Možgani se pri moških razvijajo drugače, kot pri ženskah

Avtor: Neuron. M. Š.

Raziskovalci oddelka za farmakologijo Univerze Maryland so odkrili mehanizem,  po katerem moški spolni hormoni oblikujejo razvoj možganov, kar pomaga razumeti nekatere razlike v vedenju, na primer agresijo in nagnjenost k bolj grobi igri v otroštvu.

Možgani moških in žensk se razvijajo drugače, ključno vlogo pri tem pa igrajo moški spolni hormoni (androgeni).»Vedeli smo, da proces pomembno vpliva testosteron, nismo pa vedeli, zakaj do teh učinkov prihaja,« je povedala prof. dr. Margaret Mc Carthy. Vzrok leži v amigdali – predelu možganov, ki ki nadzira čustva in socialno vedenje.

Raziskava, ki so jo opravili na podganah je pokazala, da se pri plodu ženskega spola zarodne celice v amigdali spremenijo v glialne celice (ki so najbolj razširjena vrsta celic v centralnem živčnem sistemu). Pri plodu moškega spola pa testosteron poveča signalizacijo na receptorjih, ki vežejo endokanabinoide, slednji pa spodbudijo imunski sistem, da nekaj celic iz amigdale učinkovito izloči.

Na razvoj možganov med nosečnostjo vpliva tudi kanabis

Naše ugotovitve niso pomembne samo zato, ker smo odkrili, kako razlike v androgeni in endokanabinoidni signalizaciji povzročijo individualne razlike v razvoju možganov. Tudi uporaba drugih snovi, ki stimulirajo endokanabinoide (na primer kanabis), vplivajo na razvoj možganov zarodka, pravijo raziskovalci. 

“Ta odkritja v razvoju možganov so ključnega pomena, saj se danes ukvarjamo z možganskimi motnjami že v zgodnjem življenju, celo med nosečnostjo,” je povedal dekan Medicinske fakultete Univerze Maryland E. Albert Reece

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj