Aerobna vadba učinkovita pri nealkoholni zamaščenosti jeter

Pogostnost nealkoholne zamaščenosti jeter narašča, aerobna vadba pa pomembno izboljša stanje, kaže najnovejša raziskava, pri kateri so analizirali z biopsijo odvzeto jetrno tkivo.

Aerobna telesna vadba zmanjša vsebnost jetrnih maščob pri bolnikih z nealkoholno zamaščenostjo jeter. Večja telesna pripravljenost tako postaja pomembnejša klinična točka kot izguba telesne teže. Foto: Bigstock

Za zamaščenost jeter ni nujno vzrok zgolj pretiravanje z alkoholom. Vanjo vodi tudi nezdrav življenjski slog z obilico nezdrave hrane. Statistika kaže, da nealkoholna zamaščenost jeter postaja vse pogostejša, posledice pa čuti celotno telo. Raziskava, konec julija objavljena v reviji Alimentary Pharmacology and Therapeutics kaže, da stanje lahko drastično izboljša aerobna vadba.

Maščobe v jetrih presežejo pet odstotkov njihove teže

Nealkoholna maščobna jetrna bolezen ali nealkoholna zamaščenost jeter (NAFLD) je stanje, ko se maščobe nabirajo v jetrnih celicah ter ovirajo njihovo delovanje. Kritična meja je, ko maščobe v jetrih presežejo pet odstotkov njihove teže. Nealkoholna maščobna jetrna bolezen je odraz nezdravega življenjskega sloga ter vodi v kronično vnetje jeter, brazgotinjenje, cirozo in raka jeter. Stanje izboljša aerobna vadba, kažejo ugotovitve raziskovalcev iz Trinity College Dublin. Gre za prvo študijo, ki je povezala z biopsijo potrjeno izboljšano stanje jeter s telesno aktivnostjo.

Globalna ocena razširjenosti 25 odstotkov

Jetra so ključna za številne vitalne procese v telesu, vključno s prebavo, strjevanjem krvi in ​​delovanjem mitohodndrijev – telesnih eleektrarn, ki proizvajajo energijo. Če zamaščenosti jeter ne zdravimo, lahko pride do resnih zapletov, kot so fibroza jeter (brazgotinjenje), ciroza, odpoved jeter in rak jeter, pa tudi do kardiovaskularnih in presnovnih problemov. Med pomembnimi dejavniki tveganja za navedena stanja sta sladkorna bolezen tipa 2 in debelost. Globalna ocena razširjenosti nealkoholne zamaščenosti jeter v razvitem svetu znaša neverjetnih 25 odstotkov. Povedano drugače: ima jo četrtina odraslih.

Aerobna vadba učinkovitejša kot izguba telesne teže

Zdravljenje nealkoholne zamaščenosti jeter je bilo doslej zaradi pomanjkanja odobrenih farmakoloških posegov kombinacija predpisane izgube teže in telesne aktivnosti, pri čemer je bil cilj izgube teže vsaj 10 odstotkov. Novi dokazi pa potrjujejo, da se stanje lahko izboljša tudi brez hujšanja. Neinvazivne preiskave (prehodna elastografija in ultrazvok) so pokazale, da aerobna telesna vadba zmanjša vsebnost jetrnih maščob pri bolnikih z nealkoholno zamaščenostjo jeter. Večja telesna pripravljenost tako postaja pomembnejša klinična točka kot izguba telesne teže, trdijo raziskovalci.

Vaje z nizko intenzivnostjo ne pomagajo

Študija je bila edinstvena tudi po tem, da so pri bolnikih z NAFLD izvedli biopsije jeter med samo vadbo. Le dve predhodni študiji sta bili izvedeni na ta način (z uporabo ponovljenih biopsij), vendar sta imeli pomembne metodološke omejitve. Testirane osebe so izvajale telesne vaje z nizko intenzivnostjo in malo časa – kar je vodilo v statistično nepomembne spremembe v izvidih biopsij. Dr. Philip O’Gorman iz Katedre za fizioterapijo na Trinity College, so-avtor objave, je povedal: “Prednosti aerobne vadbe za jetrne in kardiometabolične izide pri pacientih so zelo jasne. Učinki se pokažejo že po 12 tednih. Klinična korist kardiorespiratorne kondicije se vedno bolj šteje za življenjsko pomembno. Nujno bi bilo vzpostaviti napotitveni sistem znotraj javnega zdravstva, ki bi bolnikom omogočil redno vadbo v domačem okolju po vodstvom specialistov.”

Izvirno znanstveno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj