Se lahko okužimo z diabetesom tipa 2?

Avtor: R. M. Z.

Zelo zanimive in še preliminarne ugotovitve prinaša ameriška študija, ki nakazuje, da je lahko diabetes tipa 2 prenosljiv na enak način kot prionske bolezni (redke degenerativne bolezni osrednjega živčevja človeka in nekaterih drugih sesalcev). 

S sladkorno boleznijo tipa 2 po vsem živi 420 milijonov ljudi, njeni vzroki pa v večini primerov ostajajo neznani. Nova študija pa ugotavlja, da lahko simptome sladkorne bolezni tipa 2 sproži nepravilna oblika beljakovine trebušne slinavke. To omogoči nalaganje dodatnih beljakovin, ki lahko posledično poškodujejo celice. 

Ekipa ameriške The University of Texas Health Science Center v Houstonu je namreč preučevala možnost, da je diabetes tipa 2 povezan z amilinom (ali IAPP je peptidni hormon, ki ga izločajo izločajo β-celice trebušne slinavke). Kot še ugotavljajo, bi se bolezen lahko širila z mehanizmom, ki je podoben prionskim boleznim. 

Odkrile pomeni tudi nove možnosti in pristop v zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2. Raziskovalna elipa je ugotovitve objavila v strokovni reviji The Journal of Experimental Medicine in pokazala na podobnost med sladkorno boleznijo tipa 2 in skupine transmisivnih nevrodegenerativnih bolezni. Med njimi je najbolj znan primerih Creutzfeldt-Jakobova bolezen, ki je v javnosti bolj poznana kot bolezen norih krav.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj