Glivične okužbe nohtov – zdravljenje in preprečevanje, 2. del

Avtor: doc. dr. Liljana Mervic

Glivične okužbe nohtov – onihomikoze – so pri človeku zelo pogoste. Niso le estetska težava, ampak okužba, ki jo moramo – tako kot vse druge – zdraviti. Nezdravljena bo počasi, vendar vztrajno napredovala.

Z napredovanjem pa se bodo pojavile tudi težave in zapleti, kot so: bolečina, otežena hoja, širjenje na druge dele telesa in pridružene bakterijske okužbe. Najlažje so ozdravljive v zgodnji fazi, ko je površina obolelega nohta še majhna. Če zdravljenje odlašamo, se lahko zgodi, da bo noht, čeprav bomo glivice z zdravljenjem uničili, ostal trajno poškodovan.


Diagnozo naj postavi dermatolog
Osnova vsakega uspešnega zdravljenja je pravilno postavljena diagnoza. Ker lahko onihomikozo zlahka zamenjamo s številnimi drugimi obolenji nohtov, je prav, da diagnozo postavi dermatolog. Protiglivično zdravljenje drugih bolezni ni potrebno niti ne bo učinkovito. Če se odločite za samozdravljenje s pripravki, ki so na voljo v prosti prodaji, in po nekaj mesecih ne opazite učinka, je skrajni čas za obisk dermatološke ambulante.

Zdravljenje onihomikoze je dolgotrajno

Doc. dr. Liljana Mervic, dr. med., specialistka dermatovenerologije, dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24
 

Ne glede na to, za kateri način zdravljenja se odločimo, je pot do ozdravitve dolga, predvsem zato, ker nohti rastejo zelo počasi, 1–2 mm mesečno. Noht palca stopala pri mladem, zdravem človeku potrebuje leto dni ali več, da preraste po vsej dolžini. Pri starejših in ob pridruženih žilnih obolenjih je rast nohtov še počasnejša. Vztrajnost in potrpežljivost sta ključ do uspeha. Zdravljenje je uspešnejše, če ga začnemo zgodaj, ko površina obolelega nohta še ni velika. Zavedati se moramo, da lahko dolgotrajna okužba nohtno matico trajno poškoduje in da bo noht, čeprav bomo glivice z zdravljenjem povsem uničili, ostal trajno spremenjen. 


Antimikotiki so protiglivična zdravila 
Zdravila za zdravljenje glivičnih okužb imenujemo antimikotiki. Delujejo fungicidno in fungistatično; to pomeni, da ubijejo glivice oziroma zavirajo njihovo razmnoževanje. Na voljo imamo številne antimikotike v lokalni in tudi sistemski obliki. Za vrsto in obliko zdravila se odločimo glede na obsežnost onihomikoze. Pri izbiri načina zdravljenja upoštevamo tudi pridružene bolezni in zdravila, ki jih posameznik zaradi njih prejema. Spoštujemo tudi posameznikove želje. Zdravljenje onikomikoze je veliko zapletenejše od zdravljenja glivične okužbe kože med prsti stopal, pri čemer zadostujejo protimikotične kreme, geli ali praški. Ti pripravki žal ne prehajajo v noht in pod njega, kjer so glivice, in pri zdravljenju onihomikoze niso učinkoviti.

Sistemsko zdravljenje onihomikoze

Učinkovito zdravljenje onihomikoze je navadno sistemsko, tj. z antimikotiki v obliki tablet ali kapsul. Največkrat uporabljamo dve učinkovini: terbinafin in itrakonazol. Tako zdravljenje je dolgotrajno, za zdravljenje okužbe nohtov nog pa je potrebno najmanj trimesečno jemanje zdravil, ki glivice uničijo, nato pa je treba počakati še več mesecev, da zdrav noht počasi izpodrine bolnega. Pri sicer zdravem, mladem človeku ne pričakujemo zapletov sistemskega zdravljenja, vendar lahko zdravilo povzroča prebavne težave, neželeno učinkuje na jetra ali se vpleta v presnovo drugih zdravil, ki jih posameznik redno jemlje. Zato ni primerno za vsakogar. Za uvedbo sistemskega zdravljenja se odločamo individualno, po tehtnem razmisleku. Predvsem pri starejših ljudeh, ki že jemljejo več drugih zdravil, se zanj redko odločimo.

Lokalno zdravljenje onihomikoze

Lokalno zdravljenje je primerno, kadar je obolela manjša površina, to je manj kot polovica ali še bolje manj kot 30 % nohta. Krem, gelov in praškov, ki so namenjeni zdravljenju kože, ne uporabljamo, ker niso učinkoviti. Na trgu je zelo velika ponudba lokalnih pripravkov za zdravljenje nohtov v obliki pisal, lakov, gelov in pršil, ki so na voljo brez recepta. Proizvajalci z intenzivnim oglaševanjem v medijih obljubljajo ozdravitev. Večina jih vsebuje kisline, ki znižajo vrednost pH na površini nohta ali piroktonolamin. Njihovo delovanje je le blago protiglivično; čudežnih ozdravitev ne moremo pričakovati, zato jih dermatologi svojim bolnikom ne priporočamo. 

Zdravilni lak za nohte

Ustrezni lokalni zdravili, podprti tudi z raziskavami, sta zdravilni lak, ki vsebuje antimikotik ciklopiroks, ki ga je mogoče dobiti v Sloveniji, in zdravilni lak, ki vsebuje amorolfin in je na voljo le v tujini. V obeh primerih učinkovina dobro prodre v noht. Tako zdravljenje zahteva vztrajnost, saj je potrebno najmanj šestmesečno nanašanje laka na noht vsak dan oziroma dokler zdrav noht ne preraste po vsej dolžini. To lahko traja tudi več kot leto dni. Koristno je tudi sprotno odstranjevanje okuženega, končnega dela nohta s striženjem in z brušenjem. Zdravilni lak je zelo dobra prva izbira, kadar je prizadete manj kot 30 % nohtne površine, in pri vseh tistih, pri katerih sistemsko zdravljenje ne pride v poštev zaradi morebitnih neželenih učinkov ali jemanja drugih zdravil.

Druge možnosti zdravljenja

Strokovno upravičena je tudi uporaba mazila, ki vsebuje 40-odstotno sečnino. Ta z rednim nanašanjem z obliži počasi kemično odstrani oboleli noht. V zelo redkih primerih, predvsem kadar smo z vsemi drugimi ukrepi povsem neuspešni, se odločimo za operativno odstranitev nohta, ki je zelo agresiven poseg. Nov pristop je lasersko zdravljenje glivično okuženih nohtov, vendar vseh odgovorov glede ustreznosti in učinkovitosti takega zdravljenja še nimamo, zato ga smernice za zdravljenje za zdaj ne priporočajo.

Ukrepi za preprečevanje okužbe nohtov oziroma njene ponovitve

Ker onihomikoza in glivična okužba stopal pogosto potekata sočasno in se okužba prenaša iz enega mesta na drugo mesto, je treba preveriti tudi stanje kože med prsti in na podplatu ter obolelo kožo zdraviti z ustreznimi protimikotičnimi kremami, geli ali praški. Ključna je ustrezna higiena stopal. Medprstne prostore in nohte po umivanju dobro osušite, nosite udobno in zračno obutev ter bombažne nogavice. Ob obiskih bazenov, savn, toplic in skupinskih kopalnic obujte natikače, da zmanjšate možnost okužbe. Pazite, da glivic med nego ne prenesete na zdrave nohte stopal in rok s pripomočki, ki jih uporabljate. Pazite tudi, da pri športnih aktivnostih in hoji v hribe nohtov ne poškodujete. Če opazite ponovne znake glivične okužbe stopal ali nohtov, čim prej spet začnite zdravljenje. Še posebej previdni bodite, če imate sladkorno bolezen, žilna obolenja nog ali oslabljeno delovanje imunskega sistema.

Preberite še prvi del članka z naslovom Glivične okužbe nohtov – povzročitelji in prepoznavanje, 1. del

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj