Potek covid-19 mogoče povezan z onesnaženostjo zraka

V sestavljanki razumevanja okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 so našli še en delček: kaže, da na umrljivost pri covid-19 oziroma njen hud potek vpliva tudi onesnaženost zraka.

Okolje, kjer je zrak zelo onesnažen, lahko privede do številnih zapletov pri bolnikih s covid-19 – preprosto zato, ker so njihova telesa že od prej oslabljena. Foto: Bigstock

Svet je močno prizadel koronavirus, zdravstvene službe in oblasti pa se povsod borijo za zmanjšanje njegovega širjenja. Na Univerzi Aarhus (Danska) so preučili, ali obstaja povezava med visoko stopnjo umrljivosti za covid-19 v severni Italiji in stopnjo onesnaženosti zraka v isti regiji (na severu namreč umre trikrat več ljudi kot na jugu). Domnevali so, da bi bil eden od vzrokov lahko tudi tamkajšnja velika onesnaženost zraka. Analiza podatkov, ko so jo objavili konec marca v znanstveni reviji Environmental Pollution, je to delno potrdila.

Onesnažen zrak pripomore k zapletom bolezni

Italijanski pokrajini Lombardija in Emilija Romanja sta med najbolj onesnaženimi v Evropi, kažejo satelitski podatki. Skupina je ta podatke primerjala z indeksom onesnaženosti zraka – podatkom, ki temelji na podlagi meritev iz več tisoč merilnih postaj po Evropi. Številke so zgovorne: prebivalstvo severnoitalijanskih regij živi v okolju, kjer je zrak zelo onesnažen. “To lahko privede do številnih zapletov pri bolnikih s covid-19, preprosto zato, ker so njihova telesa že od prej oslabljena,” pravijo avtorji študije.

Dejavniki za hud potek covid-19

Kateri dejavniki vplivajo na potek covid-19 bolezni in možnostim za boj zoper njo, ostaja nejasno. Trenutno je več vprašanj kot odgovorov, zato raziskovalci po vsem svetu delajo na iskanju novih spoznanj o globalni pandemiji. Še vedno kot največji dejavniki tveganja za hud potek covid-19 ostajajo starost nad 75 let (še posebej nad 80 let), debelost, starost, sladkorna bolezen, visok krvni tlak, bolezni srca in ožilja.

Kaj najbolj onesnažuje zrak?

Indeks kakovosti zunanjega zraka se izračunava na podlagi ravni onesnaženosti s štirimi onesnaževali: delci PM10, NO2, SO2 in O3. Za O3, NO2 in SO2 se pri izračunu upoštevajo zadnje izmerjene urne ravni, v primeru delcev PM10 pa 12 urno drseče povprečje. Na podlagi indeksa se stanje kakovosti zraka uvrsti v enega od petih razredov: zelo dobra, dobra, mejna, slaba in zelo slaba kakovost zraka. V zimskem obdobju indeks kakovosti zunanjega zraka določa predvsem raven delcev PM10, poleti pa raven ozona. (Vir: ARSO)

Priporočila za ravnanje ob različnih ravneh delcev PM10

Ranljive skupne so predvsem otroci in starejši z boleznimi srca in ožilja. Pri njih se težave lahko pojavijo že takrat, ko je raven delcev PM 10 30 mikrogramov na kubični meter zraka. (Vir: NIJZ)



PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj