Kaj je pokazala velika študija Pfizerjevega covid-19 cepiva

Velika študija Pfizerjevega covid-19 cepiva je pokazala, da njegova učinkovitost po štirih mesecih pade na 83,7 odstotkov.

Učinkovitost cepiva Pfizer-BioNTech proti covid-19 je pri sedmih dneh po drugem odmerku dosegla 96,2%, nato pa se je v štirih mesecih znižala na 83,7%. Foto: Bigstock

V študijo so zajeli več kot 44 tisoč ljudi, ki so jih razdelili v dve skupini. Ena je prejela dva odmerka Pfizer-BioNTech cepiva zoper covid-19, druga pa placebo. V času poteka študije je umrlo umrlo 15 ljudi, ki so prejeli pravo cepivo in 14 ljudi, ki so prejelo placebo.

Potrebni bodo poživitveni in pospeševalni odmerki

Učinkovitost cepiva Pfizer-BioNTech proti covid-19 je pri sedmih dneh po drugem odmerku dosegla 96,2%, nato pa se je v štirih mesecih znižala na 83,7%, poročajo iz Pfizerja. Gre za najnovejše podatke iz prvotnega kliničnega preskušanja cepiva, ki so pokazali povprečno zmanjšanje učinkovitosti cepiva za 6 odstotkov vsaka dva meseca. Raziskovalci so povedali tudi, da že potekajo preskušanja za oceno učinkovitosti poživitvenih in kasneje pospeševalnih odmerkov, ki bi si sledili v rednem časovnem zaporedju – trenutno je predlagan 6 mesečni interval.

Vključili več kot 44 tisoč ljudi, tudi najstnike

Več kot 44 000 ljudi, starejših od 12 let, je bilo vključenih v klinična preskušanja cepiva Pfizer-BioNTech proti covid-19 od julija do oktobra 2020, vključno z udeleženci iz ZDA, Argentine, Brazilije, Južne Afrike, Nemčije in Turčije. Polovica jih je dobila cepivo Pfizer-BioNTech, polovica pa placebo (fiziološko raztopino). Študija je vključevala tudi približno 2200 udeležencev, starih od 12 do 15 let, ki so bili v obdobju od oktobra 2020 do januarja 2021 naključno razvrščeni v dve skupini. Ena je prejela cepivo, druga pa placebo.

Padec učinkovitosti

Raziskovalci so ugotovili, da je bila po sedmih dneh od prejetja drugega odmerka cepiva učinkovitost le-tega od 86 do 100 odstotkov. Na to so vplivali različni dejavniki, vključno s starostjo, spolom, raso/narodnostjo in dejavniki, ki povečujejo tveganje za covid-19 na primer visok indeks telesne mase (debelost) in druge pridružene bolezni. Izkazalo se je tudi, da so zmanjšan apetit, letargija, astenija, slabo počutje, nočno znojenje in hiperhidroza novi neželeni učinki, ki jih je mogoče pripisati cepivu Pfizer-BioNTech. Precej udeležencev je imelo resne neželene učinke ali neželene učinke. V času izvajanja študije je umrlo 15 prejemnikov cepiva in 14 prejemnikov placeba. Raziskovalci so izpostavili tudi nekatere omejitve študije, vključno s tem, da ni preučila, ali je cepivo vplivalo na asimptomatske okužbe, ki bi lahko povzročile težke ali usodne zdravstvene posledice.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj