
Odkritja so bila v treh ločenih predstavitvah predstavljena na simpoziju o raku dojk leta 2021 v San Antoniu. Sploh prvo tovrstno internetno raziskavo, ki se je začela že leta 2009 in je vključevala kar 171 000 ljudi, je izvajal francoski NutriNet-Sante, katerega glavni namen je bilo odkrivanje povezave med prehrano in zdravjem. Sodelujoči avtorji so namreč opazili, da kljub strokovno že potrjenimi škodljivimi učinki prehranskih aditivov na zdravje ne obstaja veliko dokazov o njihovih učinkih na pojavnost rakavih obolenj. Zdravju škodljivih dodatkov je veliko, osredotočamo se le na najpogosteje uporabljene.
Nitrati in nitriti
Nitrati in nitriti so uporabljeni pri procesiranju mesa, saj se z njimi podaljšuje rok uporabe in preprečuje razrast škodljivih bakterij. V raziskavi so beležili količino zaužitih nitratov in nitritov v ponavljajočih se 24-urnih ciklih. Obsežna zajeta baza je raziskovalcem omogočila sklepati zaključke in izmeriti povezavo med izpostavljenostjo nitratov in nitritov ter tveganjem za pojav rakavih obolenj.
Med raziskavo je bilo izmed 3 311 primerov raka prve stopnje diagnosticiranih 966 rakov dojk in 400 rakov prostate. Tveganje za pojav raka dojk je bilo višje med posamezniki, ki so uživali večje količine nitratnih prehranskih aditivov, še posebno kalija. Povečano tveganje za pojav raka prostate pa je bilo povezano predvsem z nitriti, še posebno z natrijevimi. Medtem je bilo odkrito še, da nitrati in nitriti naravnega izvora nimajo pretirane povezave s povečanim tveganjem za pojav rakavih obolenj.
Ekipa raziskovalcev je odkrila, da imajo nitratni prehranski aditivi pozitivno povezavo s povečanim tveganjem za pojav raka dojk, medtem ko imajo nitritni prehranski aditivi pozitivno povezavo s povečanim tveganjem za pojav raka prostate. Del raziskave, ki je raziskoval povezavo med tveganjem za pojav raka dojk in prostate ter količino zaužitih nitratnih in nitritnih prehranskih aditivov, je vključeval 102 046 odraslih prostovoljcev.
Umetna sladila
Drugo raziskovano področje je bilo odkrivanje povezave med količino zaužitih umetnih sladil (aspartam e951, kalijev acesulfam e950 in saharoza e955) in povečanim tveganjem za pojav rakavih obolenj (generalno in glede na vrsto obolenja: dojke, prostata in tista povezana s prekomerno težo).
Splošno tveganje za pojav rakavih obolenj pri tistih, ki uživajo večje količina umetnih sladil, se je zvišalo, še posebno za aspartam in kalijev acesulfam. Povečano tveganje za pojav raka dojk (723 primerov) je bilo ugotovljeno za umetna sladila na splošno, za aspartam in za kalijev acesulfam. Tudi število rakavih obolenj povezanih s prekomerno težo (1 509 primerov) se je pri umetnih sladilih na splošno zvišalo, še posebno pri aspartamu in kalijevem acesulfamu.
Umetna sladila se nahajajo v več kot 10 000 prehranskih izdelkih in pijačah. Rezultati raziskave so tako zagotovili pomembna in sveža dognanja za nenehno trajajočo ponovno ocenjevanje umetnih prehranskih sladil, ki jo izvaja Evropska agencija za varnost hrane.
Transmaščobne kisline
V sklopu raziskave, ki je ugotavljala povezavo med transmaščobnimi kislinami (živalskega izvora [rTFAs] in umetnega izvora [iTFAs]) in povečanim tveganjem za pojav rakavih obolenj, je bilo med populacijo 104 909 posameznikov skupno odkritih 3 374 primerov rakavih obolenj (982 raka dojk in 405 raka prostate). Povečan prehrambni vnos transmaščobnih kislin je povečal tudi tveganje za pojav raka prostate. Transmaščobne kisline naravnega oziroma živalskega izvora so nedvoumno povezane s povečanim tveganjem za pojav rakavih obolenj, med njimi pa izstopajo izomerji linolne kisline (CLA). Morebitne pozitivne povezave so bile raziskane tudi za raka dojk, osredotočili so se na obdobje pred menopavzo. Nekaj izmed iTFAs je bilo povezanih s povečanim tveganjem za pojav raka na splošno, še posebno za rak dojk in za rak prostate.
Kako ukrepati
Z raziskavo pridobljeni rezultati so v veliko pomoč Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), katere glavni cilj je doseči popolno odstranitev umetnih transmaščobnih kislin iz živilskih izdelkov. Prehrana je zraven kajenja tobačnih izdelkov glavni spremenljiv dejavnik, ki vpliva na tveganje za pojav kroničnih bolezni. V izogib številnim bolezenskim stanjem je potrebna kombinacija dejanj na individualni in družbeni ravni. To pa je moč doseči z dovzetnim informiranjem javnosti preko označevanja izdelkov s potrebnimi podatki. Tudi posamezniki niso brez moči – z neposeganjem po tovrstnih izdelkih, ki bodo neprodani ostajali na policah prodajaln, pa tudi njihovo oglaševanje se bo zmanjšalo. Sčasoma bomo na policah imeli možnost izbirati med kakovostnejšimi, izdelki, takimi, ki ne bodo grožnja za naše zdravje.
Vir: Cancer Risk Tied to Some Manufactured Foods – Medscape – Dec 17, 2021.