Naše telo je namenjeno gibanju

Avtor: Mojca Koprivnikar

Če pogledamo v zgodovino, je bilo življenje človeka dinamično, odvisno od gibanja – da so preživeli, so morali loviti, se braniti, nabirati plodove itn. Danes pa živimo povsem drugače: veliko sedimo in se premalo gibamo. Potrebe telesa po gibanju so ostale enake. 

»Če je naš način življenja večinoma neaktiven oz. sedimo osem ur ali več, nam kratkotrajna, npr. 30-minutna vadba ne bo veliko pomagala. V takšni situaciji moramo razmišljati drugače, in sicer se vprašajmo, kako lahko tudi med delovnim časom uporabimo svoje telo,« razloži diplomirana fizioterapevtka Gabrijela Tarle iz Zdravstvenega doma Ljubljana, ki je sodelovala pri pripravi vaj na spletni strani www.perskindol.si in jih tudi strokovno pregledala.

Zaradi našega spremenjenega življenjskega sloga je izjemno pomembno, da dovolj časa in pozornosti posvetimo rednemu razgibavanju telesa. Z gibanjem namreč ne delujemo samo na sklepe, kosti in na mišice, ampak tudi na številne druge procese v našem telesu. Izboljšajo se uravnavanje krvnega sladkorja, delovanje imunskega sistema, srčno-žilnega sistema, psihično počutje, spanje in še bi lahko naštevali. Z redno telesno dejavnostjo vzdržujemo in/ali izboljšujemo mišično moč in gostoto kosti.

»Pametni« mišično-skeletni sistem

Vloga mišično-skeletnega sistema je velika, saj nudi telesu obliko, oporo, stabilnost in zmožnost gibanja. Sestavljen je iz kosti, sklepov, mišic, tetiv, iz ligamentov idr., njihovo skupno delovanje pa vodi v gibanje. Skeletne mišice so odgovorne tudi za subtilnejše gibanje (obrazna mimika, gibanje oči in dihanje), mišična kontrakcija pa izpolnjuje tudi druge funkcije telesa, kot so: telesna drža, stabilnost sklepov in proizvajanje toplote. »Mišično-skeletni sistem je torej izjemno dober in pameten sistem; včasih se za določen čas prilagodi nekaterim gibom ali določeni drži. Če to ni funkcionalno, nas čez čas začne telo opozarjati z bolečino. Ta je vedno znak, da nekaj ni v redu. Če jo ignoriramo, bomo stanje še poslabšali, bolečina pa se bo pojavila še na drugih mestih,« pravi G. Tarle. Največ težav sicer prihaja ravno zaradi našega nezdravega življenjskega sloga in dela, ki nas sili, da večino svojega časa preživimo sede ali v prisilnem položaju (v povprečju sedimo nekje od osem do deset ur ali celo več dnevno). To seveda ni naravno, zato je vedno več težav s sklepi, z bolečinami v hrbtenici, ramenskem obroču itn. Žal te težave vse pogosteje pestijo že mlado populacijo. Celo otroci v osnovnih šolah niso izjema.

Naredimo prve korake – premaknimo se …

In kaj lahko za naše telo naredimo? »Edini pravilni odgovor je torej, da gibanje redno vključimo v svoj vsakdan, tudi v delovni čas, k pouku in – seveda – ko smo doma. Dobro je vedeti, da ni dovolj samo trikrat tedensko malo pomigati in misliti, da je problem rešen. Poskušajmo dati telesu tisto, za kar je narejeno – gibanje,« poudarja fizioterapevtka. Če bomo svoj mišično-skeletni sistem znali dobro poslušati, nam bo kar sam povedal, kaj je prav in kaj narobe. Tudi pri pretirani aktivnosti nas bo že na neki način prisilil v počitek ali zmanjšanje aktivnosti. Lahko pride do poškodb, slabšega počutja, več spanja itn. Prve težave slabšega delovanja sistema se v večini primerov najprej začnejo kazati na hrbtenici, saj sedenje in prisilne drže niso naravne za našo hrbtenico. »Ta je bila od nekdaj namenjena pokončnemu človeku, mi pa smo jo prisilili v nekaj, čemur ne služi,« pove fizioterapevtka.

S pravilnimi vajami do boljše gibljivosti

Prav sami pa lahko naredimo največ za zdravje svojega mišično-skeletnega sistema. G. Tarle svetuje, da lahko gibanje začnemo že v službi, kjer nekatere stvari opravljamo raje stoje kot sede. Namesto dvigala pojdimo raje peš po stopnicah. »Svetujem, da si nastavimo opomnik vsakih 20 minut za gibanje. Takrat vstanimo in se malo razgibajmo ter potem nadaljujmo delo. Če se da, tudi določene obveznosti (telefonske klice, malice itn.) opravimo stoje. Vaje, pri katerih sem sodelovala na spletni strani, so sicer namenjene ljudem, ki se že srečujejo z bolečinami, ni pa nič narobe, če jih naredijo tudi »zdravi« ljudje in jih uporabijo kot primer aktivnega odmora (npr. vaje za vrat in ramenski obroč). Ne glede na to, ali nas boli samo vrat ali samo koleno, je treba vaje delati za celotno telo. Če en del telesa ne funkcionira pravilno, tudi preostalo ne bo. Sistem se poruši in slej kot prej težave ali bolečine nastanejo tudi na drugem delu.«

Vaje ne smejo povzročati dodatnih bolečin

G. Tarle pripoveduje, da je običajno izbor vaj odvisen od problematike, s katero se srečuje človek. »Vaje s spletne strani www.perskindol.si so namenjene vsej populaciji z mišično-skeletnimi težavami oziroma ljudem, ki zaradi bolečine še niso močno omejeni v vsakodnevnih aktivnostih. Pri takih je dobro, da vaje izvajajo pod vodstvom fizioterapevta. Sicer sta zaporedji vaj in ponovitve tudi tukaj odvisni od posameznika in njegovega počutja, bolečine, omejene gibljivosti itn. Pomembno je, da ljudem povemo, da vaje nikoli ne smejo povzročati dodatnih bolečin ali težav. Če se pojavijo bolečine pri določeni izvedbi, naj te vaje ne izvajajo oziroma naj se posvetujejo, ali jo izvajajo pravilno. Ne glede na to, da so vaje dobro opisane, lahko ljudje vajo še vseeno izvajajo narobe in si s tem poslabšajo stanje.«

Pripravimo se tudi na poznejša leta

Z leti gibljivost in moč izgublja tudi mišično-skeletni sistem, kar seveda lahko povzroča težave, vendar se lahko na starost pripravimo že prej, in sicer z redno in ustrezno aktivnostjo. »Če bomo redno aktivni, bomo tako vzdrževali funkcijo telesa in s tem tudi procese v telesu. Aktivnost lahko predstavljajo različne stvari: sprehodi, plavanje, kolesarjenje, ples, tudi igre, ki smo se jih igrali kot otroci. Zakaj bi morale biti igre zunaj namenjene samo otrokom?«

Sicer pa je več pozornosti treba nameniti telesu takrat, ko se že pojavljajo določene zdravstvene težave (išias, revmatična obolenja, mišični krči itn.), saj je pri vsakem bolezenskem stanju lahko nekaj posebnosti. Te so spet odvisne od posameznika. »Nekaj je osnovnih pravil, je pa vsak človek razred zase. Nikoli nista dva človeka s približno enakima diagnozama obravnavana enako. Če pri nekom nekaj pomaga, ni rečeno, da bo tudi pri drugem. Prav tako je pri izvajanju vaj. Včasih moramo za določene vaje ali vzorce gibanja uporabiti tudi malo domišljije,« pravi G. Tarle.

Pomembno je tudi vedeti, da moramo v določenih stanjih telesu ponuditi nekaj časa, da se bolečina umiri, ter šele nato začnemo gibanje in določene vaje. Če se bolečina ne zmanjšuje ali se celo povečuje, je potrebna nadaljnja obravnava pri zdravniku.

»Mišično – skeletni sistem je torej izjemno dober in pameten sistem in se včasih za določen čas prilagodi nekaterim gibom ali določeni drži. Če pa le to ni funkcionalno, nas čez čas začne telo opozarjati z bolečino. Bolečina pa je vedno znak, da nekaj ni v redu. Če jo ignoriramo, bomo stanje še poslabšali, bolečina pa se bo pojavila še na drugih mestih.« Sponzor rubrike: »Razgibajmo se!’ je podjetje Ewopharma d.o.o. PRAVILA NAGRADNE IGRE »Perskindol Active gel in Active sprej«

1. Organizator nagradne igre
Organizatorja facebook nagradne igre »Perskindol Active gel in Active sprej« sta Zavod Kinoks, medijska produkcija, Hudovernikova 4, 1000 Ljubljana, Slovenija (v nadaljevanju Kinoks) in podjetje Ewopharma d.o.o., Cesta 24. Junija 23, 1231 Ljubljana-Črnuče, Slovenija (v nadaljevanju Ewopharma).
Pošiljatelj nagrade nagrajencem je podjetje Ewopharma d.o.o., Cesta 24. Junija 23, 1231 Ljubljana-Črnuče, Slovenija.
Pravila nagradne igre določajo postopke in pogoje, pod katerimi lahko udeleženci sodelujejo v nagradni igri »Perskindol Active gel in Active sprej«, ki poteka na Facebook strani izvajalca. S pravili se je mogoče seznaniti na spletni strani izvajalca nagradne igre http://www.revijazamojezdravje.si.
Nagradna igra ni povezana z družabnim omrežjem Facebook. Nagradna igra ni organizirana ali sponzorirana s strani Facebooka, omrežje Facebook v njej ne sodeluje, je ne prireja ali podpira. Facebook ne prevzame nobene odgovornosti v povezavi z nagradno igro. Prejemnika podatkov, ki jih prostovoljno posreduje udeleženec nagradne igre, ni Facebook, ampak sta to organizator in izvajalec nagradne igre. 

2. Potek in pogoji sodelovanja 
Nagradna igra poteka od 9. februarja 2017 od 21.15 ure do vključno 19. februarja 2017 do 23.00 ure na Facebook strani organizatorja nagradne igre Revije za moje zdravje, ki jo ureja Kinoks. Izmed sodelujočih bodo trije posamezniki izžrebani in nagrajeni. Vsak od nagrajencev bo prejel komplet Perskindol Active gel 100ml in Perskindol Active sprej 150ml. Nagradna igra poteka na ozemlju Republike Slovenije.
Pogoj za sodelovanje v nagradni igri je, da so udeleženci seznanjeni in se strinjajo z vsemi pravili nagradne igre. S sodelovanjem v nagradni igri udeleženec se šteje, da uporabnik sprejema pravila in pogoje sodelovanja v zvezi z nagradno igro. 
V nagradni igri lahko sodelujejo fizične osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki so registrirane v družabno omrežje Facebook in objavijo komentar z odgovorom pod objavo z nagradnim vprašanjem na Facebook strani Revije za moje zdravje. V nagradni igri lahko posameznik sodeluje večkrat, vendar lahko nagrado dobi zgolj enkrat. 
Mladoletne osebe (mlajše od 18 let) morajo imeti za sodelovanje v nagradni igri predhodno pisno soglasje staršev ali zakonitih zastopnikov. V nagradni igri ne smejo sodelovati zaposleni pri organizatorju in njihovi ožji družinski člani. Organizator in izvajalec si pridržujeta pravico do dopolnitve in spremembe pravil nagradne igre ter se zavezujeta, da bodo vse spremembe objavljene na spletni strani Revije za moje zdravje igre http://www.revijazamojezdravje.si
Sodelovanje v nagradni igri ni pogojeno z nakupom. Udeleženci nagradne igre sami krijejo vse morebitne stroške sodelovanja v nagradni igri (strošek dostopa do interneta, strošek prenosa podatkov,…). S sodelovanjem vsak nagrajenec soglaša z objavo osebnih podatkov v primeru, da je izžreban (ime, priimek, kraj bivanja). 
Udeleženec izgubi pravico do sodelovanja v nagradni igri, če organizatorja ugotovita, da udeleženec ni izpolnjeval pogojev sodelovanja; je udeleženec sodeloval v nagradni igri v nasprotju s temi pravili; udeleženec ne želi izpolniti obveznosti v skladu s pravili nagradne igre; prijava udeleženca ni bila ustrezna.
Če nagrajenec ne sprejme pravil nagradne igre in pravil za prevzem nagrade, do nagrade ni upravičen. Nagrada ni prenosljiva in ni izplačljiva, prav tako je ni mogoče z doplačilom zamenjati za kakršno koli drugo blago.  
Organizatorja si pridržujeta pravico, da nagrade ne podelita izžrebancu, če ugotovi, da je ta sodeloval v nagradni igri v nasprotju s temi pravili. V tem primeru se nagrada ponudi naslednjemu izžrebancu. S sodelovanjem vsak nagrajenec soglaša z objavo osebnih podatkov v primeru, da je izžreban (ime, priimek, kraj bivanja). Objava nagrajenca je predvidena najkasneje v roku 5 dni po izteki nagradne igre. 
Udeleženci nagradne igre hkrati s pravili nagradne igre sprejemajo tudi pogoje in pravila Facebook skupnosti. Organizatorja ne prevzemata nobene odgovornosti za nespoštovanje pogojev uporabe Facebook skupnosti s strani udeležencev nagradne igre. Prav tako ne prevzemata odgovornosti za kakršnekoli posledice, ki bi nastale kot rezultat objave prispevkov na Facebook profilu organizatorjev nagradne igre. 

3. Žrebanje in prevzem nagrad
V žrebanje bodo vključeni vsi odgovori, ki bodo napisani v komentar nagradne igre na Facebook strani Revije za moje zdravje do vključno 19. februarja 2017 do 23.00 ure. Trije nagrajenci bodo določena z žrebanjem. Žrebanje bo potekalo 20. februarja 2017 v prostorih organizatorja nagradne igre Kinoks v prisotnosti tričlanske komisije in ne bo javno. Pisni ugovori in pritožbe niso mogoči. Komisija bo dodatno izbrala tudi dva rezervna nagrajenca, ki bosta nagrado prejela, če prvotno izžrebani ne bodo v določenem roku posredovala potrebnih osebnih podatkov, se bodo nagradi odpovedali, ne bodo izpolnili vseh pogojev nagradne igre ali bodo glede na pravila izključeni iz nagradne igre.
Izvajalec nagradne igre bo ime in priimek vseh treh nagrajencev še isti dan objavil v komentarju v objavi pod nagradno igro na Facebook strani Revija za moje zdravje. Tako bodo nagrajenci obveščeni o  nagradi, ob tem pa bodo pozvani, da preko zasebnega sporočila na Facebook strani Revija za moje zdravje ali preko zapisanega elektronskega naslova posredujejo osebne podatke za prevzem nagrade.
V kolikor se kateri od treh nagrajencev v roku treh dni (72 ur) ne javi, se nagrada podeli prvi od izžrebanih rezerv (nato drugi), ki bo imela na voljo tri dni (72 ur), da se na zgoraj opisani način odzove na obvestilo o nagradi. Če po preteku določenega roka nobena od izžrebanih rezerv ne posreduje osebnih podatkov, se nagrada ne podeli.
Navodila in prevzem nagrade bosta izžrebanca urejala v dogovoru z organizatorjem nagradne igre Ewopharma. Pogoj za prejetje nagrade so sporočeni podatki nagrajenca (ime, priimek, naslov, davčna številka). 
Nagrajenci bodo nagrade prejeli na naslov, ki ga posredujejo organizatorjema. V kolikor nagrajenec ne dvigne nagrade in se nagrada vrne organizatorju nagradne igre se šteje, da se nagrajenec izrecno odpoveduje nagradi, na podlagi česar je organizator prost vseh obveznosti po tej nagradni igri in lahko nagrado uporabi za kakršenkoli drug namen, povezan s promocijo. 
4. Uporaba in varstvo osebnih podatkov
Svoje osebne podatke organizatorjema nagradne igre posredujejo le nagrajenci, vsi osebni podatki pa bodo s strani organizatorjev nagradne igre varovani v skladu z veljavnimi predpisi o varovanju osebnih podatkov (Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) in ne bodo posredovani tretjim osebam.
Sodelujoči v nagradni igri so seznanjeni in se strinjajo, da organizatorja nagradne igre njihove posredovane osebne podatke uporabljata in shranjujeta skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1). 
Organizatorja lahko obdelujeta zbrane osebne podatke nagrajencev v Facebook nagradni igri za potrebe izpolnitve naročila, statističnega vzorčenja, anketiranja, prilagajanje in segmentacijo ponudbe, za raziskave trga, obveščanje o ponudbi, novostih in ugodnostih, obveščanje o poslanih pošiljkah, izvajanje usmerjenega ciljnega oglaševanja ter za pošiljanje drugega reklamnega gradiva. 
Sodelujoči v tej nagradni igri organizatorjema dovoljujejo uporabo zbranih osebnih podatkov za namene kontaktiranja preko različnih komunikacijskih kanalov (na primer pošta, elektronska pošta in drugo). Navedene podatke lahko organizatorja obdelujeta za lastne potrebe do preklica privolitve posameznika oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu. V času upravljanja osebnih podatkov ima posameznik možnost vpogleda in ažuriranja podatkov v zbirki, ter lahko od obeh organizatorjev zahteva trajno ali začasno prenehanje uporabe njegovih osebnih podatkov oziroma izbris iz zbirke. To lahko stori s pisno zahtevo, ki jo pošlje na naslov obeh organizatorjev nagradne igre. 
Ljubljana, 9. februar 2017


PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj