Dogovori, ki izboljšajo odnose med taščo in snaho

Vsaka tašča je bila enkrat snaha in večino snah čaka podobna pot. Konflikti med obema se zdijo stari skoraj toliko, kot človeštvo, in zdi se, da v sodobnem svetu niso nič manjši. Čeprav je razširjenih družin, kjer bi obe resnično (so)bivali skupaj, dandanes komaj še za vzorec.

Dogovori (tudi vnaprejšnji) izboljšajo odnose med taščo in snaho. Foto: Bigstock

Ne glede na to, ali gre za novo izbranko vašega sina ali pa je ona z njim (in posredno z vami) v odnosu že leta, obstajajo stvari, o katerih se velja pogovoriti. Dogovori (tudi vnaprejšnji) izboljšajo odnose med taščo in snaho ter pripomorejo, da komunikacija postane jasna, nesoglasij pa manj.

” Načeloma se sicer pričakuje, da pereče teme načne snaha, ampak praksa kaže drugače.”

Ni veliko stvari, ki prinašajo toliko potencialnih konfliktov v kot odnos med snaho in taščo. Dodajte še vnuka ali dva in komunikacija lahko hitro zaide tja, kamor si nihče ne želi. Zato je pomembno, da se o nekaterih temah z bodočo snaho pogovorite vnaprej. Načeloma se sicer pričakuje, da pereče teme načne snaha, ampak praksa kaže drugače. Zato je na vas, da se vnaprej pogovorite o stvareh, ki največkrat postanejo jabolko spora. 

Kličita se po imenu

Naj vas kliče po imenu in vi enako kličite njo. Ko pridejo otroci, lahko spredaj dodata »babi« ali kaj podobnega. Če vam to ni blizu, ji dovolite, da izbere sama. Ni nujno, da je tako, kot pričakuje okolica. Lahko se dogovorita za nekaj čisto tretjega, na primer za vzdevek, ki vam je bil ljub v otroštvu.

“Pomembno je, da odnos tašča – snaha funkcionira od začetka, saj to vpliva na vso ostalo komunikacijo.”

Prvi obisk novorojenega vnuka

Seveda si želite čim prej obiskati vnuka, ki je pravkar prijokal na svet, in vaša snaha to dobro ve. Ne ponujajte se, da bi bili z njo v porodni sobi (tudi pri nas je rojevanje v krogu družine vse bolj pogosto), ni pa prav nič narobe, če jo v zadnjih tednih pred porodom večkrat pokličete in jo povprašate o počutju. Verjemite, ne bo vam zamerila. Lahko ji zaupate, kako ste se takrat počutili sami, in takoj nastane tema za lep pogovor.

“Pričakovanje dojenčka v družini je nekaj zelo posebnega, sploh v zadnjih tednih pred rojstvom. Dajte snahi vedeti, da jo podpirate pri odločitvah.”

Naj vam snaha pove, kdaj bo začela sprejemati obiske, in to spoštujte. Ponudite se za pomoč in ji dovolite, da urnik in vsebino pomoči določi sama. Vaše roke so pri opravilih zelo dobrodošle. Nobene potrebe pa ni, da obe babici pozvonita istočasno, potem pa se ne moreta zediniti, kaj naj bo za kosilo ali kako zlikati perilo. Zlato pravilo je: poprimite za vse, kar olajša delo novopečeni mamici. Ni je treba vprašati, če želi, da zlikate tudi perilo iz drugega kupa. Preprosto to naredite. 

“Naj vas snaha kliče po imenu in vi enako kličite njo. Ko pridejo otroci, lahko spredaj dodata »babi« ali kaj podobnega.”

Obiski »v copatah«

Če živite v bližini »ta mladih«, mogoče celo v isti hiši, in so kratki obiski nekaj vsakdanjega, obstaja zlato pravilo: vedno prej pokličite. Pa čeprav gre samo za »skok« v spodnje nadstropje. Ne zamerite, če se napoved obiska ne razplete po vaših pričakovanjih in vam snaha reče, da raje pridite kasneje. 

Čuvanje vnukov

Vemo, kako pomembno je, da vnukom postavimo meje. Nikakor pa ni nujno, da enaka pravila, kot jih imata vaš sin in snaha doma, veljajo tudi pri vas. Vaš dom – vaša pravila. Povejte snahi vnaprej, kaj za vnuke velja pri vas, in pojasnite, zakaj je temu tako. Najprej pa sami pri sebi razčistite naslednje: 
Kakšna (in kako drugačna) so pravila pri meni? Kaj dovolim in kaj ne?
Kako se odzivam na situacije, v katerih se strinjam s sogovornikom (ki je lahko tudi snaha), in kako jih poskušam urediti? S prepirom, s popuščanjem, z vztrajanjem pri svojem… Možnosti je veliko.

“Povejte snahi vnaprej, kaj za vnuke velja pri vas, in pojasnite, zakaj je temu tako.”

Če ste varuška vnukom, se zdi samo o sebi umevno, da to počnete brezplačno. Nič pa ni narobe, če vaš sin in snaha (sploh, če finančno niste najbolje stoječi), prispevata evro ali dva za stroške, povezane z vašo skrbjo za vnuke. Babice so na svetu tudi zato, da razvajajo in da ponudijo naročje tam, kjer staršem uide … Če vnuke čuvate vsak dan, osnovna pravila in meje postavite skupaj s sinom in snaho. Ostalo naj bo »Babi čas« – čas, ko z vnuki preprosto uživate. 

Denar in darila

»Kaj podariti« je prav tako tema, ki se je boste morali slej ali prej lotiti. Snaha ima pogosto drugačna pričakovanja od vas, darila pa so lahko predmet razočaranja. Za razliko od vnukov, ki s tem običajno nimajo nobenih problemov. Pomembno je vedeti: karkoli podarite, je to zgolj in samo vaša dobra volja.

“Darila naj razveselijo vnuka, ne pa snahe.”

Pogost očitek je tudi, da stari starši razvajajo vnuke. Situacijo rešite tako, da snahi poveste, kaj ste nameravali kupiti, in jo vprašate za mnenje. Gre tudi za stvar omike, še posebej, če kaj prinesete vsakič, ko pridete na obisk, ali pa, če gre za darila večje vrednosti, kot sta na primer računalnik ali kolo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj