Ljudje, ki jim z operacijo zamenjajo kolk, živijo dlje in bolje

Avtor: Clinical Orthopaedics, M. Š.

Menjava izrabljenega kolka je relativno pogosta operacija med starejšimi, tistim, ki se zanjo odločijo, pa prinese ne samo bolj kakovostno življenje, pač pa, kot kažejo zadnji podatki, tudi nekaj let življenja več. Analiza ponuja nove vpoglede v vseživljenjske koristi menjave izrabljenega kolka in tudi dokazuje, da je poseg smiseln tudi pri mlajših.

Švedski raziskovalci so analizirali stopnjo preživetja po menjavi kolka pri skoraj 132 tisoč ljudeh, pri katerih so poseg opravili v zadnjih 13 letih. Njihova povprečna starost ob operaciji je bila 68 let, pri večini (91 odstotkih) pa je bil vzrok za menjavo kolka osteoartritis – torej starostna izraba sklepa.

“Dlje od splošne populacije so živeli tisti, ki so jim kolk zamenjali zaradi starostne izrabe sklepa.”

Spremljali so jih v povprečju šest let in v tem času jih je umrlo 16,5 odstotkov, kar je bilo manj, kot v po letih in spolu primerljivi splošni populaciji. V prvem letu po operaciji je bila stopnja preživetja za 1 odstotek večja, kot v splošni populaciji, po petih letih pa za 3 odstotke večja. Razlika se je po desetih letih zmanjšala na 2 odstotka, po 12 letih pa med obema skupinama ni bilo več razlik. 

Dlje od splošne populacije so živeli le tisti, ki so jim kolk zamenjali zaradi osteoartritisa. Na preživetje so – presenetljivo, vplivali tudi nekateri demografski dejavniki, na primer stopnja izobrazbe in zakonski status. Bolj izobraženi so živeli dlje, enako kot tudi tisti, ki so ob sebi še imeli zakonca ali partnerja. Raziskovalci domnevajo, da zato, ker bolj izobraženi pravilo bolj zdravo živijo, pri »partnerskem« vzroku pa naj bi šlo za to, da zakonci bolj pazijo drug na drugega. 

Sorodne vsebine: 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj