Koristni napotki za premagovanje inkontinence

Avtor: A. H.

Po novih smernicah ameriškega združenja zdravnikov obstajajo za ženske z urinsko inkontinenco učinkoviti načini zdravljenja, ki ne vključujejo zdravil ali operacije. Pomagajo lahko vaje za krepitev mišic medeničnega dna, urjenje mehurja in izguba telesne teže.

Ženske s stresno urinsko inkontinenco imajo težave pri zadrževanju urina, kadar se smejejo, kašljajo ali kihajo. Združenje tem ženskam priporoča izvajanje Keglovih vaj za krepitev mišic medeničnega dna, ki nadzorujejo tok urina.

Pri urgentni urinski inkontinenci ženske nenadoma začutijo potrebo po uriniranju in urin jim uide brez očitnega razloga. Zdravniki so povedali, da lahko urjenje mehurja ženskam s to obliko bolezni pomaga. Ta vedenjska terapija vključuje odhajanje na stranišče po ustaljenem urniku in sčasoma postopnim povečevanjem intervalov med uriniranjem.

Po smernicah, ki so bile objavljene septembra lani v strokovni medicinski reviji Annals of Internal Medicine, ženske z več kot eno obliko urinske inkontinence lahko poskusijo s kombinacijo Keglovih vaj in urjenjem mehurja. Če se urjenje mehurja izkaže kot neučinkovito, bi jim morali zdravniki predpisati ustrezno zdravilo na osnovi potreb vsake posameznice ter upoštevanja, kako dobro ga prenaša.

Smernice so tudi pokazale, da se lahko simptomi pri ženskah z urinsko inkontinenco, ki imajo prekomerno telesno težo, z izgubo te in telesno vadbo, izboljšajo. Po statistiki pogostost urinske inkontinence s starostjo narašča in prizadene do 57 % žensk med 40. in 60. letom starosti ter kar tri četrtine žensk, starih 75 let in več. Po mnenju strokovnjakov ima to stanje še veliko več žensk, vendar ostajajo brez diagnoze, ker se o svojih simptomih niso potožile zdravniku.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj