Pnevmokokna okužba je lahko nevarna, zato se zaščitimo

Pogostost pnevmokoknih okužb v Sloveniji je višja kot v številnih evropskih državah, v katerih se je po uvedbi cepljenja proti pnevmokokom število okužb zelo znižalo, navajajo na spletni strani NIJZ.

Pnevmokokne okužbe
Za pnevmokokno okužbo lahko zboli vsak, najbolj ogroženi pa so majhni otroci do 2. leta starosti, kronični bolniki in starejši.
Foto: Bigstock

Kot je povedal prof. dr. Matjaž Jereb s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC LJ, je v slovenski populaciji okoli 10.000 okužb letno. Od tega okoli 20 odstotkov bolnikov sprejmejo v bolnišnično okolje in približno petino zdravijo na oddelkih za intenzivno zdravljenje, skoraj tretjina teh bolnikov pa bolezni ne preživi.

Pnevmokokne okužbe so torej v našem okolju pogoste in velikokrat tudi smrtno nevarne. V luči tega je Združenje zdravnikov družinske medicine priredilo dogodek za medije na to temo, na katerem so poudarili, da je eden najpomembnejših zaščitnih ravnanj proti okužbi s pnevmokiki, cepljenje. Slovenija je priporočeno in financirano cepljenje otrok proti pnevmokoknim okužbam uvedla že pred leti, od lanske jeseni pa so možnost brezplačnega cepljenja dobili tudi kronični bolniki in vsi, ki so starejši od 65 let. 

Bakterija pnevmokoka ima posebno polisaharidno kapsulo, zaradi česar jo naš imunski sistem težje prepozna in uniči, kar ji omogoča naselitev v nosni sluznici in žrelu.

Kaj je pnevmokokna okužba in kaj lahko povzroči?

Pnevmokok je bakterija, ki jo poznamo že več kot stoletje. Obstaja okoli 100 različnih vrst oziroma sevov bakterije, med katerimi lahko večina povzroči razvoj bolezni. Bakterija ima posebno polisaharidno kapsulo, zaradi česar jo naš imunski sistem težje prepozna in uniči, kar ji omogoča naselitev v nosni sluznici in žrelu.

»Zboli lahko vsak, najbolj ogroženi pa so majhni otroci do 2. leta starosti, kronični bolniki in starejši. Pri majhnih otrocih okužba najpogosteje poteka v obliki vnetja srednjega ušesa, sinusov in nosnih votlin, pri starejših pa največkrat v obliki pljučnice. Lahko pa pride tudi do okužbe krvi in vnetja možganskih ovojnic oz. meningitisa. Takrat govorimo o t. i. invazivni pnevmokokni bolezni, ki ima hude posledice in nas tudi najbolj skrbi. Nekatere hujše pnevmokokne okužbe se lahko končajo tudi s smrtjo,« je na posvetu povedal predsednik združenja zdravnikov družinske medicine prim. dr. Aleksander Stepanovič, dr. med. 

Okužba se prenaša kapljično ob tesnem stiku dveh ljudi; okužene kapljice, ki jih ob dihanju in kašljanju izločamo v okolico, se, kadar sta dva posameznika na dovolj kratki razdalji, znotraj enega metra, prenesejo. Pri tem je pomemben element tudi kolonizacija. Vir okužbe je namreč lahko bolnik, lahko pa posameznik, ki je navidezno zdrav, ima pa v sluznicah dihal, predvsem nosu in žrelu, prisotne bakterije oziroma pnevmokoke. Po naših podatkih je v predšolskem obdobju med 40 odstotki in vse do 90 odstotkov otrok krajše ali daljše obdobje koloniziranih s pnevmokokom, kar pomeni, da so lahko vir okužbe odraslih in starejših, prav tako pa lahko pride do okužbe pri njih samih.

Kako se zaščititi?

Učinkovito orodje proti pnevmokoknim okužbam je cepljenje. Kot je poudaril dr. Stepanovič, cepljenje prepreči okužbo z vsemi tistimi sevi pnevmokoka, ki ga cepivo zajema. Največji delež sevov, ki pri nas povzročajo okužbe, pokrije 23-valentno polisaharidno cepivo; to je na trgu prisotno že več kot 30 let. 

»Imamo številne izkušnje, ogromno podatkov, kar se tiče varnosti cepiva, in lahko s polno odgovornostjo trdim, da je cepivo varno. Gre za mrtvo cepivo, ki vsebuje delce bakterij, ki ob injiciranju sproži imunski odziv pri posamezniku. Tako posameznik tvori določeno raven protiteles proti bakterijam, ki delujejo zaščitno,« je razložil dr. Matjaž Jereb. Zdravniki so pozvali k cepljenju, saj je najbolj pravi čas za zaščito pred pnevmokoki. 

Cepite se na Cepilni točki KCLJ brez naročanja

Ni je težko najti, enotne cepilne točke, na kateri se lahko brez naročila cepite proti covidu, gripi, kronični bolniki in starejši od 65 let pa tudi proti pnevmokoknim okužbam. Nahaja se desno od glavnega vhoda na ‘urgenco’ v ljubljanskem kliničnem centru. Dvoje velikih steklenih vrat z barvitimi plakati že od daleč vabi k cepljenju.

Koordinator cepilne točke je Matjaž Prešeren, višji zdravstveni tehnik, ki skrbi za nemoteno delovanje nove organizacijske enote kliničnega centra. Obiskali smo ga sredi januarja, v četrtek, malce po 15. uri, ko so končali zadnja cepljenja. 

Matjaž Prešeren
Koordinator cepilne točke Matjaž Prešeren: “Pozivam vse, da naj se čim bolj poučijo, kako se zaščititi pred okužbami, da naj
bodo pozorni, kje pridobivajo informacije o bolezni in zaščiti pred njo; naj pridejo in se cepijo.”

Sogovornik razloži, da so cepilno točko osnovali še med časom epidemije covida, na obstoječem mestu pa je od oktobra lani, takrat so tudi začeli cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. »K nam se lahko pride brez naročanja. Naročamo tiste, ki morajo priti po drugi, naslednji odmerek. Cepimo proti covidu s sodobnimi različicami, tj. z bivalentnimi cepivi, proti gripi in pnevmokoknim okužbam; cepljenje je bilo z lanskim letom odobreno za določene skupine prebivalstva brezplačno.

Cepljenje proti pnevmokokom je z Nacionalnim načrtom za cepljenje od lani odobreno za starejše od 65 let oziroma za kronične bolnike, ki se lahko cepijo z enkratnim odmerkom brez doplačila. Imunsko oslabljeni se imajo možnost drugič cepiti po petih letih. Hiter vpogled v natančno urejene podatke o cepljenjih razkrije, da se je pred okužbo s pnevmokoki do konca lanskega leta zaščitilo 90, do sredine letošnjega januarja pa že 20 ljudi. O možnosti cepljenja na cepilni točki ljudje največkrat izvedo od svojih zdravnikov specialistov (sekundarna raven) iz UKC, vir informacij pa so tudi zaposleni v UKC, saj je obvestilo objavljeno tudi na interni spletni strani UKC-ja, in iz medijev. Prešeren opozori, da za zdaj ne morejo cepiti samoplačniško, zato take posameznike napotijo na enote NIJZ oziroma k izbranim zdravnikom.

Preberite tudi: https://www.revijazamojezdravje.si/cepljenje-proti-pnevmokoknim-okuzbam-pri-bolnikih-s-sladkorno-boleznijo/

»Cepljenja so tri, proti covidu, gripi in proti pnevmokokom; ljudem ponudimo vsa tri, se pa sami odločijo, proti čemu se bodo cepili. Tisti, ki se odločijo za vse tri, naročimo za tretji odmerek (vsak odmerek je treba dati v eno ramo) čez približno deset dni.

Danes skoraj ni človeka, ki ne bi imel vprašanj ob cepljenju. Predvsem jih zanima, kako je s stranskimi učinki. Cepljenje proti covidu in proticepilske kampanje v tem obdobju so naplavile veliko negativnih občutkov in nezaupanja, zato se nadvse trudijo, da odgovorijo na vsa vprašanja, pojasnjuje Prešeren. 

In kateri so najpogostejši neželeni učinki ob cepljenju proti okužbi s pnevmokoki? Kot pri vseh cepljenjih, se lahko pojavijo tudi pri cepljenju proti pnevmokokom, lahko pa jih razdelimo v dve skupini: eno so lokalni učinki na mestu vboda, ki v nekaj urah ali dnevih izginejo, in drugi, gre za sistemske reakcije, ko lahko otečejo lokalne bezgavke, se pojavi mrzlica, povišana telesna temperatura itn. Tak odziv je samo znak, da je telo spoznalo antigen, ki je bil vnesen v telo, pojasni Prešeren in doda, da je pri enih taka reakcija burnejša, pri drugih pa blaga ali je skoraj ni. 

Pri pnevmokokih je veliko starejših od 65 let, nekaj tudi takih, ki so prav čakali na rojstni dan, s katerim lahko uveljavljajo pravico do brezplačnega cepljenja proti pnevmokokom.

Trenutno cepijo ob torkih in četrtkih od 12. do 15. ure in ob petkih od 10. do 14. ure (sveže informacije glede urnika na www.kclj.si ali www.cepimose.si.), in sicer brez naročanja, na voljo so za vse zaposlene, za kronične bolnike, starejše od 65 let. Nismo polno zasedeni, lahko bi cepili več ljudi. »Zato pozivam vse, da naj se čim bolj poučijo, kako se zaščititi pred okužbami, da naj bodo pozorni, kje pridobivajo informacije o bolezni in zaščiti pred njo; naj pridejo in se cepijo,« sklene koordinator cepilne točke Matjaž Prešeren.