Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam pri bolnikih s sladkorno boleznijo

Pnevmokokne bolezni predstavljajo skupino bolezni, ki jih povzroča bakterija Streptococcus pneumonie, ki jo imenujemo tudi pnevmokok.

Cepljenje proti pnevmokokni okužbi je priporočljivo za vse bolnike s sladkorno boleznijo, in to ne glede na starost. Foto: Bigstock

Čeprav se s pnevmokoki lahko okužijo ljudje vseh starosti, je to tveganje največje pri otrocih do drugega leta in odraslih nad 65. letom. Bolniki s sladkorno boleznijo imajo povečano tveganje za te okužbe.

Prof. dr. Andrej Janež, dr. med., Univerzitetni klinični center Ljubljana

Pnevmokokna pljučnica je pogosta bolezen, ki je pri teh bolnikih povezana z visoko zbolevnostjo in s smrtnostjo, zlasti pri starejših sladkornih bolnikih s pridruženimi srčno-žilnimi obolenji. Epidemiološke raziskave pnevmokoknih okužb kažejo, da so bolniki s sladkorno boleznijo nagnjeni k okužbi v enaki meri kot drugi kronični bolniki, vendar imajo večje tveganje za pogostejšo bakteriemijo in znatno zvečano smrtnost pri pnevmokokni pljučnici.

Klinične izkušnje kažejo, da imajo sladkorni bolniki normalen imunski odziv na cepljenje, tako da učinkovitost cepljenja ni zmanjšana. 

Znano je, da imajo bolniki s sladkorno boleznijo slabšo imunsko odzivnost in povečano nagnjenost k prekomernemu vnetnemu odzivu. Zaradi prisotnih kroničnih zapletov in možnosti presnovnega poslabšanja so bolj ogrožena skupina kroničnih bolnikov.

Cepljenje priporočljivo za vse bolnike s sladkorno boleznijo

Cepljenje proti pnevmokokni okužbi je priporočljivo za vse bolnike s sladkorno boleznijo, in to ne glede na starost. Slovenske diabetološke smernice priporočajo cepljenje vsaj enkrat v življenju s 23-valentnim polisaharidnim cepivom vseh bolnikov s sladkorno boleznijo, starejših od dveh let in mlajših od 65 let. Revakcinacija je potrebna, če so bili cepljeni pred 65. letom starosti in če je od cepljenja minilo pet let ali več. Druge indikacije za revakcinacijo so kronična ledvična bolezen in druga stanja z okvarjenim imunskim sistemom, npr. po presaditvi organov.

Bolniki s sladkorno boleznijo so nagnjeni k okužbi v enaki meri kot drugi kronični bolniki, vendar imajo večje tveganje za pogostejšo bakteriemijo in znatno zvečano smrtnost pri pnevmokokni pljučnici.

Priporočeno je, da vsi odrasli, stari 65 let in več, prejmejo odmerek konjugiranega pnevmokoknega cepiva, ki naj mu po 6–12 mesecih sledi odmerek pnevmokoknega polisaharidnega cepiva. Cepljenje je še posebno priporočljivo pri starejših bolnikih s sladkorno boleznijo, ki imajo kronične bolezni srca, pljuč ali ledvic.

Znano je, da imajo bolniki s sladkorno boleznijo slabšo imunsko odzivnost in povečano nagnjenost k prekomernemu vnetnemu odzivu.

Raziskave so pokazale, da je poglavitni pozitivni učinek pnevmokokne vakcine, da učinkovito prepreči bakteriemijo, ki je vzrok za veliko smrtnost. Cepljenje proti pnevmokoku je po podatkih populacijskih študij povezano z boljšim preživetjem, manjšo možnostjo dihalne odpovedi ali drugih zapletov in s krajšo hospitalizacijo pri bolnikih z doma pridobljeno pljučnico. Klinične izkušnje kažejo, da imajo sladkorni bolniki normalen imunski odziv na cepljenje, tako da učinkovitost cepljenja ni zmanjšana.

Ne nazadnje velja opozoriti, da je zdaj, v času epidemije covid-19, pri bolnikih s sladkorno boleznijo pomembno cepljenje proti gripi in pnevmokoku. Predvsem zadnje lahko prepreči sekundarne okužbe dihal pri virusnih obolenjih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj