Hitra hrana po pol stoletja: pestrejši izbor, živila pa vse bolj nezdrava

Avtor: Academy of Nutrition and Dietetics, M. Š.

Hitra hrana se je v pol stoletja dodobra uveljavila na dnevnih jedilnikih, analize pa kažejo, da je tisto, kar proizvajalci ponujajo danes, precej bolj nezdravo kot tisto, kar so ponujali še pred nekaj desetletji. Za slabšanje zdravja in počutja je dovolj en »fast food« obrok na dan.

ZDA so primerjali “fast – food” jedilnike, ki jih ponujajo danes, s tistimi, ki so »nove okuse in polno kulinarično izkušnjo

V zadnjem je na dietah vse več otrok. Ali je glede na zakonska določila šola tem otrokom dolžna zagotoviti obrok, ki je skladen z njihovo dieto?

brez truda v domači kuhinji« – kot so ga promovirali,  ponujali pred nekaj desetletji. Izkazalo se je,da je sodobna hitra hrana sicer ponuja več živil, vendar so ta bolj nezdrava, z več kalorijami ter sladka in slana tako zelo, da bi jih potrošniki pred 100 leti prepoznali kot neužitne.

Obroki večji, manj kakovostni, a z več dodanega kalcija in železa

Raziskava, v kateri so primerjali jedilnike 10 najbolj popularnih »fast food« restavracij v letih 1986, 1991 in 2016 iz vidika energetske vrednosti (kcal), energijske gostote, natrija, železa in kalcija, je presenetila vse. Čeprav so se v tem času pritiski na hitro prehrano po bolj zdravih živilih povečali, so obroki, ki se sicer zdijo javnosti všečni in so marketinško privlačni, postali bolj nezdravi.

»Velikost porcij se je v 30 letih povečala za 226 odstotkov, nova živila so tudi manj kakovostna.«

Število predjedi in sladic se v povprečju povečuje za 23 na leto. Kalorična vrednost sladic se je v 10 letih povečala za 62 kcl na porcijo, kalorična vrednost predjedi pa za 30 kcal. Povečanje gre predvsem na račun večjih porcij, ki vsebujejo tudi več kalcija in železa. 

Hitra  prehrana zelo škoduje tudi ljudem z motnjami avtističnega spektra, Kakšno prehrano potrebujejo oni? 

»Ugotovitve, ki smo jih predstavili, ponujajo vpogled v to, kako pomembno vlogo igra hitra hrana pri epidemiji debelosti in z njo povezanimi kroničnimi boleznimi. Kljub bolj pestri ponudbi glede izbora živil se vsebnost kalorij, sladkorja in natrija povečujejo, in tudi porcije so vse večje,« pojasnjuje dr. Megan A. McCrory iz Katedre za zdravstvene vede Univerze

Prehrana je močno vpletena v zbolevanje za rakom.

Boston, in nadaljuje: »V ZDA približno 37 odstotkov starejših od 20 let vsak dan uživa hitro hrano, ki v povprečju v enem samem obroku vsebuje 700 kcal, kar je več kot 30 odstotkov dnevnih potreb. Naše ugotovitve dokazujejo, kako pomemben zdravstveni dejavnik je hrana in kako vpliva na nastanek kroničnih bolezni.«

Sorodne vsebine:

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj