Dve nevladni organizaciji združili moči pri prostovoljstvu

V času, ko je za ranljive skupine zaradi socialne izolacije pomoč prostovoljcev še posebej pomembna, so v društvih ŠENT, Slovenskem združenju za duševno zdravje, in OZARA Slovenija, Nacionalnem združenju za kakovost življenja, združili moči.

Prostovoljci izvajajo različne prostočasne aktivnosti in delavnice (potopisne, kuharske, literarne, glasbene, športne), pomagajo pri čiščenju in vzdrževanju prostorov ter nudijo druge nestrokovne oblike pomoči. Foto: Bigstock

Ker so njihovi programi zaradi omejitev, povezanih z epidemijo, okrnjeni in tudi pomoč prostovoljcev poteka v zmanjšanem obsegu in v prilagojeni obliki, skrbijo za boljšo usposobljenost tako prostovoljcev kot njihovih mentorjev preko različnih e-izobraževanj. Gre za projekt KO-PROSTO: S krepitvijo prostovoljstva do večje profesionalizacije nevladnih organizacij.

Projekt je nastal iz potrebe po specifičnih znanjih prostovoljcev za delo z uporabniki s težavami v duševnem zdravju, ki smo jo v obeh društvih zaznali v svojem več kot 25-letnem delovanju na tem področju. Namen je krepitev prostovoljstva v obeh društvih in prostovoljstva v NVO na področju duševnega zdravja nasploh. Zaradi preobremenjenosti strokovnih delavcev je pomoč prostovoljcev zelo pomemba za nemoteno izvajanje programov. Prostovoljci izvajajo različne prostočasne aktivnosti in delavnice (potopisne, kuharske, literarne, glasbene, športne), pomagajo pri čiščenju in vzdrževanju prostorov ter nudijo druge nestrokovne oblike pomoči.

Prostovoljno delo ima dve posebnosti. Ena je tako imenovano opolnomočenje, saj uporabniki storitev pogosto delajo tudi kot prostovoljci. S tem krepijo sposobnosti, kompetence in pridobivajo pomembne delovne izkušnje in navade v okolju, ki ga poznajo in kjer se počutijo sprejete. Druga posebnost pa je preseganje predsodkov in stigme do duševne bolezni in stisk, vključevanje prostovoljcev namreč pomembno vpliva tudi na to, da družba postaja bolj odprta in se zmanjšujeta stigma in strah, ki sta žal še vedno pogosti v slovenski družbi in dostikrat zmanjšujeta možnosti za pravočasno pomoč.

Nadgradnja in velik dosežek projekta KO-PROSTO je redno sodelovanje dveh sicer konkurenčnih organizacij, ki že vrsto let sodelujeta na identičnih razpisih in se na ta način »borita za isti košček finančne pogače«. Prvič po nekaj več kot 25 letih obstoja obeh organizacij tako družno delamo pri skupnem projektu, katerega cilj je ne samo izboljšanje ureditve področja prostovoljstva, ampak tudi izboljšanje delovanja obeh organizacij. Na podlagi izredno pozitivnih izkušenj načrtujemo naše partnerstvo razširiti tudi na druga področja delovanja, so zapisali v sporočilu za javnost iz obeh organizacij.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj