Z navadno konopljiko si olajšamo vse dni v mesecu

Zaradi predmenstrualnega sindroma (PMS) trpi več žensk kot zaradi katerihkoli drugih zdravstvenih težav. Ženske najpogosteje pestijo glavoboli, prebavne slabosti, zbadanje v trebuhu, pogoste so bolečine v križu, nekatere imajo povečan tek, ženske poročajo tudi o vročinskih valovih in o psihičnem nerazpoloženju.

Poslušajte članek

PMS-navadna konopljika
Klinične raziskave so potrdile učinkovitost navadne konopljike in dobro prenašanje pri ženskah z zmernim do težjim PMS. Foto: Bigstock

PMS zmanjšuje njihovo sposobnost za delo ali učenje in neugodno vpliva na medosebne odnose. Pri tem pa jih le malo, manj kot desetina vseh, poišče zdravniško pomoč.

Predmenstrualni sindrom obremenjuje tako telesno kot psihično

Do 90 % žensk doživlja v dneh pred menstruacijo vsaj enega od simptomov PMS. Telesni simptomi zajemajo različne bolečine in povečano občutljivost na bolečino, gastrointestinalne in kardiovaskularne simptome, edeme, imajo boleče in občutljive dojke. Psihični simptomi PMS segajo od živčne napetosti in neravnovesja do depresivnega razpoloženja. Lahko se spremenita tudi tek in spanje. Vzroki za PMS še niso povsem poznani, jasna pa je povezanost z drugo polovico menstruacijskega cikla, ki je zaznamovana s progesteronom, medtem ko estrogen upada. Možno je, da na pojav sindroma vplivajo tudi spremembe ali motnje v izločanju oziroma funkciji drugih hormonov in živčnih prenašalcev, kot so serotonin, dopamin, prolaktin, endorfini, melatonin.

PMS lahko zdravimo s hormonsko terapijo, a si večina žensk pomaga z nefarmakološkimi ukrepi ali uživanjem zdravil, ki blažijo posamezne simptome. Kot alternativa sinteznim zdravilom z mnogimi neželenimi učinki se uveljavljajo zdravila rastlinskega izvora, na primer iz navadne konopljike (Vitex agnus castus L.), ki se je skozi zgodovino tradicionalno uporabljala pri različnih ginekoloških težavah.

Navadna konopljika  – kako deluje

V predkliničnih raziskavah se je pokazalo, da izvleček navadne konopljike (vsebuje iridoide, flavonoide, terpene …) deluje kot dopaminski agonist. Dopamin namreč preko hipotalamično-hipofizne osi zavira sproščanje prolaktina. Prolaktin stimulira tvorbo mleka, vključen pa je tudi v ovulacijo, regulacijo imunskega sistema, nastanek krvnih celic in metabolizem. Hiperprolaktinemija je stanje nenormalno visokih koncentracij prolaktina, ki je  lahko med drugim posledica stresa. Povzroča motnje menstruacijskega cikla, mastodinijo in PMS. Z zmanjšanjem nastanka prolaktina se ponovno vzpostavi hormonsko ravnovesje.

Cyclodynon NOVO ZDRAVILO- UREJEN CIKEL IN ZNATNO MANJ SIMPTOMOV PMS:

  • Učinkovito blaži telesne simptome PMS in pomaga vzpostaviti psihično ravnotežje.
  • Odrasle ženske od 18. leta starosti naprej naj ga jemljejo neprekinjeno enkrat na dan, vsaj tri mesece (tudi v času menstruacije).
  • Cyclodynon je registrirano zdravilo z izvlečkom navadne konopljike, uravnava menstruacijski cikel, uporablja se za zdravljenje predmenstrualnega sindroma.

Dobri izsledki kliničnih raziskav

Čeprav mehanizem delovanja pri ljudeh še ni podrobno raziskan, so bile s patentiranim suhim ekstraktom plodu navadne konopljike (BNO 1095), ki ga vsebuje zdravilo Cyclodynon, izvedene klinične raziskave. Potrdile so učinkovitost in dobro prenašanje pri ženskah z zmernim do težjim PMS. Z ekstraktom navadne konopljike je bila opravljena tudi prospektivna, randomizirana, dvojno-slepa študija, ki je potrdila, da je najprimernejši dnevni odmerek 20 mg.

To je bistveno večji odmerek, kot so ga v preteklosti vsebovali podobni izdelki iz navadne konopljike, vgrajen v zdravilo, ne prehransko dopolnilo! V raziskavi je 162 žensk, starih med 18 in 45 let, v treh menstruacijskih ciklih prejemalo bodisi ekstrakt bodisi placebo. Z vizualno analogno skalo (VAS) so vrednotili zmanjšanje simptomov PMS: razdražljivosti, nihanja razpoloženja, jeze, glavobola, napihnjenosti, občutka napetosti v dojkah. V primerjavi s placebo-skupino je prišlo v skupini, ki je jemala 20 mg ekstrakta na dan, do pomembnega zmanjšanja intenzivnosti vseh simptomov in kar 49 % prostovoljk po treh ciklih ni imelo nobenih simptomov več.

Ocena simptomov PMS

Povzeto po objavi v Farmainfo, maj 2023 avtorice Vladke Čahuk Vaupotič, mag. farm., spec.

Viri:

1. Takač I, Kotnik B. Predmenstruacijski sindrom. Zdrav Vestn 2009; 78: 555-563.
2.  Campagne DM, Campagne G. The premenstrual syndrome revisited. European Journal of Obstretics & Gynecology and Reproductive Biology 2007; 130: 4-17. 
3. Schellenberg R et al. Dose-dependent efficacy of the Vitex agnus castus extract Ze 440 in patients suffering from premenstrual syndrome. Phytomedicine 2012; 19: 1325-1331.
4. Povzetek glavnih značilnosti zdravila. Dosegljivo na: http://www.cbz.si/cbz/bazazdr2.nsf/o/2D64340462F887F4C125885D0000304F/$File/s-300381.pdf
5. Prilepskaya VN et al. Vitex agnus castus: Successful treatment of moderate to severe premenstrual syndrome. Maturitas 55S (2006) S55-S63.
6. Ma L et al. Treatment of moderate to severe premenstrual syndrome with Vitex agnus castus (BNO 1095) in Chinese women. Gynecological Endocrinology 2010; 26(8): 612-616.