Ob kašlju pozornost na ostale simptome

Avtor: D. M.

Čeprav je kašelj lahko dolgotrajen obrambni mehanizem, ga ne gre zanemariti, saj je lahko simptom resnejšega obolenja.

V času gripe in prehladov je kašelj eden najbolj pogostih obrambnih mehanizmov, s katerim telo reagira ob moteni dihalni poti. S kašljem refleksno odstranjujemo tujke in odvečno sluz. Kašelj je lahko posledica ali pa simptom določene bolezni, zato ga ne smemo zanemarjati. Do nenadnega, akutnega kašlja lahko pride zaradi infekcije, v nasprotnem primeru, če se nismo okužili pa je kašelj lahko posledica kroničnega bronhitisa, astme ali alergij.

Ločimo produktivni kašelj ter suhi kašelj. Pri prvem v dihalnih poteh nastaja odvečna sluz, ki nas sili k izkašljevanju. Produktivni kašelj nadomešča aktivnost povrhnjice sluznice, torej pomaga dihalnim potem. Zato ga ne preprečujemo.

Suhi kašelj pa draži in ne moremo izkašljati ničesar, saj ne nastaja nobena sluz. Kašelj, pri katerem ne izločamo nobenih izmečkov je največkrat posledica razdraženosti zgornjih dihalnih poti. Lahko se pojavi ob vnetju sinusov, spreljajo ga glavoboli. Lahko je tudi posledica vnetja žrela, to bomo prepoznali po spremembi glasu ali pa vnetja sapnika. Takrat je kašelj piskajoč. Suhi kašelj zagotovo ni zanemarljiv, saj lahko poškoduje sluznico in izzove krvavitve.

Pri produktivnem kašlju zdravniki priporočajo uporabo zdravil za lažje izkašljevanje, pri suhem kašlju pa za pomirjanje. Sicer pa kašelj traja dlje, kot si mislimo. »Ljudje mislijo, da bi moral kašelj izginiti po enem tednu, dejansko pa traja več kot dva tedna, « pravi družinski zdravnik Mark H. Ebell iz ameriške univerze Georgia. Ob tem poudarja, da antibiotiki pri kašlju ne pomagajo, njihova uporaba v primerih, ko niso potrebni pa privede do odpornosti na antibiotike. Kljub temu pa ljudje, ki so prejeli antibiotike zaradi bakterije, se po sedmih dneh že lahko počutijo bolje, a se stanje kašlja izboljšuje tako ali tako.

Kašelj lahko traja več kot dva tedna

»Kašelj, ki traja okoli deset dni, je precej normalno stanje. Vseeno zdravnik ne želi spregledati infekcije oziroma drugega ozdravljivega obolenja. Nekdo, ki ima produktiven kašelj in vročino ima lahko pljučnjico ali vnetje sinusov, kar bi si želeli čimprej zdraviti,« opozarja pediater dr. Henry Milgrom in v takšnem primeru svetuje čimprejšnji obisk zdravnika. »Če pa prebolevate prehlad, nimate vročine in nobenih pljučnih bolezni, lahko kašelj traja tudi več kot dva tedna,« dodaja.

Ublažimo, ne preprečujmo

Torej, kašlja, ki nam pomaga pri čiščenju dihalnih poti ne gre preprečevati, a vseeno je neprijeten. Zato moramo poskrbeti, da takrat pijemo še posebno dovolj tekočine. Najbolje vodo ali topel čaj. Tekočina bo pomagala, da bodo usta vlažna in da bo sluz redkejša. Poskrbimo, da prostori, v katerih se nahajamo niso preveč suhi. Pomembno je vlaženje in čiščenje nosa in nosne sluznice. Če bo nos neprehoden in zamašen, bomo namreč dihali skozi usta, s čimer se bo ustna sluznica še dodatno izsušila in povzročila draženje. Velikokrat pomagajo topli obkladki, ki jih pred spanjem položimo na prsni koš. Lahko prepražimo cvetove kamilic v olivnem olju in jih zavijemo v laneno krpo ter nato vdihujemo eterična olja, ki se ob tem sproščajo. Koristne so tudi inhalacije. V vrelo vodo damo kamilične cvetove in timijan ter pustimo 10 minut vreti. Nato prelijemo v posodo za inhaliranje in največ 15 minut globoko in počasi vdihujemo paro. Pijemo lahko tudi zeliščne čaje, na primer slez, islandski lišaj, trpotec za pomirjanje suhega kašlja ter pljučnik in timijan za lažje izkašljevanje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj