Uživanje sadja v nosečnosti vpliva na možgane otroka

Znano je, da prehrana nosečnice vpliva na razvoj otroka pred rojstvom. Bodoče matere potrebujejo več mnogih hranil. Kako pa njihova prehrana vpliva na umske sposobnosti otroka?

Če ženska med nosečnostjo uživa več sadja, to ugodno vpliva na možgane ploda. Kognitivne sposobnosti otrok so večje, predvsem na področju pomnjenja. Foto: Bigstock

Študija iz leta 2016 je prvič neposredno povezala uživanje sadja v nosečnosti s kognitivnimi sposobnostmi otroka. Izzvala je veliko zanimanje v strokovni javnosti, pa tudi precej nejevere. Češ – je res lahko tako preprosto? In če da, kako intenzivna je povezava? Temu so se posvetili raziskovalci Univerze Alberta, ugotovitve pa konec letošnjega februarja objavili v PLOS ONE.

Sadje v nosečnosti in umske sposobnosti otrok

Če ženska med nosečnostjo uživa več sadja, to ugodno vpliva na možgane ploda. Kognitivne sposobnosti otrok so večje, predvsem na področju pomnjenja. Na testih spomina otroci žensk, ki so bile med nosečnostjo velike ljubiteljice svežega sadja, dosegajo statistično pomembno boljše rezultate. “Za izhodišče smo vzeli rezultate raziskave CHILD Cohort Study, ki je pokazala, da uživanje sadja pri nosečnicah izboljša dojenčkove kognitivne sposobnosti v prvem letu starosti,” je povedala dr. Claire Scavuzzo iz Univerze Alberta (Kanada).

Nova raziskava potrdila, kar so pokazale prejšnje

Da bi ugotovili, ali je uživanje sadja bodoče matere resnično dejavnik, ki vpliva na dojenčkove kognitivne sposobnosti, so raziskovalci izvedli poskus na živalih. Izkazalo se je, da so se mladiči samic, ki so jim v prehrano uvedli velike količine sadja, na testih spomina izkazali bistveno bolje kot tisti, pri katerih breje samice tega niso bile deležne.

“Naše ugotovitve potrjujejo, da prenatalna izpostavljenost sadju igra pomembno vlogo pri kognitivnem razvoju potomcev,” pojasnjuje Scavuzzo, in nadaljuje: “Vsi se trudimo, da bi svojim otrokom omogočili največ v življenju. Zdaj vemo, da se kognitivne sposobnosti vzpostavljajo že pred rojstvom in da jih s sadjem bogata prehrana nosečnice spodbuja. Na ta način lahko nefarmakološko, zgolj s prehrano, pospešimo razvoj možganov pri dojenčkih.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj