Nad dolgi covid z nadomestnim hormonskih zdravljenjem

Po teoriji dolgega covida prihaja v perimenopavzi in menopavzi do občasnih motenj v fiziološki proizvodnji ovarijskih steroidnih hormonov, ki lahko poslabšajo siceršnje simptome, značilne za to obdobje, pravi Joann V. Pinkerton, profesorica porodništva na Univerzi v Virginiji in izvršna direktorica severnoameriškega združenja za menopavzo (North American Menopause Society).

Dolgi covid in nadomestno zdravljenje.
Sindrom dolgega covida najpogosteje povezujejo z izrazito utrujenostjo, značilno tudi za menopavzo. Foto: Bigstock

Težava je tudi v tem, da je včasih težko ločiti simptome dolgega covida in menopavze, britanska raziskava pa je pokazala prav to, tj. da se ti simptomi v veliki meri prekrivajo. Veliko žensk v menopavzi se le težko izvleče iz dolgega covida, če vzporedno ne obravnavajo tudi vzporednih hormonskih motenj.

Kateri so najpogostejši simptomi dolgega covida?

Sindrom dolgega covida najpogosteje povezujejo z izrazito utrujenostjo, izčrpanostjo ob naporu, s kognitivnimi motnjami, ki jih angleži opisujejo kot »brain fog«, tahikardijo (> 100 udarcev/min.) ter izgubo občutka za vonj in okus. Ti in številni drugi simptomi se običajno pojavijo po nekaj tednih (tudi mesecih) po okužbi in trajajo skozi precej nedoločeno obdobje.

Kaj pa menopavzni simptomi?

Simptomi, ki spremljajo menopavzo, so lahko specifični in se nanašajo na organska sistema spolovil oziroma sečil. Med takšne simptome sodijo: vaginalne okužbe, neredne menstruacije, urinarne težave in različne druge težave, povezane s spolnostjo. Pogosto se v menopavzi pojavijo tudi manj specifični simptomi, ki so lahko zelo podobni tistim ob dolgem covidu; takšni so na primer vročinski oblivi, nočno znojenje, motnje spanja, slaba volja, depresivnost ali anksioznost, motnje zbranosti in spomina, bolečine v mišicah in sklepih ter glavoboli. Covidna okužba naj bi prizadela tudi jajčnike ter negativno vplivala na ovarijsko rezervo in funkcijo, zato je – kot pravi Pinkertonova – smiselna tudi teorija o tem, da bi lahko dolgi covid podaljšal simptome perimenopavze oziroma poslabšal potek menopavze.

Dolgi covid pogostejši pri ženskah z znižanim estrogenom in testosteronom

Simptomi dolgega covida, ki so zelo številni in jih ameriško združenje za medicino (American Medical Association) zaznava kar prek 200, se pojavijo od nekaj tednov do nekaj mesecev po okužbi z virusom SARS-CoV-2. V zadnjem času ugotavljajo, da se resne posledice covidne okužbe pogosteje pojavljajo pri ženskah v menopavzi oziroma pri tistih v perimenopavzi, vse skupaj pa povezujejo z znižanjem serumskih ravni estrogena in testosterona. Podobno ugotavljajo tudi britanski raziskovalci, ki v tej populaciji žensk po okužbi z virusom SARS-CoV-2 zaznavajo več specifičnih in hujših postcovidnih simptomov, kot so: utrujenost, zamegljenost uma, omotičnost in nespečnost.

Vpliv hormonskega nadomestnega zdravljenja

Za estradiol, sicer najmočnejši estrogeni hormon v telesu ženske, velja, da ima pozitiven učinek proti covidni okužbi. Kot oblika hormonskega nadomestnega zdravljenja se uporablja za blaženje menopavznih simptomov. Pri ženskah v menopavzi estradiol olajša simptome vročinskih oblivov, nočnega znojenja, motenj spanja in slabega razpoloženja, Pinkertonova pa je prepričana, da lahko v tej populaciji zmanjša tudi številne simptome dolgega covida. Ameriško združenje za raziskave raka (American Cancer Society) opozarja, da lahko hormonsko nadomestno zdravljenje, zasnovano na estradiolu, poveča tveganje raka endometrija, dojke in jajčnikov pri nekaterih ženskah, zato je treba pred odločitvijo za takšno zdravljenje pretehtati morebitne dejavnike tveganja.