Preprečimo slabokrvnost pravočasno

Največjemu tveganju za pomanjkanje železa so izpostavljene prav ženske v rodni dobi, nedavna evropska raziskava pa je pokazala, da ima v začetku nosečnosti le 20-35% vseh žensk dovolj zalog železa za ustrezen potek nosečnosti. Potrebe po železu naraščajo skladno z napredovanjem nosečnosti, kljub temu pa je izjemnega pomena že preskrbljenost v prvem trimesečju.

Slabokrvnost
Pri dekletih z motnjo prehranjevanja pridejo v poštev tudi peroralni preparati železa, najbolj hemske oblike železa. Priporočljivo je jemanje samo v času menstruacije. Foto: Bigstock

To so poudarili na strokovnem srečanju ‘Obravnava nenormalnih krvavitev in slabokrvnosti v ginekologiji’, ki so ga v avditoriju MF UM v začetku maja pripravili Oddelek za splošno ginekologijo in ginekološko urologijo, Klinika za ginekologijo in perinatologijo, Univerzitetni klinični center Maribor in Fakulteta za medicino UM. Ena od predstavljenih problematik je bila o nenormalnih krvavitvah in slabokrvnosti pri mladostnicah, ki ga je orisala ginekologinja Marija Rebolj.

V  začetku nosečnosti ima le 20-35% vseh žensk dovolj zalog železa za ustrezen potek nosečnosti.

Nekaj let po prvi menstruaciji (menarha) je cikel lahko nereden zaradi anovulatornih obdobij, raziskave pa so pokazale, da traja menstrualni cikel v adolescenci povprečno med 21 in 45 dni, menstrualna krvavitev pa od 2-7 dni. Jakost krvavitve znaša 30 ml, kar ustreza 10-15 tamponom, največja izguba krvi pa znaša do 80 ml.

Močna menstrualna krvavitev je ena najpogostejših težav pri dekletih v adolescenci, nenormalna krvavitev pa je tista, ki odstopa v količini, trajanju ali rednosti. Krvavitev, daljša od 8-10 dni je predolga, več kot 80 ml izgube krvi pa lahko vodi v slabokrvnost. Prva menstrualna krvavitev (menarha), ki je praviloma anovulatorna, je posledica delovanja estrogena na maternično sluznico, anovulatorne pa so praviloma tudi naslednje menstruacije – pogoste so vsaj prvi dve leti po menarhi. Obdobje do pojava rednih in ovulatornih menstruacij je odvisna od pojava menarhe – prej ko se ta pojavi, hitreje postaja ciklus reden in ovulatoren. Anovulatorni cikli so pri starejših adolescentkah lahko posledica stresa ali drugih dejavnikov, sicer pa je za anovulatorne cikle značilen visok nivo FSH, kar povzroči hitro zorenje folikla in posledično visoko raven estrogena, ni pa ustrezne ravni LH hormona in progesterona, zato ni dozorevanja, proliferacijske … endometrija in izluščenja endometrija v celoti. Ker je pozitivna povratna zveza še nepravilna, se ovulatorni ciklus ne vzpostavi, zato je večina ciklusov v prvih dveh letih po menarhi anovulatornih. 

Prof. dr. Žegura Andrič: Zakaj ste organizirali tovrstno srečanje? »Srečanje Obravnava nenormalnih krvavitev in slabokrvnosti v ginekologiji smo pripravili, da bi ozavestili strokovno javnost, o pomembnosti prepoznavanja tovrstnih krvavitev pri svojih pacientkah. Slabokrvnost, povzročene zaradi krvavitev, je še vedno pereča težava v sodobnem zahodnem svetu. Pojavi se lahko v kateremkoli reproduktivnem obdobju žensk in pozneje. Na žalost še prepogosto v ambulantah in tudi dežurstvu srečujemo ženske, ki ne dobijo prave terapije. Posledično take krvavitve vodijo v kronično slabokrvnost in ženske trpijo vse posledice, ki jih le-ta nosi s seboj. Na naše, srečanju so bili prisotni vsi iz strokovne javnosti, ki se jih to dotika. Od specializantov specialisti ginekologije, sester, ginekologov, tudi internistov.«

Pri dekletih z normalno razvito in delujočo negativno povratno zvezo, pride do zadebelitve endometrija – ta se odlušči. Med anovulatornimi so lahko tudi posamezni ovulatorni cikli, pri katerih pride do dviga ravni LH hormona, posledičnega sproščanja progesterona in sekretorne spremembe endometrija, kar vodi v popolnejše luščenje. Pri dekletih z meharho pred dvanajstim letom starosti postanejo cikli ovulatorni v enem letu, pri tistih s prvo menstruacijo med 12-13 letom je to obdobje daljše (tudi tri leta). Kadar pride do menarhe po 15 letu, se lahko anovulatorno obdobje podaljša na več kot štiri leta.

Vzroki nenormalnih krvavitev

Najpogostejši vzrok je prav anovulatorni cikel (torej moteno hormonsko delovanje), vendar je potrebno opraviti tudi diferencialno diagnostiko. Pomisliti je treba na pridružene bolezni in stanja, posebej na morebitne motnje prehranjevanja. Danes je veliko ekstremov, ki segajo od bulimije do zelo velike telesne mase – za potek normalnih menstrualnih ciklov je zelo pomembno ustrezno razmerje med mišičnim tkivom in maščevjem. V obeh ekstremih so anovulatorna obdobja pogostejša. Tudi morebiten vpliv intenzivne športne aktivnosti lahko sproži funkcionalne anovulacije, podobno pa lahko sproži tudi stres ali kronične bolezni (koagulopatije). Kljub temu, da večina mladostnic, ki pride na obravnavo še ni imela spolnih odnosov, vendar kljub temu ne gre pozabiti tudi na možnost nosečnosti. Pri dekletih, ki so že imela spolne odnose je zato potrebno pri nerednih menstruacijah vzeti v obzir tudi nosečnost.

Krvne bolezni
Pri zmernih krvavitvah je lahko prisotna že blaga anemija, zato pride v
obravnavi v poštev dajanje peroralnih preparatov železa. Foto: Bigstock

Zdravljenje

Glede na trajanje nenormalnih krvavitev in njihove izrazitosti, jih delimo na menorejo oziroma hipermenorejo, metroragijo, menometroragijo, polimenorejo in ovulatorno disfunkcijsko krvavitev. Glede na stopnjo krvavitve jih delimo na blage, zmerne in močne, kar pogojuje tudi način zdravljenja; blagi …, kjer je krvavitev podaljšana in traja več kot 7 dni, jakost krvavitve pa je blago do zmerno povečana in običajno ni povezana s slabokrvnostjo, dekletu svetujejo redno vodenje menstrualnega koledarčka, v poštev pride obravnava z nesteroidnimi analgetiki. Pri dekletih z motnjo prehranjevanja pridejo v poštev tudi peroralni preparati železa, najbolj hemske oblike železa, ki naj jih jemljejo samo v času menstruacije.

Pri zmernih krvavitvah je lahko prisotna že blaga anemija, zato pride v obravnavi v poštev dajanje peroralnih preparatov železa, ob tem pa se ginekolog lahko odloči za progestinsko zdravljenje ali pa za kombinirano oralno hormonsko kontracepcijo (KOHK). Zdravljenje z estrogeni ne pride v poštev pri dekletih, ki trpijo za migreno z avro, kontraindicirani pa so tudi pri trombembolizmih in boleznih jeter.

Potrebe po železu naraščajo skladno z napredovanjem nosečnosti, kljub temu pa je izjemnega pomena že preskrbljenost v prvem trimesečju.

Eden ključnih ciljev hormonskega zdravljenja je ustavitev ciklov z izrazitejšimi krvavitvami in nadomeščanje železa vse dokler se slabokrvnost ne preneha oziroma se zaloge železa normalizirajo. Pri dekletih, ki nočejo zdravljenja s hormoni, pride v poštev obravnava s traneksamično kislino in sicer v dnevih močnejše krvavitve, obravnava pa lahko traja največ štiri dni.