Telovadba in ženski ciklus: Gibajmo se tudi med menstruacijo!

Avtor: Jasmina Kozina Praprotnik

Predmenstrualni sindrom ali PMS je precej pogosto razširjena težava, ki tare ženske v rodni dobi. Glede na raziskavo, ki so jo naredili Mohebbi Dehnayii in drugi leta 2018, so ugotovili, da kar 40 % žensk poroča o glavobolu, slabosti, bolečinah v križu, povečanem teku, celo bruhanju, vročinskih valovih pa tudi o psihičnem nerazpoloženju.

Zunaj je hladno, kmalu se bo znočilo, utrujena sem pa še menstruacijo bom kmalu dobila. Najbolje, da tokrat večerni tek kar izpustim. Se uležem, toplo pokrijem in počakam, da nevšečnost mine.

Vendar…

Ravno to, da čakam, da dnevi našega menstrualne ciklusa minejo, res ni najboljše, kar lahko naredimo. Prav nasprotno, tako nam bo celo slabše. Redna telesna vadba vpliva tudi na PMS, saj zmanjša njegove negativne učinke na naše telo. Koristna pa je tudi med menstruacijo.

V raziskavi o povezavi PMS-ja in fizični aktivnostih, ki so jo leta 2017 naredili Tsai, Y. in drugi na vzorcu več kot 70.000 tajvanskih zaposlenih žensk, jih je zanimalo, ali redna vadba vpliva na PMS.

»Ugotovili so, da so tiste, ki se redno gibljejo, manj podvržene predmenstrualnemu sindromu.«

Manj so bile utrujene, manj napihnjene, manj so imele bolečin v križu, glavobolov, manj so bile razdražljive, čustveno stabilnejše in manj melanholične ali celo depresivne.

Znanstveniki so raziskavo sklenili z ugotovitvijo, da redna vadba zmanjšuje menstrualne težave in s tem izboljšuje življenje. Zgornja raziskava nam govori o dnevih, ko menstruacije še nimamo. Kako pa je z vadbo prav ob tistih rdečih dnevih, ko so nevšečni simptomi pri redno vadečih nekoliko zmanjšani, a vendar vseeno obstajajo?


Mag. Jasmina Kozina Praprotnik je pisateljica, antropologinja, tekačica in mati štirih otrok. Z možem Urbanom vodita tekaško druščino Urbanih tekačev. www.tekaskitrener.si

Takih dni je mesečno povprečno 5, to je kar 16 % dni mesečno. Na letni ravni je to približno 60 dni!

Bi se kar vse dni med menstruacijo odrekle gibanju?

Med svojo zadnjo menstruacijo, prav sredi nje, to je torej na ta najobilnejši dan, smo s tekaškimi prijatelji tekli vzdolž celotne slovenske obale, od hrvaške do italijanske meje. To je naneslo kar 44 prijetnih kilometrov. Bil je dan kot iz sanj in da bi ga izpustila samo zato, ker sem bila kot ženska obdarjena s predragocenim mesečnim ciklusom, ki mi omogoča, da lahko ustvarjam novo življenje in sem zato zanj neizmerno hvaležna, mi še na misel ni prišlo. Še več, vedno znova se ga veselim, saj mi sporoča, da je z menoj vse v redu.

»Tega, da bi se zaradi menstruacije za kaj po nepotrebnem prikrajšala, ni med mojimi mogočimi izbirami, saj gre veselje nad ciklusom z roko v roki z veseljem nad življenjem. »

Na tek vzdolž celotne slovenske obale sem kljub menstruaciji šla. Nalepila sem si dva higienska vložka, enega bolj levo in višje, drugega desno in nižje. Pretekla sem vso pot in se počutila dvakratno nagrajena. Pretečena razdalja in dobro izkoriščena vložka sta mi sporočala, da moje telo dobro deluje. Da bi stokala nad drobnimi nevšečnostmi, bi se mi zdelo malenkostno. Rdeči madeži se sperejo, spomini na doživete trenutke pa ostanejo.

Urbanim tekačem se lahko pridružite tudi vi. Vsak torek in četrtek lahko pridete na redne treninge v Ljubljani za čiste začetnike in tekače, ki tečejo do 5 km, ter tudi tiste, ki tečejo maratone. Druščina Urbanih tekačev je odprta in v njej se boste hitro počutili sprejeti, a ne ujeti.

Če imam priložnost, pa grem ob takih dneh tudi plavat, brez strahu, da bi za seboj puščala rdečo sled. Povprečna količina tekočine, ki se spusti iz nas pri 5-dnevnem ciklusu, je za tri velike žlice. In tako količino higienski tampon z lahkoto vpije. V morju pa zaplavam brez tampona in brez skrbi pred morskimi psi, saj tako neznatna količina res ni dovolj velika, da bi jih privabila.

Zato ne čakajmo, da nas PMS premaga. Kot je le mogoče, se z rednim živahnim gibanjem njegovim slabim posledicam na vso moč zoperstavimo. Tudi med tistimi dnevi. Vredno je!

Sorodne vsebine:

Foto: Bigstock, Osebni arhiv

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj