“KOŽNA PLESEN” – PITYRIASIS VERSICOLOR, bolj opazna v toplejših mesecih

Bolezen povzročajo glive kvasovke iz rodu Malassezia (Malasezije), ki so sicer normalni naseljevalci kože in del normalne kožne flore. Pogosto se napačno uporablja izraz “plesen”, prav tako se bolezen napačno velikokrat poimenuje s “Tinea versicolor”, saj z nazivom Tinea pomenujemo le glivične okužbe, ki jih povzročajo glivice iz rodu dermatofitov.

Glivice-kožna plesen
Običajno so spremembe na koži okrogle ali ovalne, lahko pa se medsebojno združujejo tudi v večja področja. Foto: Bigstock

Piše: dr. Ana Štern, dr. med., spec. dermatologije, Zdravsplet.si

Pri “rjavi” obliki kvasovke spodbudijo povečanje pigmentnih granul v bazalni plasti kože, pri “beli” oziroma hipopigmentirani obliki pa naj bi kemični produkti, ki jih proizvajajo Malasezije, zmanjšale aktivnost melanocitov (celic ki proizvajajo pigment). “Rožnata” oblika je ponavadi posledica blagega dermatitisa, povzročenega s samimi Malasezijami ali njihovimi metaboliti.

Čez poletje so spremembe na koži vidnejše

Malasezije so torej del normalne kožne flore, prisotne so v manjšem številu in običajno t.i. seboroičnih predelih – predelih kjer najdemo večje število žlez lojnic; lasišče, obraz in prsni koš. Kadar pa imajo idealne pogoje, predvsem v poletnem času, ko je naša koža bolj vlažna, se bolj potimo, pride do razraščanja in s tem do vidnih kožnih sprememb. Čez zimo lahko spremembe tudi zbledijo ali celo izginejo, lahko se pojavijo vsakoletno v toplejših obdobjih. Najpogosteje se pojavijo pri mlajših odraslih, nekoliko pogosteje pri moških, lahko pa se pojavijo tudi pri adolescentih, otrocih ali starejših. Spremembe sicer niso nalezljive v klasičnem smislu, se pa lahko pojavijo pri večih družinskih članih hkrati.

Večjih simptomov spremembe ne povzročajo,

lahko se diskretno luščjo ali srbijo, kadar je koža mokra ali po potenju ali tuširanju pa lahko postanejo bolj vidni. Običajno so spremembe okrogle ali ovalne, lahko pa se medsebojno združujejo tudi v večja področja. Najpogosteje se spremembe nahajajo na zgornjem delu trupa, po vratu, ramenskem obroču in zgornjih delih rok.

Glivice pityriasis
Kadar pa imajo kvasovke idealne pogoje, predvsem v poletnem času, ko je naša koža bolj vlažna, se bolj potimo, pride do razraščanja in s tem do vidnih kožnih sprememb. Foto: Bigstock

Diagnoza je običajno klinična,

torej se jo prepozna ob pregledu zaradi značilnega videza. Kadar je  klinična slika netipična ali diagnoza ob pregledu ni jasna, si lahko pomagamo z dodatnimi preiskavami. Pregled spremembe z dermatoskopom lahko pokaže določene značilnosti in luščenje. Lahko si pomagamo tudi z Woodovo svetilko, s katero z ultravijolično svetlobo posvetimo v spremembe, katere zasvetijo rumenozeleno. Spremembo lahko tudi popraskamo in kožne luske pregledamo pod mikroskopom, kjer vidimo gradnike gliv – hife in spore. Malasezije pod mikroskopom pokažejo splet hif s sporami, ki spominjajo na sliko “špagetov z mesnimi kroglicami”. Kultivacija je običajno neuspešna, saj na gojišcih Malasezije slabše uspevajo. Če odvzamemo vzorec kože se na histopatološkem pregledu lahko vidijo elementi gliv.

Kadar je  klinična slika netipična ali diagnoza ob pregledu ni jasna, si lahko pomagamo z dodatnimi preiskavami.

V večini primerov gre za blažje oblike, ki jih lahko zdravimo topikalno s protiglivičnimi šamponi in kremami. Priporoča se vsakodnevna uporaba protiglivičnega šampona, s katerim se umije vse predele, kjer so spremembe, delovati pa se ga mora pustiti vsaj 5-15 minut pred izpiranjem. Če se uporabljajo kreme, je pred nanosom potrebno kožo dobro posušiti. Sistemske terapije, torej protiglivičnih zdravil v obliki kapsul ali tablet se poslužujemo, kadar z topikalniki preparati ne dosežemo izboljšanja. Na ta način lahko dosežemo dolgotrajnejše izboljšanje, vendar se lahko težave tudi v nekaj mesecih ponovijo, zato je zelo pomembno, da se tudi po končanem zdravljenju nadaljuje s preventivnimi ukrepi. Ti ukrepi zajemajo občasno uporabo šamponov, predvsem pa izogibanje potenju in skrb da je koža čimbolj suha. Znak aktivne okužbe so fine luske, sami madeži pa lahko na koži ostajajo tudi do mesece po uspešno zdravljeni okužbi.

Pri pojavu “kožne plesni” se je torej pomembno zavedati, da to ni glivična okužba, ki smo se je nalezli, ampak je prišlo do razrasti gliv kvasovk rodu Malassezia, katere so sicer normalni prebivalci naše kože, do razrasti pa je prišlo zaradi ugodnih pogojev za njihovo razmnoževanje. Ti ugodni pogoji so najpogosteje toplota in vlažna koža, zato so poslabšanja pogostejša v poletnem času. Zdravljenje je lahko dolgotrajno, saj traja kar nekaj časa, da kožne spremembe izginejo, prav tako pa so možne ponovitve.

Viri: