Možgani se pri moških in ženskah razvijajo različno

Možgani se pri moških razvijajo drugače, kot pri ženskah. Moški spolni hormoni oblikujejo razvoj možganov drugače, kar pomaga razumeti nekatere razlike v vedenju, na primer agresijo in nagnjenost k bolj grobi igri v otroštvu.

Možgani moških in žensk se razvijajo drugače, ključno vlogo pri tem pa igrajo moški spolni hormoni (androgeni). Foto: Bigstpck

Možgani se pri moških razvijajo drugače, kot pri ženskah. Razlike v androgeni in endokanabinoidni signalizaciji povzročijo individualne razlike v razvoju možganov. To lahko pomaga razumeti nekatere razlike v vedenju, na primer agresijo in nagnjenost k bolj grobi igri v otroštvu. 

Ključni moški spolni hormoni

Možgani moških in žensk se razvijajo drugače, ključno vlogo pri tem pa igrajo moški spolni hormoni (androgeni).»Vedeli smo, da proces pomembno vpliva testosteron, nismo pa vedeli, zakaj do teh učinkov prihaja,« je povedala prof. dr. Margaret Mc Carthy. Vzrok leži v amigdali – predelu možganov, ki ki nadzira čustva in socialno vedenje. Pri plodu ženskega spola se zarodne celice v amigdali spremenijo v glialne celice (ki so najbolj razširjena vrsta celic v centralnem živčnem sistemu). Pri plodu moškega spola pa testosteron poveča signalizacijo na receptorjih, ki vežejo endokanabinoide, slednji pa spodbudijo imunski sistem, da nekaj celic iz amigdale učinkovito izloči. Naše ugotovitve so še posebej pomembne zato, ker smo odkrili, kako razlike v androgeni in endokanabinoidni signalizaciji povzročijo individualne razlike v razvoju možganov, poudarjajo avtorji. 

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj