Bolečina in tek: Kolena od teka ne bolijo!

Bolečina na zunanji strani bokov, boleče koleno v sprednjem delu ali ob zunanji strani, bolečina na notranji strani golenice in boleče stopalo blizu pet. Na tak način žal veliko začetnikov izkusi tek.

Za večino odraslih je primerno, da svojemu telesu privoščijo tek dvakrat tedensko. Foto: Osebni arhiv Urban Praprotnik

Začeli so teči v želji, da se bodo počutili bolje, da spet pridobijo nekaj mladostnosti v svoje gibanje. Po nekaj tednih truda pa se iz treninga v trening počutijo vse slabše. Zato tek seveda opustijo in pridejo do sklepa, da ni za njih, da jim povzroča bolečine, da jim škodi.

Sklepi od teka ne bolijo

Kako to, da jaz trdim drugače? Po mojih izkušnjah lahko namreč velika večina ljudi, ki nima posebnih težav pri hoji, tudi teče, in to z užitkom, kajti tek, v katerem uživamo, je smiseln, je takšen, ki resnično koristi, in to na res veliko področjih našega zdravja. Med drugim učinkuje prav zdravilno tudi na naše sklepe – od stopal, kolen, kolkov pa vse do hrbtenice. 

Kako lahko oporekam nekomu, ki ga bolijo kolena od teka? Kako si upam trditi, da je tek koristen za kolena, če pa je očitno, da je tek kriv za poškodbo? Zato ker je področje res dobro raziskano, poleg tega sem sam nabral res veliko izkušenj, ki jih prinaša življenje.

V otroštvu smo tekali vsi

Ko se nekdo po letih ali celo desetletjih brez teka odloči, da bo spet tekel, je zelo zaželeno, da se teka loti preudarno in nikakor ne kar na pamet. V otroštvu smo tekli prav vsi, ki smo to lahko. Večina otrok ima to srečo, da je deležna tistega veselega tekanja naokrog. Tek je videti otroško lahek in za otroke res je, kajti pri njih je mati narava imela dovolj moči, da jih je iz prvih korakov hoje dovolj postopoma pripeljala do teka.

Pri odraslih pa kultura sedenja, prevažanja in tudi siceršnje gibalne podhranjenosti posrbi za to, da smo telesno nepripravljeni na tek. Če namreč človek več tednov ne hodi, izgubi zmožnost hoje. Njegove mišice toliko oslabijo, da ga noge ne morejo več nositi. S težavo si jo pribori nazaj, ampak na veliko srečo vseh, ki ne hodijo radi, je dejstvo, da je treba vsaj do hladilnika in stranišča peš.

Kaj se v telesu zgodi, če več let ne tečemo?

Kaj se zgodi, če človek več let ne teče? Njegovo telo se temu zmanjšanju obremenitev seveda prilagodi, postane šibkejše. Le zakaj bi porabljalo energijo za nekaj, kar se ne uporablja? S takšnim telesom postanemo ranljivejši, nepripravljeni na tek, kajti tek telo obremenjuje od 2- do 3-krat bolj kot hoja. Prav zaradi teh večjih obremenitev nas toliko bolj krepi, ampak nas hkrati, če na te obremenitve nismo prilagojeni, tudi hitro poškoduje. Tu je problem. Neprilagojenost na tek.

Začnimo z zelo kratkimi intervali

Če želimo po več letih neteka spet steči na zdrav način, moramo našemu telesu ponuditi primerne obremenitve in dovolj časa, da se nanje ustrezno okrepi. Če na tek nismo pripravljeni, ga nikar ne razumimo kot vztrajnostno vadbo, ampak kot krepilno. Zato naj bo trajanje teka kratko, na primer od 10 do 15 sekund je čisto dovolj. Nadaljujemo z nekaj minutami hoje in spet stecimo nekaj sekund. Lahko rečemo, da smo sprehodu dodali nekaj ščepcev teka.

Koliko teka je optimalno?

Za večino odraslih je primerno, da svojemu telesu privoščijo tek dvakrat tedensko. V prvem mesecu tečejo prva dva tedna ne več kot 10-krat po 15 sekund. Druga dva tedna do 10-krat po ne več kot 30 sekund.

V drugem mesecu trajanje odsekov teka podaljšajmo na minuto, v tretjem mesecu pa do dve. Vem, da je to za večino ljudi zelo lahko izvesti. Zdi se jim, da je tak trening prelahek, da bi lahko tekli več. Ja, res bi lahko. Ampak s tem bi zelo povečali možnost poškodb, vnetja tkiv, ki jih začutimo z zakasnitvijo. Mišice se oglasijo, da smo jih preobremenili, šele naslednji dan. Tetive običajno potrebujejo še dlje. Ko se bolečina razvije, pa pogosto traja in se pod obremenitvijo hitro spet ponovi.

Cilj vadbe začetnikov

Cilj vadbe tekaških začetnikov torej ni v tem, da smo zadihani, da srce močneje utripa, ampak v tem, da postopoma spodbudimo mišice, tetive, hrustanec, kosti, da se začnejo krepiti. Če smo si mi pred tem vzeli več let za netek, jim zdaj dajmo dovolj časa, nekaj mesecev, prilagajanja na tek. Ne bodimo neučakani, ne prehitevajmo narave. Tecimo skladno z njo. Takrat je tek čisti užitek.

Pridružite se nam na brezplačnih delavnicah in treningih

Vabim vas na brezplačne delavnice Od hoje do teka, ki jih bomo izvedli v Kopru (29. 3. 2019), Mariboru (3. 4. 2019), Novem mestu (10. 4. 2019) in v Kranju (17. 4. 2019). Vedno bomo začeli ob 18. uri. Delavnica bo trajala uro in pol. Primerna je za vse, ki lahko hodite in se želite srečati s prijaznim pristopom do teka. V Ljubljani bomo izvajali brezplačno 3-mesečno vadbo za čiste začetnike. Več informacij in prijave na dogodke pa najdete tu: www.tekaskitrener.si.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj