Preventiva iTOP zagotavlja zdrave zobe in dlesni

Avtor: Sanja Švajger

Paradontalna bolezen je ena od najpogostejših civilizacijskih bolezni, ki jih je mogoče preprečiti.

Glavni vzrok zanjo so bakterijski mikrofilm in njegovi produkti. Najboljši nadzor nad boleznijo dosežemo s pravilno ustno higieno, ki zajema pravilno tehniko čiščenja zob in izbiro ustreznih pripomočkov.

O novi dentalni preventivi iTOP, ki zagotavlja optimalno ustno higieno, smo se pogovarjali z dr. Mio Girotto, paradontologinjo in certificirano inštruktorico Top Level iTOP.

»Dovolj je, da zobe temeljito očistimo dvakrat na dan z nežnimi, masirajočimi gibi in z malo pritiska. Uporabljamo zobno ščetko z velikim številom mehkih vlaken, tudi pet tisoč in več. Za primerjavo: klasične zobne ščetke jih imajo okrog šeststo. Ne smemo pozabiti na prostor med zobmi, za katerega so medzobne ščetke primernejše kot zobna nitka,« za uvod pove sogovornica. 

 
 Dr. Mia Girotto, paradontologinja in certificirana inštruktorica Top Level iTOP.

Učenje veščin prilagojeno posamezniku

iTOP je kratica za individualni trening oralne preventive, ki je namenjen vsem ljudem, ki imajo zobe; od izrasta prvega zoba do zadnjega zoba, prisotnega v ustni votlini. »Predvsem govorimo o spremembi paradigme ohranjanja ustne higiene, o spremembi obstoječih navad in o podpori, ki jo pacientu nudimo v procesu treninga veščin čiščenja. Danes je znano in potrjeno, da je mehanski nadzor mehkih zobnih oblog – biofilma prava pot za vseživljenjsko ohranitev zdravja zob. Če želimo res dobro izvajati te mehanske veščine, se je treba naučiti, kako se pravilno uporablja zobna ščetka in kako sploh izbrati ustrezne pripomočke za vsakega posameznika, saj so za različne paciente zaradi različnih situacij v ustih primerni različni pripomočki,« pojasnjuje dr. Mia Girotto in nadaljuje: »Prva črka v iTOP-u pomeni ‘individualni pristop’. Zelo pomembno je, da otroke pravočasno naučimo, kako morajo skrbeti za zobe. Zelo pomembno je tudi, da se ta edukacija začne čim prej, že pri nosečnicah in že pred izrastom prvega zoba pri otroku.«

 

Izbira optimalnega pripomočka in tehnike čiščenja

Biofilm je osnovni vzrok vseh težav na zobeh in na tkivih ob zobeh oziroma dlesnih. Za zdravje in ohranitev zob je pomembna zelo dobra kontrola nad biofilmom, kar dosežemo s pravilnim ščetkanjem zob. To dejstvo je vsem znano že od leta 1746, ko je Pierre Fauchard, oče modernega zobozdravstva, to zapisal v svoji knjigi Le Chirurgien Dentiste. Skoraj tristo let pozneje ima kljub skokovitemu razvoju dentalne medicine in preventivnih programov bolezni zob in obzobnih tkiv slabše ohranjene zobe več kot 80 odstotkov ljudi. iTOP se od večine obstoječih preventivnih programov precej razlikuje.

»Najpomembnejša in največja razlika med iTOP-om ter drugimi preventivnimi programi je koncept T2T (‘touch to teach’), ki je tudi osnovni steber celotne filozofije. Pomeni, da klientu pokažemo, kako, kje, s kakšnim pritiskom in s katerim pripomočkom si mora čistiti zobe. Seveda to pomeni tudi, da mu najprej predstavimo njegovo ustno votlino ter mu pokažemo vse tehnike, potem pa z njim vadimo. V praksi je to videti tako, da vodimo njegovo roko, medtem ko vadi čiščenje, in vajo skupaj večkrat ponovimo. Gre pravzaprav za trening, ki ga je treba obnavljati, dokler klient ne obvlada veščine. To tudi pomeni, da skupaj z njim spoznavamo njegovo situacijo v ustih in mu priporočimo pripomoček, ki mu omogoča izvajanje najboljše možne tehnike čiščenja,« pojasnjuje sogovornica.

Mehka zobna ščetka z veliko vlakni

Pripomočki, ki se uporabljajo v iTOP-u, morajo izpolnjevati tri glavna merila, na katerih temelji filozofija iTOP: sprejemljivost (da se lahko brez večjih naporov uporabljajo vsak dan), učinkovitost (da imajo veliko moč čiščenja v kratkem času: čim večje število vlaken, primerna oblika in gostota) in atravmatičnost (da pri izvedbi čiščenja ne pride do poškodb tkiv).

 »Osnovni pripomočki, ki jih potrebujemo za dobro mehansko čiščenje, so ročna zobna ščetka (z gostimi, tankimi številnimi ščetinami) in medzobna ščetka (je učinkovitejša in manj travmatična kot nitka, tudi pri njej pa veljajo enaka merila – čim mehkejše, vendar gosto postavljene ščetine z zelo tankim in majhnim centralnim žičnim jedrom, ki mora biti vzdržljivo in se le težko prelomi). Seveda imamo na voljo še veliko drugih pripomočkov, ki so lahko zelo uporabni pri individualizaciji in jih priporočamo pri natančno določenih situacijah (ortodontija, kirurgija, implantologija, pedodontija) ali za točno določene predele v ustni votlini,« pravi Mia Girotto.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj