Osteoporoza poveča tveganje za možgansko kap in srčni infarkt

Tanke in krhke kosti so močno povezane s tveganjem za bolezni srca pri ženskah.

Nizka mineralna gostota ledvenega dela hrbtenice, vratu stegnenice in kolka je bila neodvisno povezana z večjim tveganjem (16 do 38 odstotkov) za srčni infarkt ali možgansko kap. Foto: Bigstock

Krhkost ledvene hrbtenice, vrha stegenske kosti (vrat stegnenice) in kolka napovedujejo povečano tveganje za srčni napad in možgansko kap, kaže raziskava, pred kratkim objavljena v strokovni reviji Heart.

Osteoporoza je pogosta zlasti pri ženskah po menopavzi. Zanjo je značilen upad kostne gostote, zaradi česar kosti postanejo krhke. Tveganje za zlome se močno poveča. Prej objavljene raziskave kažejo, da imajo ljudje z osteoporozo pogosto aterosklerozo, kar kaže na to, da sta obe stanji lahko povezani. Tveganje za srčno-žilno smrt je pri ženskah večje (delež znaša 21 odstotkov) kot pri moških (15 odstotkov).

V Sloveniji ima osteoporozo okrog 100.000 žensk in 25.000 moških. Podatki kažejo, da smo imeli v letu 2019 okrog 16.500 osteoporoznih zlomov. Stroški neposredne oskrba osteoporoznih zlomov ter rehabilitacije in zdravljenje so znašal 95 milijonov evrov – kar je skoraj 70-odstotni porast v primerjavi z letom 2010. Breme osteoporoze bo v prihodnjih letih naraščalo, saj naj bi se populacija žensk nad 75 let starosti povečala za 20 odstotkov.

Upad kostne gostote neposredni napovedni dejavnik

Osteoporozo prikaže DXA merjenje, zato bi ta ocena lahko bila idealna priložnost za prepoznavanje morebitnih povezav med upadom kostne gostote in boleznimi srca in ožilja pri ženskah. Uporabili bi ga lahko tudi za prepoznavanje tistih žensk, pri katerih je večje tveganje za možgansko kap in druge bolezni srca in ožilja. Da bi to preizkusili, so raziskovalci pregledali zdravstveno kartoteko 50 do 80 let starih žensk, ki so opravile DXA pregled v bolnišnici Seul National University Bundang med leti 2005 in 2014. Potem ko so izključili tiste, ki so že imele bolezni srca in ožilja, so jih v končno analizo vključili 12.681. V času izvajanja raziskave jih je 468 (4 odstotke) doživelo srčni infarkt ali možgansko kap, 237 jih je umrlo.

Pri merjenju kostne gostote (DXA skeniranje) se upošteva se standardni odklon (T-vrednost) od vrednosti kostne gostote zdravih tridesetletnikov z maksimalno kostno maso. Če je T vrednost od 0 do -1, to pomeni normalno kostno gostoto. Vrednost od -1 do -2,5pomeni, da je kostna gostota v območju osteopenije (predstopnje osteoporoze). Vrednost več kot -2,5 pa pomeni kostno gostoto v območju osteoporoze. Če se pojavi osteoporozni zlom, to pomeni hudi osteoporozo ne glede na T vrednost.

Vključitev med dejavnike tveganja

Nizka mineralna gostota ledvenega dela hrbtenice, vratu stegnenice in kolka je bila neodvisno povezana z večjim tveganjem (16 do 38 odstotkov) za srčni infarkt ali možgansko kap. Povezava je ostala izrazita tudi potem, ko so izključili druge dejavnike tveganja, kot so starost, visok krvni tlak, visok holesterol, kajenje in predhodni zlom kosti. Formalna diagnoza osteoporoze je bila neodvisno povezana tudi z 79 odstotkov večjim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Raziskovalci zdaj predlagajo, da oceno tveganja za osteopenijo oziroma osteoporozo dodali vključili med dejavnike tveganja za bolezni srca in ožilja.

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj