Sladke pijače v mladosti – kolorektalni rak v odraslosti

Rak debelega črevesja je eden od rakov, ki jih je mogoče preprečiti. Veljalo je, da za njim zbolevajo predvsem starejši od 65 let. Novi podatki pa kažejo, da se ta starostna meja znižuje.

Vsaka 2 decilitra sladke pijače tveganje za raka debelega črevesa in danke povečata za 16 odstotkov. Foto: Bigstock

Zbolevanje za rakom debelega črevesa in danke se v zadnjih letih pri mlajših od 50 let povečuje, in raziskovalci iščejo razloge, zakaj. Nova študija je odkrila povezavo med uživanjem sladkih pijač v mladosti (13 do 18 let) in povečanim tveganjem za raka debelega črevesa in danke pri ženskah, mlajših od 50 let.

Rak debelega črevesa in danke pri mlajših agresivnejši

Rak debelega črevesa in danke pri mlajših odraslih ostaja razmeroma redka bolezen. Dejstvo je, da se zbolevanje v zadnjih treh desetletjih povečuje. Povprečna starost, v kateri ga diagnosticirajo, se je v tem obdobju iz 72 let znižala na 66 let. Kaže tudi, da je rak debelega črevesa in danke pri mlajših agresivnejši in ima drugačne značilnosti. Znano je, da je način prehrane povezan s povečanim tveganjem za zgodnje predhodnike kolorektalnega raka, vendar predhodno nismo podrobno proučevali določenih hranil ali živil, pravijo avtorji študije, pred nekaj dnevi objavljene v strokovni reviji Gut.

Bolniki, pri katerih je rak debelega črevesa in danke odkrit v zgodnjem stadiju, imajo 90 odstotno možnost ozdravitve: Če pa bolezen napreduje do metastatske oblike, se preživetje zmanjša na 10 odstotkov.

Vsaka 2 decilitra tveganje povečata za 16 odstotkov

Pregledali so podatke iz študije Nurses ‘Health II, ki je spremljala zdravje skoraj 116.500 medicinskih sester od leta 1991 do 2015. Vsaka štiri leta so udeleženke izpolnile tudi obsežen vprašalnik o prehrani. Vključeval je tudi vprašanja o tem, kaj pijejo. Tiste, so zaužile več kot pol litra sladkih pijač na dan, so imele več kot dvakrat večje tveganje za nastanek raka debelega črevesa in danke pred 50. letom starosti. Raziskovalci so izračunali, da vsaka 2 decilitra sladke pijače tveganje povečata za 16 odstotkov.

Mleko in kava boljša izbira

Uživanje sladkih pijač je povezano tudi z drugimi zdravstvenimi težavami, kot sta sladkorna bolezen tipa 2 in debelost, tudi pri otrocih. Manj pa je bilo doslej znanega o tem, kako sladke pijače vplivajo na naraščajočo pojavnost raka debelega črevesa in danke pri mlajših. Raziskovalci so ugotovili tudi, da nekatere druge pijače, vključno z mlekom in kavo, tveganje za raka zmanjšajo.

Kljub temu, da se rak debelega črevesa in danke razvija počasi (od osem do deset let), še vedno večino bolnikov odkrijejo v napredovalih stadijih. Zadnje ugotovitve kažejo, da je mogoče s prehrano in telesno aktivnostjo zmanjšati tveganje zanj za 47 odstotkov. Bolniki, pri katerih je rak debelega črevesa in danke odkrit v zgodnjem stadiju, imajo 90 odstotno možnost ozdravitve: Če pa bolezen napreduje do metastatske oblike, se preživetje zmanjša na 10 odstotkov.

Kolorektalni rak in Slovenci

Za rakom debelega črevesa in danke pri nas vsako leto zboli več kot 13.000 ljudi. Z izkušnjo te bolezni živi skoraj 90.000 Slovencev – skoraj 5 odstotkov celotne populacije. V prihodnosti bo pri nas za rakom verjetno zbolel eden od dveh moških in ena od treh žensk. Po podatkih Onkološkega inštituta največ prebivalcev Slovenije zboli in umre za raki, ki so predvsem posledica slabega življenjskega sloga. Moški najpogosteje zbolevajo za rakom prostate (ima ga 21,5 odstotkov bolnikov), rakom kože (14,7 odstotkov), rakom debelega črevesa in danke (13,8 odstotkov), rakom pljuč (11,5 odstotkov), raki glave in vratu (4,9 odstotkov), rakom želodca (4,2 odstotka), melanomom (3,5 odstotkov), rakom mehurja (3,2 odstotka), rakom ledvic (3,1 odstotek) in rakom trebušne slinavke (2,5 odstotka).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj