Kemikalije iz okolja in otroci: škodo popravljajo črevesne bakterije

Kemikalije, ki jih dnevno uporabljamo v gospodinjstvu, vplivajo na to, katere vrste bakterij živijo v črevesju otrok in odraslih.

Pri otrocih z višjimi koncentracijami PFAS so v blatu našli manj različnih vrst bakterij, in tudi njihova količina je bila manjša. Foto: Bigstock

Vse, kar nas obdaja – od čistil do oblačil, posode in pohištva, vsebuje molekule, ki preko kože in sluznic prehajajo v naše telo. Vplivajo na največji in najbolj pomemben konglomerat, ki se nahaja v našem telesu – črevesno mikrobioto.

Regulacija številnih procesov

Črevesna mikrobiota je skupnost mikrobov, ki živijo v prebavilih in regulirajo številne procese, od absorpcije hranil do delovanja imunskega sistema. Vpletena je v mnoge bolezni, vključno z debelostjo, astmo in demenco. Tehta dober kilogram in je, kot kažejo ugotovitve zadnjih let, najpomembnejši del našega telesa. Usmerja delovanje notranjih organov, vpliva na kognitivne funkcije, od nje je odvisno delovanje imunskega sistema in naša dolgoživost.

Kemikalije iz okolja ter mikrobiota

Prvič sploh pa je bila znanstveno potrjena tudi povezava med mikroorganizmi v prebavnem traktu otrok in kemikalijami, ki jih najdemo v njihovem domačem okolju. Študijo je vodila Courtney Gardneri iz Univerze Washington, objavljena pa je bila v strokovni reviji Environmental Science and Technology.

Osredotočenost na ftalate ter PFAS

Raziskovalci so izmerili ravni nekaterih pogostih spojin iz okolja v krvi in ​​urinu 69 malčkov in predšolskih otrok. Osredotočili so se na ftalate (ki se uporabljajo v detergentih in izdelkih za osebno nego) ter per- in polifluoroalkilne snovi ( PFAS), ki se uporabljajo v tkaninah, lakih, barvah, čistilih itd. Dnevno smo jim izpostavljeni tako otroci kot odrasli. Primerjali so jih z mikrobi, ki so jih našli v blatu otrok.

Subtilna vloga v biokemičnih procesih

Pri otrocih z višjimi koncentracijami PFAS so v blatu našli manj različnih vrst bakterij, in tudi njihova količina je bila manjša. Korelacija med več kemikalijami v krvi in manj bakterijami v blatu je posebej zaskrbljujoča, pravijo avtorji študije. “Čeprav nekatere bakterije v črevesju niso prevladujoče, imajo subtilno vlogo v biokemičnih procesih. Znižanje njihove ravni lahko pomembno vpliva na zdravje,” pojasnjuje Courtney Garder.

Mikrobiota poskuša popraviti škodo

Otroci, ki so imeli v krvi visoko vsebnost toksičnih kemikalij iz okolja, so imeli v črevesju tudi več vrst bakterij, ki so jih lahko uporabili za razgradnjo le-teh. To pomeni, da črevesna mikrobiota poskuša popraviti škodo, pravi Gardnerjeva in izpostavlja pomen bolj celovitega razumevanja interakcij med “umetnimi” kemikalijami iz okolja ter črevesno mikrobioto.

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj