Pomembnost zdraviliškega zdravljenja

Avtor: Iva Jeknić

Po poškodbi, operaciji ali daljši bolezni se veliko ljudi odpravi na zdravljenje v zdravilišče. Pravica do zdraviliškega zdravljenja je določena v pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja, do nje pa so upravičene le osebe s sklenjenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. 

Zdravilišča imajo poseben status v slovenskem zdravstvenem sistemu in so zaradi naravnih zdravilnih dejavnikov tesno povezana z zdravstveno stroko. Med najpomembnejše zdravilne dejavnike spadata termalna in mineralna voda, sledijo pa jim morska voda, peloidi ter ugodna klima. Naša zdravilišča so tako ob souporabi naravnih zdravilnih sredstev razvila številne nove metode zdravljenja ter razne programe za preprečevanje bolezni.

V Sloveniji imamo štirinajst državno verificiranih naravnih zdravilišč, ki so združena v Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč. V nadaljevanju vam bomo predstavili, katere bolezni zdravijo v Medical centru Rogaška, Termah Topolšica, Termah Dobrna, Zdravilišču Radenci in Termah 3000.

MEDICAL CENTER ROGAŠKA

Zdravilišče Rogaška Slatina je specializirano za zdravljenje in lajšanje kroničnih gastroenteroloških, presnovnih, menedžerskih in psihosomatskih bolezni. »Cilj je dobro počutje posameznika, ki se mu strokovnjaki Medical centra Rogaška posvečamo na področjih balneologije, fizioterapije in masaže, specialističnih pregledov in diagnostike, kirurgije, pomlajevanja in lepote ter prehranskega svetovanja,« pravijo v Medical centru Rogaška.

Dejavnosti Zdravilišča Rogaška temeljijo na naravni mineralni vodi Donat Mg, ki je dokazano zdravilna. Donat Mg pomaga pri zdravljenju bolezni jeter, žolčnika, prebavil, živčevja, trebušne slinavke, srca in ožilja, odpravlja zgago, nevtralizira izločanje želodčne kisline in je odlično odvajalo. Zmanjšuje možnosti za tvorbo ledvičnih kamnov ter znižuje nivo povišane sečne kisline, izboljšuje telesno presnovo in sodeluje pri izgorevanju maščob. Prav tako znižuje raven povišanega holesterola, ugodno pa deluje tudi na koncentracijo sladkorja in na povišan krvni tlak. »Pitje vode na izviru je svojevrsten obred, ki je v pravilni kombinaciji s preostalimi postopki, kot so mineralna kopel, fango obloga, terapevtska masaža in kineziološki trening, za zdravje neprecenljivega pomena,« so še dodali v Medical centru Rogaška.

TERME TOPOLŠICA

Na rehabilitacijo v Terme Topolšica že dolgo hodijo osebe z revmo, degenerativnimi obolenji hrbtenice in sklepov ter nevrološkimi obolenji, kamor prištevamo multiplo sklerozo, Parkinsonovo bolezen ter stanje po možganski kapi. Zadnje čase se po pomoč zateče vse več oseb s fibromialgijo in kroničnim bolečinskim sindromom, saj njihovim težavam zelo koristi gibanje v naravi, plavanje v termalni vodi in pregrevanje. »Zanje imamo poseben program z masažo s toplimi vulkanskimi kamni, podvodno masažo, toplotne obloge v kombinaciji s protistresnim programom,« pravijo v Termah Topolšica, kjer se tudi zavedajo, da sladkorna bolezen tipa 2 v Sloveniji predstavlja vedno večji problem, zato se z raznimi programi prilagajajo tudi potrebam teh bolnikov.

V sodobnem svetu čedalje večji problem predstavlja urinska inkontinenca, o kateri premalo spregovorimo na glas. Mnogo žensk ima težave z uhajanjem vode ob kihanju, kašljanju, dvigovanju bremen in preostalih fizičnih naporih. Zato je zelo pomembna novost, da se v Termah Topolšica pospešeno ukvarjajo z zdravljenjem nenadzorovanega uhajanja urina, ki mu pravimo urinska inkontinenca. »Zanje je odlična funkcionalna magnetna terapija, ki krepi mišice medeničnega dna in ugodno vpliva na funkcijo sečil in spolnih organov,« so še dodali v Termah Topolšica. Terapija je neboleča in zelo učinkovita, izvaja pa se na stolu, ki ima v sedišču sondo. Ta sonda ustvarja magnetno polje, ki nato močno stimulira mišice medeničnega dna.

TERME DOBRNA

V Termah Dobrna so specializirani za ginekologijo, urologijo, onkologijo, nevrokirurgijo, nevrologijo, dermatologijo, rehabilitacijo, fizioterapijo in estetiko. »V medicinskem centru se zadnje čase usmerjamo predvsem na področje umetne oploditve ter celovite preventivne diagnostike za ženske in za moške,« pravijo v Termah Dobrna. Na področju nevrologije so specializirali za rehabilitacijo stanj po kapeh, na področju ortopedije pa za rehabilitacijo kolkov, ramenskih manšet in kolen. Poleg že naštetega zdravijo še ostala ginekološka obolenja, urološka stanja, artritis, denegerativni izvensklepni revmatizem, okvare in obolenja gibalnega sistema, zdravljenje prekrvitvenih motenj, boreliozo, osteoporozo, prekomerno telesno težo in posledico stresnih stanj.

 Imajo tri naravne zdravilne dejavnike, in sicer termalno vodo, blato in šoto. Termalna voda deluje protivnetno in protialergično pri vseh kroničnih vnetjih prebavil in sečil ter hkrati pospešuje odvajanje vode iz telesa. Na telo blagodejno deluje tudi fango. To je anorganski peloid, preperela vulkanska kamnina z imenom bentonit. Skupaj s termalno vodo ima toplotne in mehanske učinke, uporabljajo pa ga kot blatno oblogo ali blatno kopel. »Fango obloge in kopeli priporočamo pri bolečinah v sklepih, hrbtenici ali križu ali pri mišičnih bolečinah in revmatskih obolenjih. Pomaga pri presnovi organizma, pospešuje potenje in izločanje odpadnih snovi ter tako spodbuja razstrupljanje telesa,« so še dodali v Termah Dobrna. Še tretji zdravilni dejavnik je šota, ki je organski peloid. V njej so prepereli ostanki rastlin, ki vsebujejo nizke doze estrogenih hormonov. Šota ima toplotni, kemični in mehanski učinek, pomešana s termalno vodo pa pospešuje zdravilne procese v telesu in izboljšuje metabolizem. Kopeli s šoto priporočajo tudi pri zmanjšani gibljivosti sklepov in pri bolečinah revmatskega ter degenerativnega izvora.

ZDRAVILIŠČE RADENCI

Radenci so eden redkih zdraviliških krajev, ki ima kar štiri naravne zdravilne dejavnike. To so mineralna voda, termalna voda, zdravilno blato in blago podnebje, ki ima povprečno 253 sončnih dni na leto. »Zdravilišče Radenci je danes pomemben zdraviliški center, ki obsega zdravstvene in preventivne programe za učinkovito zdravljenje bolezni srca in ožilja, obolenj ledvic in sečnih poti, revmatskih obolenj in motenj gibalnega sistema ter bolezni presnove,« pravijo v Zdravilišču Radenci. V zdravstvenem centru izvajajo rehabilitacijo po srčnem infarktu, po operacijah na srcu ali ožilju, pri arterijskih obtočnih motnjah spodnjih okončin, pri angini pektoris, ob visokem krvnem tlaku, po možganski kapi, po poškodbah in operacijah lokomotornega aparata, pri težavah ledvičnih in sečnih poti in pri motnjah presnove kot je sladkorna bolezen.

Zdravilišče Radenci je najbolj poznano po izviru zdravilne mineralne vode, ki se po vsebnosti ogljikovega dioksida uvršča med najbogatejše mineralne vode v Evropi. »Radenska mineralna voda vsebuje katione, natrij, kalcij, magnezij in kalij ter anione hidrogenkarbonat, sulfat, klorid, fluorid v ugodnem razmerju. Odlikuje jo tudi izjemna čistost, predvsem popolna odsotnost nitritov,« so še dodali v Zdravilišču Radenci. Glavno indikacijsko področje so bolezni obtočil, zaščitno deluje tudi na ledvice, saj zmanjša kristalizacijo urina in s tem nastanek ledvičnih kamnov, prav tako pa ublaži težave pri refluksni bolezni požiralnika.

TERME 3000

Terme 3000 so najbolj znane po zdravilni črni geotermalni vodi. Poleg drugih kemičnih elementov vsebuje natrij, klorid, hidrogenkarbonat, SO2 ter primesi nafte, kar vpliva na videz, okus in učinek vode na organizem. Takšna voda ima protibolečinski učinek, pozitivno vpliva na stanja po poškodbah gibalnega sistema, učinkovita je pri zdravljenju kroničnega revmatizma, prav tako tudi pri luskavici in nevrodermitisu. Črna termomineralna voda je še posebej učinkovita pri težavah s sklepi. »Skupaj s peloidom, zdravilnim blatom, blaži bolečine in izboljša gibljivost, otekline sklepov se zmanjšajo, učinki pa se še povečajo v kombinaciji s fizioterapijo,« pravijo v Termah 3000.

Kopanje v črni termomineralni vodi je prav tako še posebej učinkovito pri bolečinah v hrbtenici. Na bolečine v sklepih in hrbtenici črna termomineralna voda pozitivno vpliva zaradi svoje kemične sestave in termalnih lastnosti. Izboljšuje prekrvavitev v tkivih, zmanjšuje napetost v mišicah in izboljšuje elastičnost mehkih tkiv, kar posledično privede do zmanjšanja bolečin in izboljšanja gibljivosti sklepov. V Termah 3000 se lahko zdravite tudi po športnih poškodbah − po operaciji kolen, kolkov in ramen z vstavitvijo endoprotez in kroničnih bolečinskih sindromov. Imajo širok nabor fizioterapevtskih in delovno terapevtskih postopkov, kot so hidroterapija, termoterapija, kinezioterapija, specialna fizioterapevtska obravnava, elektroterapija, mehanoterapije ter akupunktura. Izpostaviti velja tudi uspešnost zdravljenja psoriaze in psoriatičnega artritisa, saj uporabljajo učinkovito kombinacijo naravnih dejavnikov s terapijo za obsevanje, ki ji pravimo selektivna ultravioletna fototerapija.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj