Ehinaceja in virus SARS-CoV-2 – novi izsledki

Korona ali virus SARS-CoV-2 je v polnem zamahu. V času nastajanja pričujočega prispevka smo priča tako imenovanemu eksponentnemu širjenju virusa, ko vsak okuženi posameznik prenese virus na štiri ljudi.

Rastlinska zdravila so primerna zlasti pri blagih oblikah bolezni, ki so veliko pogostejše od hudih oblik in so ključni dejavnik pri širjenju virusov v skupnosti. Foto: Bigstock

Viša se število zbolelih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, tudi tistih, ki se borijo za življenje na oddelkih za intenzivno nego.

V prizadevanju za omejitev širjenja okužbe, pa tudi hitrejše ozdravitve zbolelih, smo nedavno zasledili tudi objave v strokovnih medijih o koristnosti pripravkov z ehinacejo (Echinacea purpurea), raziskovali so učinkovitost registriranega rastlinskega zdravila Echinaforce. Povzetek študij je v Farmacevtskem vestniku objavil tudi prof. dr. Samo Kreft, mag. farm.

Poiskali smo raziskave in vitro ter in vivo, torej take, ki so preučevale delovanje A. Vogel Echinaforce pri otrocih in odraslih. V raziskavi, objavljeni letos, so ugotovili, da to zdravilo iz škrlatnega ameriškega slamnika in vitro zavira infektivnost različnih koronavirusov, tako HCoV-229E, ki je eden od povzročiteljev prehlada, kot tudi SARS-CoV in MERSCoV, ki sta visokoinfektivna virusa. Do zaviranja delovanja virusa je prišlo, ko jebil virus v stiku z izvlečkom v koncentracijah, manjših od 10µg/mL. Echinaforce je preprečil okužbe tudi v primeru, ko so dihalni epitelij, predhodno tretiran z izvlečkom ameriškega slamnika, izpostavili kapljicam HCoV-229E, ki posnemajo naravno okužbo. Zaradi aktualnosti so nato opravili enak preizkus na novem koronavirusu SARS-CoV-2. Rezultati so bili primerljivi. Raziskovalci menijo, da bi to zdravilo lahko bilo primerno za dolgotrajno preventivo pri zdravstvenih delavcih, ki so v stiku z bolniki s težjimi okužbami z virusom SARS-CoV-2, pa tudi v splošni populaciji.

Raziskave pri odraslih

V randomizirani, slepi, kontrolirani klinični raziskavi na 755odraslih osebah je preventivna uporaba izvlečka škrlatnega ameriškega slamnika v štirih mesecih zmanjšala virusne okužbe na manj kot polovico. Brise nosne sluznice simptomatskih bolnikov so testirali na virus gripe, respiratorni sincicijski virus, koronaviruse, parainfluenco in metapnevmoviruse. V skupini škrlatnega ameriškega slamnika so odkrili 24 okužb, od tega 21 s koronavirusom. V skupini placeba pa so odkrili 47 okužb, od tega 34 s koronavirusi. Statistično značilna razlika je pokazala dober preventivni učinek.

V metaanalizi šestih kliničnih študij s skupno 2458 udeleženci je bila raba izvlečka ehinaceje povezana z znižanim tveganjem za pojav infekcij dihal.

Zdravila iz ameriškega slamnika so se še posebej izkazala pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom, pri katerih so razpolovila tveganje za okužbe dihal, zmanjšalo pa se je tudi tveganje za nastanek pljučnice, vnetja srednjega ušesa, vnetja glasilk in faringitisa.

Učinkovito zmanjšanje trajanja in simptomov prehlada pri otrocih

Raziskovali so tudi delovanje zdravila iz ehinaceje pri otrocih, v vzorcih nosne sluznice so analizirali prisotnost virusov. V randomizirani, slepi, kontrolirani raziskavi se je pri 203 otrocih, starih od štiri do 12 let, ki so štiri mesece prejemali zdravilo, število virusnih okužb zmanjšalo na 28 okužb, medtem ko je bilo v kontrolni skupini, ki ni prejemala zdravila, 47 virusnih okužb.

Še kako pomemben je podatek, da so imeli otroci, ki so prejemali Echinaforce mnogo manj simptomov prehlada.

Koristen pri preprečevanju blažjih oblik okužb

Kot smo videli, podatki kažejo, da uživanje zdravil iz ehinaceje podpira preventivne učinke proti virusom z lipidno ovojnico, med katere sodi tudi SARS-CoV-2. Če se okužbe še vedno pojavljajo, so po navadi blažje in se hitreje pozdravijo. Taka rastlinska zdravila so primerna zlasti pri blagih oblikah bolezni, ki so veliko pogostejše od hudih oblik in so ključni dejavnik pri širjenju virusov v skupnosti in na posameznike iz rizičnih skupin, poudari prof. Kreft v omenjenem prispevku.

Področje dokazanega preprečevanja okužb dihal z ehinacejo velja le za zdravila rastlinskega izvora, ki so pridobila dovoljenje za promet, ne za prehranska dopolnila ali hrano (čaje)!

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj