Paraplegiki so se za praznik zbrali pod slovenskim soncem

Avtor: R.M. Z.

Paraplegiki in tetraplegiki so z vseslovenskim srečanjem v Domu paraplegikov v Pacugu obeležili letošnji Dan paraplegikov. Zveza paraplegikov Slovenije je predstavila tudi program in finančni načrt za letošnje leto.

Leta 2009 je Skupščina paraplegikov Slovenije 16. april razglasila za Dan paraplegikov. Letos so se paraplegiki in tetraplegiki srečali 15. aprila v Domu paraplegikov v Pacugu, pester program dogodkov pa so združili v sloganu Izzivi paraplegije. Na programu je bila slovesna skupščina Zveze paraplegikov, okrogla miza, dan odprtih vrat ter predstavitev vozičkov in sedežnih blazin iz dejavnosti invalid za invalida. 

Zveza s petimi socialnimi programi

Predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic je v nagovoru na slovesni skupščini poudaril, da je dan pomemben dan tudi za nadaljnji razvoj Zveze paraplegikov Slovenije, predvsem pa za Dom paraplegikov, ki je največji gospodarski projekt njihove organizacije. 
V nadaljevanju seje je obsežen program in finančni načrt zveze za leto 2016 predstavila strokovna delavka Špela Šušteršič. Omenila je vseh pet socialnih programov obnovitvena rehabilitacija, osebna asistenca, prilagajanje grajenega okolja, izobraževalna in kulturna dejavnost, šport paraplegikov, spodbujanje socialne vključenosti in samostojnega življenja invalidov , ki jih bo Zveza v letošnjem letu izvajala za uresničitev zastavljenih ciljev.  

Prevozi – temelj za izvajanje socialnih programov
Pomembnejši program društev paraplegikov in drugih podobnih invalidskih organizacij je izvajanje prilagojenih prevozov za tiste gibalno ovirane osebe, ki zaradi invalidnosti ne morejo same voziti avtomobilov in tiste, ki nimajo lastnih prevoznih sredstev ali pa nimajo dostopa do prilagojenega javnega prevoza. Prevozi predstavljajo temelj za izvajanje različnih socialnih programov, organizacije pa morajo zagotoviti prilagojena kombinirana vozila z odgovornimi usposobljenimi  vozniki asistenti.
Okroglo mizo je vodila strokovna delavka Zveze Hana Ermenc, teme o prevozih pa so predstavili: mag. Cveto Uršič (MDDSZ, Direktorat za invalide), Vojmir Drašler (Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za promet), Boris Šuštaršič (Društvo distrofikov Slovenije, NSIOS), Iztok Suhadolnik (Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije) in Špela Šušteršič (ZPS).
Dom pod slovenskim soncem
Dan odprtih vrat so na stežaj odprli otroci italijanskega vrtca La Coccinella iz Lucije. Številne  paraplegike in tetraplegike iz vseh devetih pokrajinskih društev nagovoril predsednik Zveze Dane Kastelic. Omenil je vlogo in pomen doma za izvajanje skupinske obnovitvene in socialne rehabilitacije in drugih dejavnosti, ki jih izvajajo v mirnem mediteranskem kotičku z največ sončnih dni v slovenski Istri. 
Ob tem se je v zahvali spomnil tistih zanesenjakov, ki so sprožili in desetletja delali za uresničitev vizijo o domu na slovenski obali in pod slovenskim soncem. Z velikim aplavzom pa so vsi pospremili simbolni dogodek, ko je Kastelic direktorici doma Jani Rožaj izročil zastavo z znakom Doma paraplegikov in zastavo Zveze paraplegikov Slovenije. Zastavi bosta krasili vhod celotnega kompleksa ter gostom in  mimoidočim že na daleč sporočali, da center upravljajo prijetni in gostoljubni ljudje. Župan Občine Piran Peter Bossman pa je omenil odlično sodelovanje Doma paraplegikov z občino Piran. 
Foto: Dom paraplegikov 
 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj