Kemikalije iz okolja vplivajo na bakterije v črevesju

Kemikalije, ki jih dnevno uporabljamo v gospodinjstvu, vplivajo na to, katere vrste bakterij živijo v črevesju otrok in odraslih.

Otroci, ki so imeli v krvi visoko vsebnost toksičnih kemikalij iz okolja, so imeli v črevesju tudi več vrst bakterij, ki so jih lahko uporabili za razgradnjo le-teh. Foto: Bigstock

Naš vsakdan je prežet s kemikalijami, ki našemu telesu niso ravno domače. Vse, kar nas obdaja – od čistil do oblačil, posode in pohištva, vsebuje molekule, ki preko kože in sluznic prehajajo v naše telo. Vplivajo na največji in najbolj pomemben konglomerat, ki se nahaja v našem telesu – črevesno mikrobioto.

Regulacija številnih procesov

Črevesna mikrobiota je skupnost mikrobov, ki živijo v prebavilih in regulirajo številne procese, od absorpcije hranil do delovanja imunskega sistema. Vpletena je v mnoge bolezni, vključno z debelostjo, astmo in demenco. Tehta dober kilogram in je, kot kažejo ugotovitve zadnjih let, najpomembnejši del našega telesa. Usmerja delovanje notranjih organov, vpliva na kognitivne funkcije, od nje je odvisno delovanje imunskega sistema in naša dolgoživost.

Kemikalije iz okolja ter mikrobiota

Prvič sploh pa je bila znanstveno potrjena tudi povezava med mikroorganizmi v prebavnem traktu otrok in količino običajnih kemikalij, ki jih najdemo v njihovem domačem okolju. Študija, objavljena v Environmental Science and Technology, bi lahko privedla boljšega razumevanja njihovega vpliva na zdravje ljudi. Vodila jo je Courtney Gardner, docentka na Oddelku za gradbeno in okoljsko inženirstvo na Univerzi Washington.

Osredotočenost na ftalate ter PFAS

Raziskovalci so izmerili ravni nekaterih pogostih spojin iz okolja v krvi in ​​urinu 69 malčkov in predšolskih otrok. Osredotočili so se na ftalate (ki se uporabljajo v detergentih in izdelkih za osebno nego) ter per- in polifluoroalkilne snovi ( PFAS), ki se uporabljajo v tkaninah, lakih, barvah, čistilih itd. Dnevno smo jim izpostavljeni tako otroci kot odrasli. Primerjali so jih z mikrobi, ki so jih našli v blatu otrok.

Subtilna vloga v biokemičnih procesih

Pri otrocih z višjimi koncentracijami PFAS so v blatu našli manj različnih vrst bakterij, in tudi njihova količina je bila manjša. Zvišana raven ftalatov je bila povezana z zmanjšanjem populacije gliv v blatu. Korelacija med več kemikalijami v krvi in manj bakterijami v blatu je še posebej zaskrbljujoča, pravijo avtorji študije. “Čeprav odkrite bakterije morda v črevesju niso prevladujoče, imajo lahko subtilno vlogo v biokemičnih procesih, ki se dogajajo v črevesju. Znižanje njihove ravni lahko pomembno vpliva na zdravje,” pojasnjuje Garder, glavna avtorica objave.

Mikrobiota poskuša popraviti škodo

Raziskovalci so presenetljivo ugotovili tudi še nekaj. Otroci, ki so imeli v krvi visoko vsebnost toksičnih kemikalij iz okolja, so imeli v črevesju tudi več vrst bakterij, ki so jih lahko uporabili za razgradnjo le-teh. “To pomeni, da črevesna mikrobiota poskuša popraviti škodo. Bolj celovito razumevanje interakcij med kemikalijami, ki jih je ustvaril človek, in črevesno mikrobioto je ključni korak za boljše javno zdravje,” je prepričana Gardner. Ugotovitve bi lahko uporabili za razvoj novih diagnostičnih orodij in posegov za izboljšanje zdravja.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj