Potujemo…česa ne smemo pozabiti doma

Dopusti, počitnice, skratka oddih, ki si ga po tem prav posebnem letu dni, še posebej želimo, je pred nami.

Preparati, izdelani v lekarni, običajno ne vsebujejo konzervansov, zato so uporabni en mesec po odprtju embalaže. Foto: Bigstock

Nekateri še čakajo na zadnji teden, ko se zaključi pouk, drugi načrtujejo pravi, daljši dopust v prvih julijskih dneh, spet tretji, ga hranijo za tople avgustovske dni, ko bo marsikdo že nazaj, oni pa šele na začetku…a prav vsi jemljemo kot samoumnevno, da bomo na dopustniški destinaciji zdravi, in da se nam, razen nadležnih pikov komarjev in mogoče malce pekočih ram, zaradi preveč sončenja, ne more ravno kaj prehudega zgoditi.

Seveda to ni tako, tudi na poti lahko zbolimo, se prehladimo, ali se zaradi padca imunske odpornosti počutimo šibki in nemočni, polotijo se nas lahko prebavne težave, ob izčrpavajoči driski je treba pomisliti tudi na zaprtje, in številne druge težave.

Zato, preden odidemo z doma, zavijemo še v svojo osebno lekarno, se posvetujemo s svojo farmacevtko ali farmacevtom o včasih že znanih pa tudi manj možnih težavah in naredimo nakup s svetovanjem. To je tudi bistveno varneje in lažje kot obisk kar neke trgovine ali celo nabave po spletu, svetuje magistra farmacije Suzana Levanič.

Pri izbiranju zdravil in pripomočkov, ki sodijo vanjo, ni treba pretiravati, še posebej, če se odpravljate na počitnice v turističen oziroma vsaj civiliziran kraj, kjer imajo lekarne in zdravnika. Poskrbite le, da boste imeli pri roki zdravila, ki vam lahko hitro olajšajo neprijeten trenutek, ki bi lahko pokvaril počitniško doživetje.

Preglejmo domače zaloge

Pri pripravi počitniške lekarne najprej preglejmo »zaloge«, ki jih imamo doma. Pomembno je, da se rok uporabe zdravil, mazil in drugih preparatov, ki jih nameravamo vzeti na pot, ne izteče pred vrnitvijo domov in da so pravilno hranjeni: zaščiteni pred direktno sončno svetlobo, vlago, da temperatura, na kateri jih shranjujemo, ne presega 25 stopinj Celzija. To so splošna priporočila. Za nekatera zdravila veljajo posebni pogoji. Običajno gre za zdravila, ki jih uporabljajo kronični bolniki, ki so z načinom  shranjevanja dobro seznanjeni. Vsa zdravila, sirupi, mazila… imajo na embalaži naveden rok uporabe. Uporabljamo jih lahko do tega datuma. To velja tudi za sirupe, gele, mazila, praške… po odprtju. Pogoj je, da z njimi primerno ravnamo: da imamo čiste roke, ko jih uporabljamo, da jih po uporabi dobro zapremo in primerno shranimo. Preparati, izdelani v lekarni, običajno ne vsebujejo konzervansov, zato so uporabni en mesec po odprtju embalaže. Kozmetični izdelki (s posebno oznako na embalaži) pa so uporabni eno leto po odprtju.

Ne pozabite vzeti

Še pred potjo pomislimo na blažitev potovalne slabosti. Potovalna slabost je pogost in neprijeten spremljevalec počitnic, še posebej, kadar potujete z letalom, ladjo ali avtomobilom. Na voljo je več različnih učinkovin, ki jih lahko dobite v lekarni brez recepta. Vsi, ki raje posežejo po naravnih zdravilih, pa si lahko pomagajo z ingverjem ali njegovimi izvlečki. S seboj vzamemo tudi analgetike/antipiretike, vitamine in minerale, pripravke z esencialnimi aminokislinami, rehidracijske raztopine in seveda sredstva za zaščito proti komarjem.

Z zdravili čez mejo

Zdravila, ki vas bodo spremljala na potovanju, naj bodo shranjena v originalni embalaži s priloženimi navodili. Nekatera zdravila je pri prečkanju meje treba posebej prijaviti, kadar potujete z letalom, pa je treba osebje posebej opozoriti, če imate s seboj zdravilo v obliki igel. Če jemljete zdravila, za katera menite, da bi jih bilo treba prijaviti oziroma bi na meji lahko z njimi imeli težave, si pri zdravniku priskrbite pisno potrdilo, s katerim lahko dokažete, za katera zdravila gre in zakaj jih potrebujete.

Lekarna naj bo na hladnem

Večina zdravil, ki jih boste vzeli s sabo na potovanje, je občutljivih na svetlobo in toploto, zato naj bo potovalna lekarna na temnem in čim bolj hladnem mestu. Zavarujete jo lahko z odbojno in izolacijsko folijo ali si priskrbite torbico za zdravila, ki ima hladilni vložek. Ta deluje po enakem principu kot hladilne torbe za hrano: vložek zamrznete in ga nato pred potovanje v stavite v žepek v torbi.

Cepite se

Če boste čas preživljali v naravi, potem se je dobro zaščititi pred klopnim meningitisom, če boste potovali v eksotične kraje, pa se pri zdravniku vsaj nekaj tednov ali mesecev pred potovanjem pozanimajte, katera cepiva potrebujete. Cena cepljenj je ponavadi nekaj deset evrov, zdravnik pa vas bo napotil v ambulanto, kjer se ta cepljenja izvajajo. Večinoma odmerek cepiva stane nekaj deset evrov, a naj vam ne bo žal zapraviti nekaj denarja za to nujno potrebno preventivo.

Nekatere oddaljene dežele so izpostavljene tudi pojavu malarije, zato je pri potovanju v ta območja sveta treba jemati zdravila, ki preprečijo obolenje. Ta je treba jemati že pred potovanjem, zato se o tem pozanimajte še pravočasno.

Kronični bolniki na posvet k zdravniku

Kronični bolniki naj se pred odhodom na dopust vedno posvetujejo s svojim zdravnikom. Zdravnik bo obnovil terapijo in poskrbel, da bodo dobili vsa zdravila, ki jih potrebujejo.

Za tiste, ki veljajo za zdrave, je običajno dovolj posvet s farmacevtom v lekarni. Ponudba izdelkov za lajšanje zdravstvenih težav v prosti prodaji je velika in nemogoče je, da bi se skoznjo »prebili« sami. Pomembno je, da izbiramo kakovostne izdelke, kar pomeni, da nakup opravimo v lekarni, kjer so izdelki preizkušeni in kakovostni. Ne izbirajmo najcenejših izdelkov, saj se lahko zgodi, da ne bodo zadovoljivo opravili svoje naloge. Za določene preparate za zaščito pred soncem celo velja, da jih lahko kupimo izključno v lekarni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj