Najstnice bolj nesrečne in z več težavami zaradi negativnih čustev

Otroštvo in najstništvo bi moralo biti obdobje veselja, brezskrbnosti, raziskovanja, zadovoljstva s samim seboj ter - preko sprejemanja prvih »odraslih« nalog, trening za samostojno pot.

Delež najstnikov, ki se počutijo prazne ter brezvoljne, narašča. Foto: Bigstock

Nezadovoljnost, anksioznost in obsedenost s potrošništvom (staršev) so številne otroke oropale mnogo lepega, najstnike pa pahnile v spiralo spletnih všečkov, tik-tok trendov, digitalno obdelanih fotografij in popolnoma nerealnih telesnih idealov. Zato dejstvo, da narašča število mladostnikov, ki se počutijo prazne ter brezvoljne, ne preseneča. Socialna izolacija zaradi covid-19 je vse skupaj le še poslabšala.

Na družbenih omrežjih skoraj pet ur na dan  

Britanske najstnice so manj srečne in gojijo bolj sedeč način življenja z manj telesne aktivnosti kot enako stari fantje, je pokazala elika poulacijska študija, v katero so zajeli skoraj 40 tisoč najstnikov. Prav tako več časa uporabljajo družbena omrežja – v povprečju kar 4,8 ur na dan (kar je skoraj uro več kot fantje). Le 27 odstotkov jih je aktivnih vsaj eno uro na dan, medtem ko jih je med fanti takih 34 odstotkov. Tudi spijo manj in imajo trikrat večjo verjetnost za slabo duševno zdravje. 45 odstotkov jih celo sploh ne spi dovolj, “da bi se počutile budne in bile osredotočene na pouk”. Skraj vsaka četrta (22 odstotkov) je stopnjo svojih težav z negativnimi čustvi – kot sta žalost in zaskrbljenost, ocenila kot visoko. Med fanti je bilo takih le 7 odstotkov. Na splošno so dekleta dosegla bistveno nižje rezultate na področju dobrega počutja, vključno s stresom in splošnim zadovoljstvom z življenjem, še kaže študija BeeWell, v katero so zajeli 12 in 13 letnike ter 14 in 15 letnike iz 165 šol na celotnem območju Manchestra.

Stiki z vrstniki nujni za normalni razvoj možganov

Otroci za normalen nevrokognitivni razvoj potrebujejo socialne stike, ki niso omejeni zgolj na ožje družinske člane: starše, sorojence… Če tega nimajo, se njihovi možgani ne razvijajo tako, kot bi se morali, kažejo nova spoznanja – vključno s presenetljivimi ugotovitvami raziskovalcev medicinske fakultete Mount Sinai. Identificirali so namreč nove podskupine možganskih celic v predfrontalni skorji – delu možganov, ki uravnava tudi družbeno vedenje. Na dolgi rok bi to lahko prineslo nove možnosti zdravljenja psihiatričnih motenj, povezanih z izolacijo oziroma omejevanjem socialnih stikov v otroštvu.

Viri: 

Lopez-Morinigo JD, et al. Investigating the relationship between cross-national suicide rates and COVID-19 first and second waves spread across the world: an exploratory study. Rev Psiquiatr Salud Ment. Feb 2022. doi: 10.1016/j.rpsm.2022.02.002.

BeeWell Survey. University of Manchaster. 2021. https://gmbeewell.org/wp-content/uploads/2022/03/BeeWell-overview-briefing.pdf

Yamamuro K, et al. A prefrontal-paraventricular thalamus circuit requires juvenile social experience to regulate adult sociability in mice. Nat Neurosci. Oct 2020. doi: 10.1038/s41593-020-0695-6.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj