Navezanost na partnerja se razvije iz navezanosti na starše

Da se lahko zaljubimo, moramo kot odrasla oseba sprva osvojiti zrelost in čustveno globino. Šele nato smo zreli za ustvarjanje in ohranjanje intimnega odnosa. Obstajajo teorije, ki pravijo, da tako kot smo bili navezani na starše, tako smo kasneje v odraslosti navezani na svojega partnerja.

Ljudje se lahko zavestno odločimo, koliko ranljivosti bomo tvegali s partnerjem. Po navadi je to odvisno od tega, kako močno verjamemo, da nas naš partner podpira ne glede na vse. Foto: Bigstock

Pri intimni interakciji partnerja drug drugega spoznavata in razumeta, ob tem pa drug drugemu razkrijeta svoje misli, strahove, občutja, prepričanja in želje. Prvi intimni odnos vsakega človeka je bil odnos z mamo. Tako lahko rečemo, da se intima začne že v materinem trebuhu in nadaljuje po rojstvu, ko se bitje otroškega srca še vedno povezuje z bitjem materinega srca. Ob rojstvu je otrokova temeljna potreba, potreba po nežnosti in zaščiti. Ko se mu bližnji ljudje smejijo, se smeje nazaj; ko se otrok počuti ogroženega, joče. V času se otrokovo zaznavanje in izražanje intime tesno povezuje z intuicijo, ki služi za zaznavanje notranjega in zunanjega sveta kot raziskovanje intime.

Monika Drozg, magistrica zakonskih in družinskih študijev ter zakonska in družinska terapevtka (stažistka) bo na portalu revijazamojezdravje.si tedensko objavljala kolumne, pa tudi odgovarjala na vaša vprašanja. Spletna stran: Acinom.si. Pišite na [email protected], vprašanje bomo posredovali strokovnjakinji in na spletni strani tudi odgovorili.


Če se osredotočimo na odnose v družini, Vsakemu izmed članov avtonomija in intimnost omogočata uspešen razvoj. Avtonomija je sestavljena iz petih elementov: jasnost izražanja čustev, odgovornost, medosebno spoštovanje, odprtost med člani družine ter soočanje z izgubami in ločitvami. Avtonomija nam omogoča uspešen razvoj, sposobnost prevzemanja odgovornosti in naloge ter neodvisnost od mnenja drugih. Poleg tega nam omogoča samozavest in spoštovanje do samega sebe. Kasneje v življenju sta to dve temeljni in zelo bistveni komponenti zdravega intimnega partnerskega odnosa. Za funkcionalno družino bi lahko rekli, da jo opišejo tri pomembne dimenzije:družinska povezanost, fleksibilnost in dobra komunikacija.

V travmatiziranih družinah, kjer je premalo intimnosti, imajo družinski člani med sabo težave z zagotavljanjem varnosti, zaupanja, moči in nadzora ter spoštovanja in intimnosti. Funkcije navezanosti se s starostjo postopno prenesejo iz odnosa s starši na odnos z našim partnerjem. Različne študije potrjujejo, da ponotranjene izkušnje iz otroštva, vplivajo na to, kako stabilni, trajni in vzajemno zadovoljujoči bodo naši odnosi v prihodnosti. Dotiki, besede, dejanja, ki jih kot otroci doživimo ob svojih starših med dojenjem, božanjem, objemanjem, igranjem itd., v nas gradijo podlago za poznejše intimne odnose. Lahko bi rekli, da v naši podzavesti iščemo vzdušje, ki nam je poznano.

Dimenzije intimnosti

Katere so tiste značilnosti za odnos med partnerjema, ki nam povedo kako močno sta intimno povezana, navajata avtorja Schafer in Olson, ki menita, da je intimnost sestavljena iz petih dimenzij:

  • čustvena dimenzija – deljenje občutij in čustev s partnerjem;
  • socialna dimenzija – skupni prijatelji;
  • seksualna dimenzija – izražanje naklonjenosti in spolna aktivnost;
  • intelektualna dimenzija – deljenje zamisli, idej, znanj;
  • rekreacijska dimenzija – skupni interesi in hobiji, sodelovanje pri športnih aktivnostih;
  • spiritualna dimenzija – podobni pogledi glede smisla življenja, vere/religije;
  • estetična dimenzija – podobni okus glede videza in estetike.

Ljudje se lahko zavestno odločimo, koliko ranljivosti bomo tvegali s partnerjem. Po navadi je to odvisno od tega, kako močno verjamemo, da nas naš partner podpira ne glede na vse. S sprejemanjem in pozitivno naravnanostjo pa si s partnerjem lahko pomagata ustvariti dobro samopodobo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj