Raven vitamina D med nosečnostjo povezana z IQ otroka

Vitamin D znova preseneča. Zadnje ugotovitve kažejo, da je povezan z nevrološkim razvojem ploda med nosečnostjo in vpliva na kognitivne sposobnosti otroka. Otroci mater, ki so imele med nosečnostjo pomanjkanje vitamina D, na inteligenčnih testih dosegajo slabše rezultate.

Otroci mater, katerih zaloge vitamina D so med nosečnostjo dovolj velike, da pokrijejo vse potrebe ploda, dosegajo na IQ testih boljše rezultate. Foto: Bigstock

Vitamin D ima v telesu veliko izjemno pomembnih funkcij. Od matere se prenaša na plod v maternici in pomaga uravnavati številne procese, vključno z razvojem možganov. Študija, objavljena pred nekaj dnevi v vplivni strokovni reviji The Journal of Nutrition, je pokazala, da je raven vitamina D med nosečnostjo povezana z IQ otrok. Otroci mater, katerih zaloge vitamina D med nosečnostjo so dovolj velike, da pokrijejo vse potrebe ploda, dosegajo na IQ testih boljše rezultate.

Prenatalno pomanjkanje vitamina D in posledice

Melissa Melough, vodilna avtorica objave (Univerza Seattle), pravi, da je pomanjkanje vitamina D pogosto med nosečnicami – še posebej med temnopoltimi. “Melanin ščiti kožo pred poškodbami zaradi sonca, vendar z zaviranjem vpliva UV žarkov tudi zmanjša nastajanje vitamina D v koži. Zato nismo bili presenečeni, ko smo v naši študiji opazili izjemno visoko stopnjo pomanjkanja vitamina D med temnopoltimi nosečnicami. Prenatalno pomanjkanje vitamina D ima dolgotrajne posledice za otrokov nevrokognitivni razvoj,” pojasnjuje Melough. Izvajalce zdravstvenih storitev poziva, naj bodo bolj pozorni na tiste, ki so za pomanjkanje vitamina D najbolj ogroženi.

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki ima pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob ter pri delovanju imunskega sistema. Vitamin D proizvajamo sami – v koži s pomočjo ultravijolične svetlobe (UVB). Vnašamo ga lahko tudi s hrano. V živilih rastlinskega izvora se vitamin D nahaja v obliki ergokalciferola (vitamin D2), v živilih živalskega izvora pa kot holekalciferola (vitamin D3). Vitamin D vzdržuje ustrezno koncentracijo kalcija in fosforja v krvi. To omogoča normalno mineralizacijo kosti, vpliva na diferenciranje celic kože, uravnava aktivnost celic imunskega sistema in uravnava tvorbo številnih beljakovin. V popolni odsotnosti biosinteze v koži človeško telo dnevno potrebuje 20 µg vitamina D. Pretirano sončenje ne prispeva k večji tvorbi vitamina D, saj ga telo proizvede le toliko, kot ga potrebuje. V previsokih količinah je vitamin D škodljiv. Pomanjkanje vitamina D pri otrocih predstavlja tveganje za nastanek rahitisa, zato se ga v prvem letu življenja dodaja (AD3 kapljice). Vir: Nacionalni portal o hrani in prehrani

Polovica nosečnic s pomanjkanjem vitamina D

Melough in ekipa so uporabili podatke iz študije, v kateri so v Tennesseeju raziskovali parametre, ki vplivajo na nevrokognitivni razvoj in učenje v zgodnjem otroštvu (študija CANDLE). Analizirali so podatke o zdravju in razvoju otrok pri ženskah, ki so se kot nosečnice v študijo vključile leta 2006. Pomanjkanje vitamina D v nosečnosti jih je imelo 46 odstotkov belopoltih in več kot 80 odstotkov temnopoltih. Njihove otroke so spremljali več let in jih testirali v starosti 4 do 6 let. Izkazalo se je, da so bile – tudi po prilagoditvi ostalih dejavnikov, višje ravni vitamina D v nosečnosti povezane z višjim IQ pri otrocih v tej starosti. Čeprav opazovalne študije, kot je ta, ne dokazuje vzročne zveze, Melough meni, da imajo ugotovitve pomembne posledice.

Vsebnost vitamina D v živilih (na 100 g živila)

Vir: Nacionalni portal o hrani in prehrani

Prehranski viri vitamina D

“Pomanjkanje vitamina D je v populaciji zelo razširjeno,” pojasnjuje Melough. “Dobra novica je, da obstaja sorazmerno enostavna rešitev. Idealno je dobiti dovolj vitamina D po naravni poti – s prehrano in izpostavljenostjo soncu, vendar je za nekatere populacijske skupine to praktično neizvedljivo. Zato zanje pride v poštev nadomeščanje v obliki prehranskih dopolnil.” Živila, ki vsebujejo veliko vitamina D, so mastne ribe, jajca in z vitaminom D obogateni viri, na primer žitarice. “Vitamin D eno od hranil, ki ga s prehrano težko dobimo v ustreznih količinah,” poudarja Melough, in nadaljuje: “Potrebne so dodatne raziskave za določitev optimalne ravni vitamina D v nosečnosti in priprava prehranskih smernic za nosečnice, pa tudi za ostale populacijske skupine.”

Ključne ugotovitve raziskave

Melough izpostavlja naslednje ključne ugotovitve raziskave:

1. Pomanjkanje vitamina D je pogosto med nosečnostjo

2. Dovoljšnja raven vitamina D med nosečnostjo vpliva na razvoj plodovih možganov in korelira z višjim IQ kasneje v otroštvu.

3. Presejalni programi lahko odkrijejo nosečnice s pomanjkanjem vitamina D.

4. Dodajanje vitamina D odpravi njegovo pomanjkanje pri nosečnicah in spodbuja kognitivne funkcije pri potomcih.

“Želim, da ljudje vedo, da gre za pogost problem, ki lahko vpliva na razvoj otrok. Pomanjkanje vitamina D se lahko pojavi, tudi če se prehranjujemo zdravo. Povezano je z našim življenjskim slogom, pigmentacijo kože in drugimi dejavniki, na katere ne moremo vplivati,” za konec pove Melough.

Povezavo do izvirnega članka najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj