Barvanje las zvišuje tveganje za nastanek raka

Več kot 60 % evropskih žensk in do 10 % moških si barva lase. Povprečna starost, pri kateri si prvič pobarvamo lase s trajno barvo, je 16 let. EU je najvarnejši trg barv za lase na svetu.

Vsak nanos na kožo se namreč absorbira v njeno globino. Pri frizerjih pa stik z alergeni povzroča izpiranje naravnih olj v koži, kar povzroči poškodbo celične membrane. Foto: Bigstock

Kljub temu pa proizvodi vsebujejo veliko kemikalij in lahko povzročijo alergijske reakcije in rakava obolenja.

Barve za lase vsebujejo nekatere kemikalije, ki lahko privedejo do alergijskih reakcij in prav tako lahko povzročajo hormonske spremembe. Študije so pokazale, da imajo ljudje, ki si redno barvajo lase, večje tveganje za raka, zlasti za rak mehurja in dojke. V to skupino spadajo predvsem ženske, mlajši ljudje, ki si začnejo barvati lase že zelo zgodaj, in vsi, ki so poklicno izpostavljeni barvam za lase. Večja verjetnost za obolevanje je v tem, da je lasišče odlično prekrvavljeno, zato je možnost vstopa raznih kemikalij v krvni obtok še toliko večja. Vsak nanos na kožo se namreč absorbira v njeno globino. Pri frizerjih pa stik z alergeni povzroča izpiranje naravnih olj v koži, kar povzroči poškodbo celične membrane. S tem pa se zmanjšajo obrambne lastnosti kože.

Redno barvanje las povzroči kopičenje toksinov v lasišču

S kemijskimi procesi spremenimo fizikalne lastnosti lasnih vlaken. Učinek vsake oksidativne barve za lase je zasnovan na naslednjih sestavinah: alkalna snov (običajno amonijak), prekurzorji barvil in oksidant. Alkalna snov povzroči nabrekanje lasnih vlaken, da sestavine lažje prodirajo v skorjo. Prekurzorji barvil so majhne brezbarvne molekule, ki razvijejo svojo barvno nianso, šele ko pridejo v las. Oksidant (običajno vodikov peroksid) se pred aplikacijo pomeša z barvnimi prekurzorji in alkalno komponento. Kisik se pri reakciji med alkalno snovjo in oksidantom sprosti in povzroči spremembo barve.

Vendar ti kemijski procesi ne ostanejo samo na laseh. Zaradi rednega barvanja las se začne kopičenje toksinov v lasišču. Toksini so strupene snovi, ki spremenijo kemične reakcije v telesu. To pa moti normalno delovanje celic in lahko povzroči tudi celično smrt. Dejstvo je, da toksini v laseh in lasišču vplivajo na človekovo zdravje.

Zahteva uredbe o kozmetičnih izdelkih

Vsi proizvodi za barvanje las v EU morajo izpolnjevati zahteve iz uredbe o kozmetičnih izdelkih, v kateri so navedene sestavine za barvanje, ki jih je dovoljeno uporabljati, pa tudi tiste, ki so prepovedane. Več kot 100 barv za lase se šteje za varne in dovoljene za uporabo. Več kot 180 sestavin je prepovedanih. Zakon določa, da morajo proizvajalci kozmetičnih izdelkov zagotoviti, da so njihovi izdelki prestali znanstveno ocenjevanje varnosti, preden jih začnejo prodajati. Proizvajalci morajo evropskim organom prek portala za obveščanje predložiti informacije o kozmetičnih izdelkih, ki dokazujejo, da snov, ki se uporablja v izdelku, ne predstavlja tveganja za zdravje. Znanstveni odbori komisije ocenijo tveganje.

Obstaja rakotvorni potencial pri osebni uporabi trajnih barv za lase

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ki je del Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je poklicno izpostavljenost (na primer frizerji) barvam za lase uvrstila med verjetne človeške rakotvorne snovi, medtem ko osebne uporabe barv za lase ni bilo mogoče razvrstiti. Ker pa trenutni epidemiološki dokazi še zdaleč niso prepričljivi, obstaja zaskrbljenost zaradi rakotvornega potenciala osebne uporabe trajnih barv za lase, zlasti tistih, ki so še posebej agresivne in najpogosteje uporabljene.

Pozitivna povezava med tveganjem za karcinom bazalnih celic in rak jajčnikov

Največja raziskava do sedaj je v 36 letih spremljala 117.200 žensk. Raziskovalna skupina pod vodstvom Eve Schernhammer, predstojnice oddelka za epidemiologijo na Medicinski univerzi na Dunaju, je v posebni analizi podatkov kohortne študije ameriških medicinskih sester pokazala, da redno barvanje las ni imelo pomembnega učinka na večino vrst raka – z nekaj izjemami. 

Kljub temu je ugotovila pozitivno povezavo med tveganjem za karcinom bazalnih celic, rak dojke, negativni na hormonske receptorje (ER-, PR- in ER-/PR-), in rak jajčnikov. Poleg tega je študija našla tudi dokaze o heterogenosti zaradi naravne barve las: povečano tveganje za Hodgkinov limfom so opazili le pri ženskah z naravno temnimi lasmi, večje tveganje za karcinom bazalnih celic pa zlasti pri ženskah z naravno svetlimi lasmi.

Rezultati študije upravičujejo nadaljnjo prihodno potrditev

Kot pojasnjuje Schernhammer: »Naši rezultati upravičujejo nadaljnjo prihodnjo potrditev.« In nadaljuje: »To je odvisno od različnih populacij in držav, različnih genotipov občutljivosti (na primer NAT1 ali NAT2), raka, če gre za različne genotipe, in molekularnogenetskih fenotipov, različnih nastavitev izpostavljenosti (osebna uporaba v primerjavi s poklicno izpostavljenostjo), različnih časovnih točk in različnih trajnih barv las uporabljena barvila (temno obarvana v primerjavi s svetlo obarvanimi), z natančnimi ocenami izpostavljenosti in jih je treba razlagati glede na celoto dokazov.«

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj