Termalna voda s čudežnimi učinki

Avtor: Daša Mavrič

Pozitivnih učinkov vode so se zavedali že stari Grki, rimski ostanki pa dokazujejo, da so Rimljani s pridom uporabljali sedaj naše termalne vrelce.

Balneološki, torej zdravilni učinki s pomočjo vode,  vplivajo na boljšo cirkulacijo v visceralnih organih in venah. Termično delovanje preko toplote ugodno vpliva na celotno telo − zvišanje temperature v posameznih tkivih, vazodilatacija, izboljšanje cirkulacije, protibolečinsko delovanje, zmanjšanje mišične tenzije, zvišana aktivnost lokalnega metabolizma, večanje transudacije, stimulacija imunskega sistema, občutek sproščenosti.

Ponudba zdravilišč je v Sloveniji zelo pestra, vsako pa poleg zdravilnih učinkov specifične termalne vode, sprostitve in uživanja v naravi ponuja še posebno ponudbo za določeno ciljno skupino. Tako si lahko glede na svoje zdravstvene težave lahko izberemo zase najbolj primerno zdravilišče. Termalna voda je namreč naravni zdravilni dejavnik.

Poleg termalnih vrelcev pa imamo v Sloveniji tudi dva mineralna – Donat Mg v Zdravilišču Rogaška Slatina in Radenska v zdravilišču Radenci.

Z ginekološkimi težavami v Terme Dobrna

Termalna voda na Dobrni, ki se za zdravilne namene uporablja že od 15. stoletja naprej, je idealno sredstvo pri zdravljenju ginekoloških in uroloških obolenj, revmatičnih in revmatizmu sorodnih obolenj, zdravljenju bolezni in poškodb gibalnega sistema. Prav tako zdravilna je tudi za bolnike s perifernimi obolenji ožilja, za bolnike z nevrološkimi težavami, za vse s sladkorno boleznijo, povišanim krvnim pritiskom, lažjimi obolenji srca in dihal. Zaradi kalcijevih ionov, ki jih voda vsebuje, deluje termalna voda iz Dobrne protivnetno in protialergično pri vseh kroničnih vnetjih prebavil in sečil. Ob tem pospešuje odvajanje vode iz telesa. Posredno pomaga pri izločanju ledvičnih in žolčnih kamnov iz telesa.

Za boljšo prekrvavitev v Terme Olimia

Voda, ki napaja Terme Olimia, je bila za zdravilno razglašena leta 1979, a so njene zdravilne učinke opažali že veliko prej. Posebnost vode v termah Olimia je njena pitnost, njeni učinki pa blagodejno vplivajo na pretok krvi v koži in mišičju,izboljšuje prekrvavitev notranjih organov, pospešuje presnovne procese, podpira celjenje ran in krepi imunski sistem.

V črno termalno vodo pozdravit sklepe

V Moravskih toplicah izvira črna termomineralna voda. Voda ima blagodejne učinke na počutje, predvsem pri revmatskih tegobah, različnih degenerativnih obolenjih, stanjih po poškodbah in operacijah lokomotornega sistema ter kožnih obolenj (luskavica − psoriaza). Kopanje v njej pozitivno vpliva na celoten organizem, saj ga pomiri, razstrupi, osveži, pospešuje krvni in limfni obtok, pomaga izboljševati imunski sistem ter blaži bolečine.

Srce krepite v Radencih

V zdravilišču Radenci sodobni zdravstveni in preventivni programi temeljijo na več kot 130-letni tradiciji učinkovitega zdravljenja bolezni srca in ožilja, obolenj ledvic in sečnih poti, revmatičnih obolenj in motenj gibalnega sistema ter bolezni presnove. Radenci se lahko pohvalijo s štirimi zdravilnimi dejavniki − mineralno vodo, termalno vodo, zdravilnim blatom in blagim podnebjem z več kot 250 sončnimi dnevi na leto.

Pomlajevanje v Portorožu

Terme & Wellness LifeClass ponujajo številne programe pomlajevanja in upočasnjenega staranja kože. V centru veliko pozornost posvečajo diagnostiki hormonskega stanja v telesu, saj so hormoni ključni pri ugotavljanju procesa staranja. Hormoni so namreč tisti, ki celicam prinašajo ukaze za optimalno delovanje v telesu (boljše zdravljenje, boljša obnova tkiv, izboljšan pretok krvi in hidratacija kože, kurjenje maščob ali celulita in rast las).

Za gibčno hrbtenico v Dolenjske toplice

V Dolenjskih toplicah to jesen priporočajo programa Gamma Swing. »Cilj individualno prilagojenega rehabilitacijskega programa je odpraviti bolečine, izboljšati gibljivost, povečati mišično moč in s tem povrniti kakovost življenja. Terapija z napravo gamma swing kombinira raztezanje hrbtenice in nihajno gibanje. Z njo razbremenimo obrabljene medvretenčne ploščice in tako zmanjšamo bolečine,« sporočajo iz Dolenjskih toplic.

V Šmarjeških toplicah skrbijo za žensko srce

V Termah Šmarješke Toplice so strokovnjaki za preventivno zdravje ženskega srca razvili skrbno načrtovan in voden preventivni program − za lažje spopadanje z izzivi vsakdana. »Program Žensko srce vključuje: pregled pri zdravniku specialistu kardiologu, antropometrijske meritve (telesna teža, ITM, obseg pasu), meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in maščob v krvi, obremenitveno testiranje, ultrazvočno preiskavo srca in izvid z napotili za zdravljenje.

Ponudba za krompirjeve počitnice

V Termah Dolenjske Toplice se bodo lahko odrasli, medtem ko se bodo otroci zabavali in učili pri Medu Tedu (obeta se iskanje skritega zaklada, pa tudi plesne delavnice, pravljice, piknik, plavalno tekmovanje, peka piškotov …), odpravili na rekreativni pohod ali pa si privoščili oddih v svetu savn in masaž. V Termah Dolenjske Toplice je med počitnicami zanimiv tudi program Fit družina, ki postavlja v ospredje zdrav način življenja – prehrano, gibanje in druženje. Program je namenjen vsem družinam, zlasti pa tistim, katerih člani se soočajo s težavo povišane telesne teže in iščejo celosten strokovni nasvet. S kuharskimi delavnicami, posvetom pri prehranski svetovalki in športnem trenerju, z vadbo s fizioterapevtko in z obiskom pri zdravniku se bodo naši gostje naučili zdravega življenjskega sloga in se pri tem odlično zabavali. Program je primeren tako za družine z mlajšimi kot za družine s starejšimi otroki.

Za vse, ki bi si podaljšali poletje in predvsem ostali v stiku z morskim zrakom, bo vabljiva ponudba v termah Talaso Strunjan. Poleg  aktivnosti v ogrevani morski vodi se bodo počitnikarji lahko odpravili na nordijsko hojo, izvajali sprostitvene vaje ob morju, obiskali istrsko tržnico in krajinski park.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj