3 + 2 je optimalna kombinacija sadja in zelenjave na dan

Večje uživanje zelenjave in sadja je povezano z manjšim zbolevanjem za številnimi boleznimi. Ampak – koliko zelenjave in sadja na dan naj pojemo in kakšna je optimalna kombinacija? To je razkrila raziskava, v katero so vključili 1,9 milijonov ljudi po vsem svetu.

Optimalno je, da polovica vsebine na krožniku – vsakič!, odpade na zelenjavo in sadje. Vendar ne na katerokoli. Foto: Bigstock

Večje uživanje sadja in zelenjave ni povezano samo z manjšim zbolevanjem, pač pa tudi z manjšim tveganjem za smrt moških in žensk. Pet dnevnih obrokov sadja in zelenjave, ki jih zaužijemo kot 2 obroka sadja in 3 obroke zelenjave, je optimalna kombinacija za daljše življenje, piše mednarodna strokovna revija Circulation (objava 1. marec 2021).

Čeprav je dokazano, da na zelenjavi in sadju temelječ način prehranjevanja preprečuje tako kardiovaskularne bolezni kot raka, se le polovica ljudi prehranjuje tako. Optimalno je, da polovica vsebine na krožniku – vsakič!, odpade na zelenjavo in sadje. Vendar ne na katerokoli.

Raziskovalci so pregledali podatke o uživanju sadja in zelenjave in smrtnosti iz 26 študij, ki so vključevale 1,9 milijona udeležencev iz 29 držav Severne in Južne Amerike, Evrope, Azije, Afrike in Avstralije. Ugotovili so naslednje:

  • Vnos petih obrokov sadja in zelenjave na dan je bil povezan z najmanjšim tveganjem za smrt. Uživanje več kot petih obrokov ni bilo povezano z dodatno koristjo.
  • Uživanje dveh obrokov sadja na dan in treh obrokov zelenjave na dan je bilo povezano z najdaljšo življenjsko dobo.
  • V primerjavi s tistimi, ki so zaužili dve porciji sadja in zelenjave na dan, so imeli udeleženci, ki so zaužili pet porcij sadja in zelenjave na dan: 13 % nižje tveganje za smrt zaradi vseh vzrokov; 12 % manjše tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja, vključno s srčnimi boleznimi in možgansko kapjo; 10 % manjše tveganje smrti zaradi raka; in za 35 % manjše tveganje za smrt zaradi bolezni dihal, kot je kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB).
  • Vsa živila, za katera bi lahko šteli, da so sadje in zelenjava, niso ponujala enakih koristi. Na primer: škrobnata zelenjava, kot so grah in koruza, sadni sokovi in ​​krompir, ni bila povezana z zmanjšanim tveganjem smrti zaradi vseh vzrokov ali določenih kroničnih bolezni.
  • Največje zdravstvene koristi je prinesla zelena listnata zelenjava, vključno s špinačo, zeleno solato in ohrovtom, ter sadje in zelenjava, bogata z beta karotenom in vitaminom C (citrusi, jagodičevje, korenje…).

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj