Novi biomarker omogoča napoved poteka covid-19

Hude poteke covid-19 je zdaj mogoče odkriti že v zgodnji fazi. Raziskovalci Univerze Zürich so identificirali prvi biomarker, ki lahko zanesljivo napove, pri katerih bolnikih se bodo pojavili hudi simptomi.

Število celic ubijalk v krvi je z visoko stopnjo zanesljivosti mogoče uporabiti za napoved hudega poteka covid-19 že na prvi pacientov prvi dan v bolnišnici. Foto: Bigstock

Večina ljudi, okuženih z virusom Sars-CoV-2, nima nobenih simptomov ali pa le blage. Nekateri pa zbolijo zelo hudo in potrebujejo intenzivno zdravstveno oskrbo, vključno z umetnim predihavanjem. Mnogi od njih sčasoma podležejo bolezni ali trpijo zaradi dolgoročnih pomembnih zdravstvenih posledic. Za prepoznavanje in zdravljenje bolnikov v zgodnji fazi je potrebna nekakšna “merilna palica” – napovedni biomarker, ki lahko prepozna tiste, ki jim grozi razvoj hudega poteka covid-19.

Prvi biomarker za napoved resnosti bolezni

Mednarodna raziskovalna skupina vodstvom profesorja Burkharda Becherja iz Inštituta za eksperimentalno imunologijo Univerze Zürich je zdaj odkrila tak biomarker – število celic ubijalk v krvi. Gre za vrsto belih krvnih celic (citotoksični limfociti T), ki sodeluje pri zgodnjem imunskem odzivu. Razvili so tudi test za njegovo prepoznavanje. “Število celic ubijalk v krvi je z visoko stopnjo zanesljivosti mogoče uporabiti za napoved hudega poteka covid-19 že na prvi pacientov prvi dan v bolnišnici,” pravi Becher.

Ciljna terapija zahvaljujoč natančni imunopatogenezi

Novi test biomarkerja pomaga zdravnikom, da se odločijo, katere organizacijske ukrepe in ukrepe zdravljenja je treba sprejeti za bolnike s covid-19. Vključujejo tudi pogostost meritev zasičenosti krvi s kisikom (saturacija), izbiro vrste terapije in začetek zdravljenja. “Napovedovalni biomarkerji so zelo koristni za sprejemanje teh odločitev. Pomagajo zdravnikom, da bolnikom s hudimi simptomi nudijo najboljšo možno oskrbo,” pravi Stefanie Kreutmair, prva avtorica študije. “Naše ugotovitve omogočajo tudi raziskovanje novih terapij proti COVID-19.”

Pomoč najsodobnejše tehnologije

Hitro poslabšanje zdravja bolnikov s COVID-19 povzroča pretirana reakcija imunskega sistema telesa. “Telo z veliko hitrostjo proizvaja beljakovine, imenovane citokini, kar vodi v tako imenovano citokinsko nevihto in sproži hudo sistemsko vnetje. Imunske celice napadejo pljuča, kjer zmotijo izmenjavo plinov,” pojasnjuje Becher. Za odkrivanje imunskih celic in citokinov v vzorcih bolnikov so raziskovalci UZH uporabili visoko dimenzionalno citometrijo. Ta tehnologija raziskovalcem omogoča karakterizacijo številnih površinskih in znotrajceličnih proteinov v milijonih posameznih celic ter njihovo obdelavo z uporabo računalniških algoritmov.

Drugačna kovidna pljučnica

Koronavirus SARS-CoV-2 ni edini, ki ima za zaplet pljučnico. Imunski odziv, ki ga sproži, so temeljito preučevali, vendar je z njim še vedno povezanih še precej neznank. Da bi razkrili vsaj nekatere od njih, so raziskovalci analizirali tudi vzorce krvi bolnikov s hudo pljučnico, ki so jo povzročili drugi patogeni. S primerjavo imunskih odzivov pri njih in pri bolnikih s covid-19 so lahko ugotovili nekatere edinstvene značilnosti imunskega odziva pri okužbi s SARS-CoV-2. »Imunski odzivi na različne pljučnice so si zelo podobni in so del splošnega vnetnega odziva telesa, kar pogosto opažamo pri bolnikih na intenzivni negi. Ko gre za covid-19, pa naravne celice ubijalke kažejo edinstveno vedenje in ustvarijo specifičen vzorec,” za konec pove Becher.

Povezavo do do raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj