pogosto krajša,kot bi bila sicer. Kako torej hitreje okrevati po možganski kapi ali miokardnem infarktu?

Lastništvo psa povezano z daljšo življenjsko dobo ljudi, ki so preživeli možgansko kap ali miokardni infarkt. Foto: Bigstock

Rešitev pravzaprav poznamo vsi in je naš spremljevalec že več kot 30 tisoč let. Gre za našega najbolj zvestega štirinožnega prijatelja – psa.

Raziskava, objavljena v zadnji številki Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, je pokazala, da je lastništvo psa povezano z daljšo življenjsko dobo njihovih lastnikov. Navedeno še posebej velja za ljudi, ki so preživeli možgansko kap ali miokardni infarkt.

Pregledali podatke za 3,8 milijona ljudi

Raziskovalci iz Univerze v Torontu so sistematično pregledali podatke za več kot 3,8 milijona ljudi, ki so sodelovali v 10 velikih populacijskih študijah. Devet jih je vključevalo primerjavo vseh vzrokov smrti pri ljudeh, ki so imeli psa. Štiri so primerjale srčno-žilne bolezni kot vzroke smrti pri lastnikih in ne-lastnikih psov.

Pogoji, ki so jih morale izpolnjevati študije

Študije, ki so jih ocenili kot primerne za meta analizo, so morale izpolnjevati naslednje kriterije: da so bile izvedena na odrasli populaciji (starost 18 let in več), da je bilo lastništvo/nelastništvo psa ovrednoteno na začetku študij, da je šlo za izvirne študije (ne pa za retrospektivne), da so poročale o vzročni ali kardiovaskularni umrljivosti bolnikov in da zagotavljale dovolj veliko absolutno število merjenih dogodkov.

Manj osamljenosti in depresije

Meta analiza podatkov je pokazala, da psi na srčno-žilne bolnike delujejo izjemno pozitivno: spodbudijo jih k telesno aktivnosti ter zmanjšajo depresijo in občutek osamljenosti po prihodu iz bolnišnice. Navedeno se še kako pozna pri kakovosti življenje bolnikov in trajanju njihove življenjske dobe.

Hitrejše okrevanje in daljša življenjska doba

Lastniki psov imajo za 24 odstotkov manjše tveganje za smrt iz kateregakoli vzroka. Pri ljudeh, ki so utrpeli možgansko kap ali miokardni infarkt, so številke še bolj impozantne. Druženje s štirinožcem je pri bolnikih po infarktu tveganje za smrt zmanjšalo za 65 odstotkov, pri bolnikih po možganski kapi pa za 27 odstotkov. Raziskovalci so tudi ugotovili, da lastniki psov redkeje zbolevajo za boleznimi srce in ožilja.

Nižji krvni tlak in boljši holesterolni profil

»Ugotovitve nas niso preveč presenetile in smo jih do neke mere pričakovali,« je povedala endokrinologinja doc. dr. Caroline Kramer iz Univerze v Torontu. »Podatki iz drugih študij namreč kažejo, da lastniki psov niso samo bolj »fit« kot nelastniki psov, pač pa imajo tudi nižji krvni tlak in boljši profil holesterola (razmerje med slabim – LDL in dobrim – HDL holesterolom). To vse pripomore k boljšemu okrevanju po srčno-žilnem dogodku.«

Naslednji korak bo interventna študija za oceno srčno-žilnih izidov po posvojitvi psa ter socialne in psihološke koristi lastništva psov, so v poročilo še zapisali raziskovalci.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj