Minerali iz nedrja zemlje

Avtor: Monika Kubelj

Niso vse vode enake in niso vsi vrelci mineralni vrelci. Sestava v nekaterih slovenskih mineralnih vodah je tako kakovostna, da jih uvršča v sam vrh. Termalni in mineralni vrelci v slovenskih zdraviliščih so tisti vrelci, katerih temperatura ni nižja od 20 stopinj Celzija.

Prav tako vsebujejo najmanj 1000 mg raztopljene trdne snovi in/ali 250 mg naravno raztopljenega CO2 v litru vode. Redno uživanje naravne mineralne vode blagodejno vpliva na naš organizem in zdravje. Pomaga pri hujšanju, spodbuja rast mišične mase, povečuje maso mineralov v telesu in pripomore k splošnemu izboljšanju počutja. V termalne vode pa hodimo namakati svoja telesa. O vlogi mineralne vode za turizem je spregovoril tudi vodja hotela Aleksander v Rogaški Slatini.

Da bo res jasno, v čem se mineralna razlikuje od namizne vode in zakaj so zdravilišča skozi leta postala bolj prepoznavnai tudi s pomočjo termalnih in mineralnih voda, na kratko pojasnimo osnovne razlike. Namizna voda je pripravljena iz pitne vode in lahko vsebuje eno ali več dodanih surovin (natrijev klorid, kalijev klorid, natrijev karbonat, morsko vodo, ogljikov dioksid itd.) in je namenjena za prehrano ljudi. Glede mikrobioloških zahtev in fizikalno-kemijskih lastnosti mora izpolnjevati pogoje iz predpisa, ki ureja pitno vodo.

Naravna mineralna voda ima lastnosti, zaradi katerih se jasno razlikuje od pitne vode, ki izhajajo iz vsebnosti mineralnih snovi, kemijskih elementov v sledovih oziroma drugih sestavin, ter ima lahko določene prehrambno-fiziološke učinke. Svoj izvor ima v podzemnem vodnem viru, zaščitenem pred kakršnokoli možnostjo kontaminacije, in izteka ali se črpa na izviru iz enega ali več naravnih iztokov ali vrtin. Tudi po polnjenju ima enako čistost kot pri izvoru. Sestava, temperatura in druge pomembne lastnosti naravne mineralne vode morajo biti stalne v okviru naravnih nihanj. Pri izvirski vodi pa je morda pomembna razlika ta, da ni potreben postopek registracije in se ne vodi posebnega registra kot za naravne mineralne vode.

Termalne vode se ne pijejo, ampak so namenjene kopanju. Njihova temperatura ni nižja od 20 stopinj Celzija. Pri zdraviliški zdravstveni dejavnosti se izkorišča njihovo mehanično in termično delovanje. Zaradi hidrostatskega pritiska, ki deluje na potopljene del telesa, se izboljša cirkulacija v visceralnih organih, izpraznijo se periferne vene in limfni vodi. Termično delovanje prek toplote ugodno vpliva na celotno telo, zato so slovenska zdravilišča pogosto polno zasedena.

Ko se rodijo minerali

Kako sploh nastajajo? Ko padavinske vode prehajajo skozi pore v zemeljski skorji in skozi razpoke v kameninah, vanje prehajajo minerali. Kateri in koliko jih preide, je odvisno od topnosti in sestave kamenin, dolžine vodnih poti, velikosti stičnih površin, od časa stika ter od količine prisotnega ogljikovega dioksida. Nekatere mineralne vode so zelo stare in izvirajo že iz časa začetka trajanja geoloških dob, druge so stare nekaj tisočletij ali samo nekaj desetletij oz. let ‒ podtalnice današnjega časa. Magnezij,bistvena sestavina mineralnih vod, je zagotovo eden najpomembnejših elementov pri 200 metabolnih procesih v človekovem telesu. Še posebej pomemben je pri membranskih transportnih sistemih, krčenju mišic, razgradnji glukoze, sintezi beljakovin in nukleinskih kislin ter pri oksidativni fosforilaciji, ki je vir nastajanja za življenje potrebne energije. Magnezij omogoča oksidacijo maščobnih kislin, zmanjša količino holesterola, trigliceridov in sečne kisline v krvi.

Ste vedeli, da človek naprimer potrebuje 350‒400 mg magnezija vsak dan? Njegovo pomanjkanje lahko povzroči apatičnost in depresije, nezmožnost koncentracije, slabše delovanje mišic in krče. V prebavnem sistemu pomanjkanje magnezija povzroča neješčnost, bolečine v trebuhu in prebavne motnje. Premajhna količina magnezija je lahko povezana tudi z motnjami srčnega ritma.

Naravno bogastvo

V Sloveniji za stekleničenje izkoriščamo dva mineralna vrelca: Donat Mg v Zdravilišču Rogaška Slatina in Zdravilni vrelec v Zdravilišču Radenci. Mineralna voda Donat Mg je magnezijevo-natrijeva hidrogenkarbonatna sulfatna kislica. S 50 mmol magnezija na liter je najbogatejša mineralna voda z magnezijem na svetu. Današnja zajetja mineralne vode Donat Mg so v globinah med 280 in skoraj 600 metrov. Povprečna starost mineralne vode (ocenjena z metodo 14 C) je približno 8000 let. V Zdravilišču Rogaška jo uporabljajo za zdravljenje pri pitnih kurah in inhalacijah. Uporablja se v obliki pitnih kur, in sicer kot antacid; verjetno ima ugodne učinke na inhibicijo kristalizacije seča.

Poleg zgoraj omenjenih vrelcev je v Sloveniji še vrsta manjših mineralnih vrelcev, ki zaradi majhnosti ali pa zaradi manj prijetnega okusa niso gospodarsko izkoriščeni: to je Rimski vrelec v dolini Kotelj, Očeslavska slatina, Ivanjševska slatina, Kralova slatina, Slatina v Ravnu in Železova voda pod Olševo.

Zdravilna mineralna voda sena območju Rogaške Slatine v pisnih zgodovinskih virih prvič pojavlja v zemljiškoknjižnih zapisih salzburške nadškofije že v 13. stoletju. Rogaška Slatina razpolaga z naslednjimi naravnimi zdravilnimi faktorji: zdravilna mineralna voda Donat Mg (magnezijeva hidrogenkarbonatna sulfatna kislica), termomineralna voda, naravne kopeli CO2 (mineralne kopeli), fangoobloge (učinkovina je naravna primarna glina bentonit). Zdravilišče je primerno za rehabilitacijo bolnikov z gastroenterološkimi in metabolnimi boleznimi. Ali slednje drži, smo povprašali Martina Šabeca, vodjo hotela Aleksander v Rogaški Slatini. »Slovenija je s svojo pestrostjo naravnih in mineralnih vod zagotovo med prvimi v Evropi, izven njenih meja pa na žalost še ni toliko prepoznavna. Lahko pa z gotovostjo rečem, da se trudimo tudi v tej smeri. Gre za produkt, ki je predvsem med našimi bližnjimi sosedami zelo pozitivno zapisan,« pravi Šabec. Žal opaža, da so s tem bogastvom veliko bolj kot mi seznanjeni tujci. Zadnje čase se naravnih danosti vodnih vrelcev močno zavedajo Rusi, zelo pogosti gostje v Rogaški Slatini.

V tej zgodbi gre omeniti tudi Radenske vrelce, ki so jih odkrili leta 1833. 50 let je bilo potrebnih, da so opravili prvo kopel in le okrog 15 let manj, da so napolnili prvo steklenico z mineralno vodo. Zdravilišče je doma in po svetu znano po mineralni vodi Tri srca oziroma po mineralnih vrelcih, na katerih se je razvilo zdravilišče, usmerjeno predvsem v zdravljenje bolezni srca in ožilja, in polnilnice mineralne vode, ki sodijo med večje v Evropi. Naravni zdravilni dejavniki so mineralna voda CO2, termomineralna voda, sladkovodno blato in nekatere ugodnosti predalpsko-panonske klime. Primerna je za bolezni srca in ožilja, obolenja ledvic in sečnih poti, bolezni presnove, degenerativna obolenja sklepov in stanja po poškodbah ali operacijah lokomotornega aparata.

Martin Šabec, Zdravilišče Rogaška Slatina

»V hotelu Aleksander se zavedamo, da lahko z mineralno vodo hotel bistveno bolj približamo potencialnim strankam, saj smo kot dodana vrednost Medical centru, kjer se opravljajo vsi pregledi in zdravljenja, sami pa namestitvenih kapacitet nimajo,« Šabec poudarja pomembnost sestave tamkajšnje vode.                                                                                                                                           

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj