Kaj pari, ki so skupaj dolga leta, delajo drugače?

Poročne zaobljube niso nekaj, kar bi veljajo vse življenje. Ločitve se zdijo nekaj tako vsakdanjega, kot iti v trgovino po kruh. Pa vendar so med nami številni, ki so večino življenja srečni skupaj. Kaj torej pari, ki so skupaj dolga leta, delajo drugače?

Uspešna partnerja nista tista, ki se nikoli ne prepirata, pravijo strokovnjaki. Foto: Bigstock

Ljudje se z leti zelo spreminjamo. Po dvajsetih letih zveze smo zelo drugačni kot takrat, ko smo skupno življenje šele začenjali. V vsakem zakonu pridejo hudi časi in ko se to zgodi, uspešni pari ne pozabijo, zakaj so skupaj. Spomnijo se, kaj je bilo tisto, zaradi česar so se pred mnogimi leti odločili za skupno pot. Osredotočijo se na pozitivne stvari, na primer na to, kako jih je partner znal nasmejati ali kako jih je brezpogojno podpiral. Uspešni pari imajo namreč še eno skupno navado: pogosto se držijo za roke.

Ultimativni ključ do uspešne partnerske zveze je sposobnost partnerjev, da skupaj rasteta in se prilagajata, pravi klinični psiholog Steven Craig, in nadaljuje: »To je še posebej pomembno, ko pari vstopijo v šesto ali sedmo desetletje svojega življenja in se soočijo z zadnjimi velikimi življenjskimi spremembami: praznim gnezdom (otroci so odšli na svoje), skorajšnjim koncem kariere, prvim zdravstvenim težavam, upadu fizičnih zmogljivosti, prihodu vnukov. Nenehno prepoznavanje teh sprememb, razumevanje potreb partnerja in pogovor o obojem so ključni za uspešen odnos.«

Prepiri pomembni za razreševanje konfliktov

Uspešna partnerja nista tista, ki se nikoli ne prepirata, pravijo strokovnjaki, in opozarjajo, da odsotnost konfliktov še zdaleč ne pomeni, da je v zakonu vse v redu. Način, kako se pari prepirajo in vzroki za prepir so bolj pomembni, kot če do prepira sploh ne pride.

»Nezdravi konflikti vedno izbruhnejo zaradi nerazrešenih stvari iz preteklosti,« pravi Craig. Na plan pridejo zamere izpred dvajset in več let, na katere je drug partner že zdavnaj pozabil. Pari, ki so srečni skupaj, tega ne med prepirom «vlačijo« na plano, pač pa pustijo, da utone v pozabo. Po prepiru ne kuhajo mule in nimajo »tihega« tedna, med njim pa ne žalijo partnerja in se vzdržijo negativnih pripomb o njem.

Kompromisi in pripravljenost odpustiti in pozabiti

Kompromisi so pomembni za vse odnose. Zakon ni nobena izjema. Nihče ne more imeti vedno prav in dobiti vsega, kar hoče. Partnerstvo je projekt, ki je lahko uspešen, če v njem sodelujeta obe strani. Umetnost srečnih parov je tudi to, da prepoznajo, kdaj se je bolje spreti in kdaj skleniti kompromis. Če ima eden od partnerjev občutek, da v zvezo daje veliko, v zameno pa ne dobi nič, se bo slej ko prej tega naveličal in zakonsko barko zapustil.

Tudi pogrevanje starih zamer ne koristi nikomur. Dana, ki je poročena 25 let, pravi: »Bodite pripravljeni odpuščati in vedno dopustite možnost, da nimate prav. Za uspešen zakon sta potrebna dva.« Ko je fotografinja Lauren Fleishman za svojo knjigo intervjuvala pare, ki so skupaj več kot petdeset let, je eden od soprogov povedal: »Za uspešen zakon mora biti moški zelo strpen in prilagodljiv. Mora se naučiti poslušati in tudi slišati ter biti pripravljen velikokrat reči »oprosti«.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj